V Litiji se ustanavlja nova letalska dru┼żba – LITIJA AIRWAYS

Ob─Źina Litija, ZKM┼á Litija in Turisti─Źno dru┼ítvo Litija v soboto, 22. februarja organizirajo tradicionalni Litijski karneval, ki ima ┼że ve─Ź kot 170-letno pustno tradicijo, vezano na aktualna politi─Źno-gospodarska dogajanja. Ob 15.00 uri bo izvedeno to, kar na┼íi vladi ne uspe – lansirana bo nova letalska dru┼żba LITIJA AIRWAYS. Poleg ┼ítevilnih karnevalskih skupin iz cele Slovenije, ki se bodo sprehodile po mestnih ulicah, panoramskim preletom letal, bodo obiskovalce zabavali ┼íe Alex Volasko, Challe Salle in skupina ─îuki. Posebnost leto┼ínje prireditve bo podelitev nagrade najbolj┼íi karnevalski skupini po izboru obiskovalcev.

Manifest Litijskega karnevala 2020:  

Litija je bila ┼że leta 1950 svetovna velesila v letalstvu. Tega leta je Litijan, Milan Bori┼íek, prejel bronasto medaljo na prvem svetovnem prvenstvu v jadralnem letenju na ┼ávedskem. Letos mineva 100 let od njegovega rojstva. Litija je ┼że doslej veliko prispevala k razvoju potni┼íkega letalstva v Sloveniji.  Leta 1928 je na karnevalu  predstavila prvo slovensko potni┼íko letalo Frti┼íki vrabec.

Slovensko letalstvo ┼íe nikoli ni bilo v tak┼íni krizi kot trenutno. Litijani se zavedamo odgovornosti, ki so nam jo nalo┼żili na┼íi predniki. Napo─Źil je ─Źas, da ponovno, na spektakularen na─Źin, v povorki po mestnih ulicah, predstavimo revolucionarne re┼íitve slovenskega letalskega prometa – novo letalsko dru┼żbo LITIJA AIRWAYS. Obljubljamo udobne, to─Źne, cenovno ugodne in sploh najbolj┼íe dnevne polete v vse svetovne prestolnice in top turisti─Źne destinacije na vseh pet kontinentov.

V povorki Litijskega karnevala bo sodelovalo ve─Ź kot 20 skupinskih mask. Predstavile bodo ┼ítevilne konstruktorske in logisti─Źne inovacije, ki bodo tvorno prispevale k razvojno naravnani novi slovenski letalski dru┼żbi. Tako kot vsa leta, bomo na pustno soboto ponovno dokazali, da smo v Litiji vizionarji.

Nagrade in dobrodelnost na Litijskem karnevalu 2020:

Komisija bo podelila denarne nagrade za najbolj┼íe tri skupinske maske (500, 300 in 200 EUR). Podeljena bo tudi nagrada najbolj┼íi skupini po izboru obiskovalcev karnevala (200 EUR). Prakti─Źna nagrada se bo podelila tudi iz┼żrebanemu, ki bo glasoval za najbolj┼ío skupino po izboru obiskovalcev (v protivrednosti 100 EUR). Vsaka prijavljena skupina bo za sodelovanje prejela 150 EUR.

Litijski karneval 2020 bo dobrodelen. Na otro┼íkem ┼żiv ┼żav-u in na povorki se bo s sre─Źolovom zbiralo denar za ┼Żensko rokometno dru┼ítvo Litija, znotraj katerega mlade rokometa┼íice iz litijske in ┼ímarske ob─Źine ┼że ┼żanjejo uspehe na mednarodnem nivoju.

Dogodki Litijskega karnevala 2020:

Razstava in predavanje, 30. januar, Mestni muzej Litija

18.00 Damjan J. Ovsec o pustu s poudarkom na pustni kulinariki in otvoritev razstave ┬╗Iz Litije v nebo┬ź

Razstava fotografij 5.  februar, Ob─Źina Litija

12.00 razstava fotografij Litijskih karnevalov ┬╗Mi Litijani smo veseljaki┬ź

Debeli ─Źetrtek, 20. februar, Valvazorjev trg
10.00 tekmovanje za naj pustni krof, TIC

18.00  prevzem pustne oblasti z Mamo Manko in imitatorjem Elvisa Presleya, Valvazorjev trg

Pustna sobota, 22. februar 
10.00 otro┼íki ┼żiv ┼żav s Super krili in Alenko Kolman, ┼íportna dvorana Litija 

15.00 KARNEVALSKA POVORKA s panoramskimi preleti letal in pustnimi dobrotami

16.30 zaklju─Źna prireditev karnevalske povorke in Alex Volasko, ┼íportna dvorana Litija

20.00 karnevalski ples s skupino ─îUKI, gost Challe Salle, ┼íportna dvorana Litija 

Pustni torek, 25. februar
9.00 pravlji─Źni pust v Knji┼żnici  Litija

10.00 Otroški karneval, športna dvorana Litija

Pepelni─Źna sreda, 26. februar

9.00 ÔÇô 18.00 pe─Źenje postrvi v Ribi┼íkem domu

14.00 pokop pusta, Šmelc Litija

Za─Źetek Litijskega karnevala leta 1847

Pustovanja v Litiji so bila prvi─Ź omenjena v pisnih virih v letu 1847 in to letnico se jemlje┬áza za─Źetek karnevalskih dogajanj v Litiji. Organizirane povorke so pri─Źele med 1. in 2. svetovno vojno, vselej z aktualno gospodarsko-politi─Źno satiro. Teme karnevalov so praviloma prehitevale dogodke v naravi. Najmogo─Źnej┼íi karnevali v Litiji so se za─Źeli ob koncu petdesetih let prej┼ínjega stoletja. Litijski karneval je pomemben fenomen nesnovne kulturne dedi┼í─Źine, iz katerega sta ─Źrpala navdih tudi Ptujski in Cerkni┼íki karneval. Je predmet raziskovanja znanstvenih institucij, na primer Muzeja novej┼íe zgodovine, ki je pripravil publikacijo in razstavo “Maske danes, obrazi jutri”.

You may also like