Uroš Perić in The Raelettes v poklon Rayu Charlesu

Kljub temu, da je nikoli niso sprejeli za uradno ameri┼íko himno,┬áAmerica The Beautiful┬áostaja po mnenju mnogih najbolj priljubljena ameri┼íka domovinska skladba. S svojim mo─Źnim sporo─Źilom je po skoraj dvajsetih letih zdru┼żila nekdanje spremljevalne pevke legendarnega Raya Charlesa. The Raelettes z┬áUro┼íem Peri─çem predstavljajo odli─Źno izvedbo legendarne skladbe.

Prvi studijski posnetek po smrti Raya Charlesa

V dobrih petdesetih letih glasbenega ustvarjanja je Ray Charles sodeloval s kar 70 spremljevalnimi pevkami pod imenom The Raelettes. Tri izmed njih (Renee Collins GeorgesKatrina Harper in Wendy SmithBrune) so se letos, po skoraj 20 letih, zopet zdru┼żile. Priredba America The Beautiful je 110 let od prve izvedbe dobila ┼íe eno odli─Źno razli─Źico. To je hkrati tudi njihov prvi studijski posnetek po smrti Raya Charlesa.

Slovenski glasbeni ambasador ÔÇ×olep┼íalÔÇť ameri┼íko himno

Pevec, pianist, aran┼żer, tekstopisec in nenazadnje slovenski glasbenik z du┼ío Raya Charlesa┬áUro┼í Peri─ç┬áje┬ápostal znan po svojih odli─Źnih interpretacijah pesmi iz zlate dobe bluesa, jazza in soula, pa tudi kot avtor ┼ítevilnih pesmi. Je eden redkih belopoltih glasbenikov z vokalom in ob─Źutkom ─Źrnega bluesa, jazza in soula. V┬ásvoji ve─Ź kot 15-letni karieri je nanizal 22 plo┼í─Ź, obiskal tri celine, 26 dr┼żav, sodeloval pa je s 150 imeni svetovnega┬áin doma─Źega kalibra. Nastopal je na najpresti┼żnej┼íih svetovnih glasbenih festivalih, kot so┬áMontreux, Ascona, Davos, Atlanta, Dallas, Nashville, New Orleans, Las Vegas, Litva (Klaipeda), Kaliningrad, Monako, na festivalu St. Petersburg┬áin drugih. Svojo ljubezen do glasbe izra┼ża tudi z avtorskim delom, redno izdaja zgo┼í─Źenke, avtorsko glasbo pa igra in poje na velikih odrih. Za lastno skladbo┬áUp down blues┬áje leta 2007 v Ameriki med kar 16500 udele┼żenci prejel drugo nagrado ┼żirije. V Nem─Źiji je od kralja Zimbabveja prejel novinarsko nagrado Fach medien preiss za najbolj┼íega jazz vokalista. Peri─ç je tudi edini Slovenec, ki je bil povabljen na frankfurtsko prireditev Opern ball. Pojavlja se v revijah in ─Źasopisih svetovnega formata ter je prejemnik ─Źastne medalje mesta Marseille.

Zaradi svojega pozitivnega sporo─Źila so mnogi upali, da bo America The Beautiful neko─Ź postala uradna. A kljub ┼ítevilnim poskusom in predlogom do danes ┼íe ni zamenjala uradne himne ZDA “Star Spangled Banner.

Pesem ima velik vpliv tudi na svetovne glasbene velikane, ki so posneli svoje studijske priredbe. Med njimi Elvis Presley in Mariah Carey. A na vrh glasbenih lestvic se je skladba vrnila po letu 1976, ko je svojo izvedbo pripravil Ray Charles in pesem ┼íe bolj spopulariziral. Od takrat se skladba vrti na vsakoleti inavguraciji ameri┼íkega predsednika.

Avtorja glasbe se nikoli nista sre─Źala

Prva verzija pesmi┬áAmerica The Beautiful┬áje nastala ┼że leta 1893, besedilo je napisala┬áKatharine Lee Bates. Navdih za pisanje je bila pot do vrha┬áPikes Peak┬áv Koloradu. Pesem so prvi─Ź objavili ob dnevu neodvisnosti v izdaji cerkvenega periodi─Źnega ─Źasopisa┬áThe Congregationalist┬áleta 1895 pod imenom ÔÇ×AmericaÔÇť. Skladatelj in orgulist┬áSamuel Augustus Ward┬áje glasbo prvotno napisal za himno “O Mother dear, Jerusalem” leta 1882, ─Źeprav je bila prvi─Ź objavljena ┼íele leta 1892. Besedilo in glasba sta bila zdru┼żena in objavljena 1910, zanimivo pa je, da se Katharine in Samuel nikoli nista sre─Źala.┬á┬á

You may also like