Reški rock skozi čas

Glasba pretekle in sedanje reške rock sceneGalerija Škuc –  15. 05.

Status glavnih pravih novo valovskih, rockerskih ali če hočete punkerskih prestolnic bivše Jugoslavije sta nedvomno nosila mesta Ljubljana in Reka. Zato ni morda boljšega simbolnega mesta za predstavitev pretekle, pol pretekle in sedanje reške rockerske scene, kot je Ljubljana in galerija Škuc. Tokrat so so se v galeriji Škuc v Ljubljani zbrali akterji pretekle in sedanje rockerske in novo valovske reške rock scene, Pavica Čabrijan aka Vim Cola (Paraf, Hr), Igor Stevanović (Grad), The Siids (Darko Terlević).

Mesto Reka ima atribut rock mesta prav zaradi močnega vpliva generacij glasbenikov od šestdesetih let prejšnjega stoletja, novi val in rock gibanje sta to mesto zaznamovala, bolj kot katerokoli drugo mesto na Hrvaškem, nastale so zasedbe Paraf, Termiti, Laufer, Grad, Grč. Danes pa se ta ustvarjalnost nadaljuje z mlado reško indie rock sceno: The Siiids, The Black Room, Mandrili, Chasing Nord, Band Callahan, Kraj Programa, White on White…. ).

Leta 1987 je nastala kompilacija “Rijeka-Paris-Texas”, ki  je bila prva plošča, ki je odsevala vso moč reške pumpajoče in eksplozivne post-punk in novovalovske scene. Kompilacija vsebuje posnetke sedmih reških zasedb, ki so zaznamovale reška glasbena osemdeseta (Grč, Grad, Let3, Ogledala, Strukturne Ptice, Fit, Idejni nemiri)…

Z akterji reške scene se je pogovarjal Igor Bašin, novinar in publicist.

Pavica Čabrijan aka Vim Cola (Paraf, Hr)

Igor Stevanović (Grad)The Siids (Darko Terlević)

Paraf (Valter Kocijančič in Pavica Čabrijan aka Vim Cola)Ob 40-letnici punka na Reki je leta 2019 na novo zaživela skupina Paraf. Skupina Paraf je sicer nastala ob koncu leta 1976, ustanovili so jo najstniki iz Reke. Ustanovitelji, Valter Kocijančić (vokali, kitara), Zdravko Čabrijan (bas kitara) ter Dušan Ladavac (bobni) so bili v navezi s podobno punk skupino iz istega mesta, Termiti , dejavno pa so se povezali s sceno iz Ljubljane. Leta 2022 so izdali dvojni LP z aktualnimi live posnetki, še prej so izšle reizdaje kultnih albumov v vinilni obliki.

Grad (Igor Stevanović)

Grad so svojo zgodbo začeli pisati davnega leta 1985., kmalu so dobili titulo enega najboljših novih rock bendov na jugoslovanski sceni. Leta (2021) je ta legendarna reška institucija z izidom singla ‘Deset‘  ter predvsem objavo box-seta »best of & band on« (Dallas Records, 2021.) napovedala vrnitev na glasbeno sceno in potrdila dolgoletni slogan “Mesto ni bend, mesto je diagnoza“.Na začetku leta 2023 so izdali še album »Brdo«, ki je poleg zgoščenke, izšel tudi v vinilni obliki.

Grč (Zoran Štajdohar Zoff (Grč)

Grč je shock dark rock zasedba, ki je nastala na Reki leta 1982. Leta 1983 je bila pri ljubljanskizaložbi FV izdana kaseta – na A strani so bili posnetki skupine GRČ, na B strani pa posnetki skupine Mrtvi kanal. Ponatis v obliki vinila je lanskega leta izdala italijanska založba F.O.A.D. RECORDS.  Zasedba je sicer v preteklosti večkrat menjala postavo, edini od ustanovnih članov je ostal Zoran Štajdohar – Zoff. Aprila 2023 so se slovenski publiki predstavili s koncertom v okviru Orto festa. Glasba, ki jo ustvarja skupina GRČ je disonantna, štrli izven različnih žanrskih okvirjev ter na tak način tudi nazorno prikazuje samo idejno zasnovo benda – ustvarjati glasbo spontano, brez ustaljenih pravil in predpisov.

The Siids (Darko Terlević)

Na novoprebujeni in pulzirajoči sceni mladih hrvaških izvajalcev, ki osvaja tako občinstvo kot kritike, je v zadnjih letih s prepoznavno audio – vizualno estetiko pričel močno izstopati kreativni elektro –rock avtorski dvojec iz Reke, The Siids, ki ga sestavljata Stanislav Grdaković in Darko Terlević. Album Brutalist je presegel pričakovanja ter navdušil tako kritike kot občinstvo.

Turisti

Reška rock skupina Turisti je nedavno predstavila singel ‘Most lokota’ in objavili novi digitalni EP »7«– njihovo interpretacijo legendarne zgodbe o beneškem mostu, poimenovanem Most vzdihljajev. Na portalu Muzika.hr so zapisali: »EP je njihova najboljša stvaritev do sedaj ter hkrati eden najboljših domačih (hr)  izidov letošnjega leta.«

Chasing Nord

Eden od nosilcev hrvaške heavy-rock scene, reška zasedba Chasing Nord, predstavlja videospot za pesem ‘Stay Awake’. Peti singel z drugega, kritično hvaljenega in dobro sprejetega aktualnega albuma  ‘Last Rain on Earth’. Tudi ostale pesmi imajo svoj video kot so: Sonic Heart, I Feel You, Ænd Now in naslovna skladba Last Rain on Earth.

Mandrili

V letih glasbenega ustvarjanja so se Mandrili udomačili na valovih številnih radijskih postaj, na dosedanjih štirih studijskih albumih pa je vrsta znanih skladb, Ljubio, valjao’, ‘Sve što nas čini takvima’, ‘Tibet’, ‘Glad’.

Band Callahan

Reška zasedba Band Callahan, ki jo vodi mogočni glas Rolanda Freiseisa, je pravkar izdala svoj novi singel z naslovom ‘Yoda’. Po napovedi težko pričakovanega prvenca (za zdaj neznanega naslova) s skladbo ‘Mi sanjamo’ v začetku leta, ekipa Callahan, ki jo poleg Freiseissa sestavljata še Ljubomir Silić in Siniša Šumonja, predstavlja še en zelo dober glasbeni trenutek, radio ‘Yoda’, ki bo osvojil radijski eter.

Več novic