Koncert doma: IZŠTEKANA KATALENA 2003

ÔÇťEna najve─Źjih spogledljivk v slovenski glasbi ta trenutek je nedvomno deklina z imenom┬áKatalena. Od kod se je vzela? Iz Prekmurja? Da in ne. Iz Bele krajine? Da in ne. Iz Ljubljane, dolge vasi? Da in ne.ÔÇŁ Tako se je za─Źela napoved oddaje Iz┼ítekani┬ámarca 2003, s katere bomo obrisali prah v sredo┬á13. maja 2020┬áin vam najbolj slastne kose postregli ob┬á16.45┬áv┬áKoncertu doma┬ána Valu 202. Za svoj edini nastop v Iz┼ítekanih doslej, odigran kmalu po izidu prve plo┼í─Źe, je Katalena pripravila niz posebnosti, od┬ánovih predelav┬ádo┬áglasbenih gostov.

Danes je Katalena┬áglasbena institucija, ki bo kmalu praznovala dve desetletji. V diskografiji ima┬áosem albumov, za seboj trimestno ┼ítevilo koncertov in na repertoarju na desetine nadvse izvirnih videnj┬áslovenske ljudske┬áglasbene┬ádedi┼í─Źine. To je, ko avtorsko spoprijemanje s tradicijo ni bilo ve─Ź dovolj, vse pogosteje dopolnjevalo┬átudi izvirno gradivo┬á. S─Źasoma je postalo vseeno, ali je kitica v pesmi njihova ali ljudska ali kakega tretjega avtorja, ali je vi┼ża izvirna ali zmikasten odmev iz preteklosti. S─Źasoma smo se navadili, da nam Katalena daje – sebe, Kataleno. Samoraslo, ┼żivo, neulovljivo, vsajeno v prst stoletij, zraslo v novem tiso─Źletju.

Leta 2003 ni bilo dosti druga─Źe, le na za─Źetku poti je bila. Do danes nespremenjeni sekstet, ki ga sestavljajo┬áBo┼ítjan Narat, Bo┼ítjan Gomba─Ź, Vesna Zornik, Polona Jane┼żi─Ź, Tibor Miheli─Ź Syed┬áin┬áRobert Rebolj, je tedaj obstajal leto in pol. V ┼żepu so imeli ravno izdani┬áprvi album ÔÇť(Z)godbeÔÇŁ, na repertoarju pa ┼że precej ve─Ź muzik. Nemalo so jih v Iz┼ítekanih zaigrali┬ápremierno. Zvok so nekoliko pomaknili proti akustiki, v goste pa povabili pevca┬áAle┼ía Hadalina┬áin harmonikarja┬á┼Żarka Vujinovi─ça.

You may also like