Uroš Perić in The Raelettes v poklon Rayu Charlesu

Kljub temu, da je nikoli niso sprejeli za uradno ameriško himno, America The Beautiful ostaja po mnenju mnogih najbolj priljubljena ameriška domovinska skladba. S svojim močnim sporočilom je po skoraj dvajsetih letih združila nekdanje spremljevalne pevke legendarnega Raya Charlesa. The Raelettes z Urošem Perićem predstavljajo odlično izvedbo legendarne skladbe.

Prvi studijski posnetek po smrti Raya Charlesa

V dobrih petdesetih letih glasbenega ustvarjanja je Ray Charles sodeloval s kar 70 spremljevalnimi pevkami pod imenom The Raelettes. Tri izmed njih (Renee Collins GeorgesKatrina Harper in Wendy SmithBrune) so se letos, po skoraj 20 letih, zopet združile. Priredba America The Beautiful je 110 let od prve izvedbe dobila še eno odlično različico. To je hkrati tudi njihov prvi studijski posnetek po smrti Raya Charlesa.

Slovenski glasbeni ambasador „olepšal“ ameriško himno

Pevec, pianist, aranžer, tekstopisec in nenazadnje slovenski glasbenik z dušo Raya Charlesa Uroš Perić je postal znan po svojih odličnih interpretacijah pesmi iz zlate dobe bluesa, jazza in soula, pa tudi kot avtor številnih pesmi. Je eden redkih belopoltih glasbenikov z vokalom in občutkom črnega bluesa, jazza in soula. V svoji več kot 15-letni karieri je nanizal 22 plošč, obiskal tri celine, 26 držav, sodeloval pa je s 150 imeni svetovnega in domačega kalibra. Nastopal je na najprestižnejših svetovnih glasbenih festivalih, kot so Montreux, Ascona, Davos, Atlanta, Dallas, Nashville, New Orleans, Las Vegas, Litva (Klaipeda), Kaliningrad, Monako, na festivalu St. Petersburg in drugih. Svojo ljubezen do glasbe izraža tudi z avtorskim delom, redno izdaja zgoščenke, avtorsko glasbo pa igra in poje na velikih odrih. Za lastno skladbo Up down blues je leta 2007 v Ameriki med kar 16500 udeleženci prejel drugo nagrado žirije. V Nemčiji je od kralja Zimbabveja prejel novinarsko nagrado Fach medien preiss za najboljšega jazz vokalista. Perić je tudi edini Slovenec, ki je bil povabljen na frankfurtsko prireditev Opern ball. Pojavlja se v revijah in časopisih svetovnega formata ter je prejemnik častne medalje mesta Marseille.

Zaradi svojega pozitivnega sporočila so mnogi upali, da bo America The Beautiful nekoč postala uradna. A kljub številnim poskusom in predlogom do danes še ni zamenjala uradne himne ZDA “Star Spangled Banner.

Pesem ima velik vpliv tudi na svetovne glasbene velikane, ki so posneli svoje studijske priredbe. Med njimi Elvis Presley in Mariah Carey. A na vrh glasbenih lestvic se je skladba vrnila po letu 1976, ko je svojo izvedbo pripravil Ray Charles in pesem še bolj spopulariziral. Od takrat se skladba vrti na vsakoleti inavguraciji ameriškega predsednika.

Avtorja glasbe se nikoli nista srečala

Prva verzija pesmi America The Beautiful je nastala že leta 1893, besedilo je napisala Katharine Lee Bates. Navdih za pisanje je bila pot do vrha Pikes Peak v Koloradu. Pesem so prvič objavili ob dnevu neodvisnosti v izdaji cerkvenega periodičnega časopisa The Congregationalist leta 1895 pod imenom „America“. Skladatelj in orgulist Samuel Augustus Ward je glasbo prvotno napisal za himno “O Mother dear, Jerusalem” leta 1882, čeprav je bila prvič objavljena šele leta 1892. Besedilo in glasba sta bila združena in objavljena 1910, zanimivo pa je, da se Katharine in Samuel nikoli nista srečala.  

Več novic