Festival Radovljica poteka v tem slikovitem srednjeveškem mestu vsako leto v avgustu nepretrgoma od leta 1983

Festival Radovljica poteka v tem slikovitem srednjeveškem mestu vsako leto v avgustu nepretrgoma od leta 1983. Znan je po poudarku na starejši glasbi, a že vrsto let vključuje v svoje sporede tudi redko izvajano glasbo 19. in 20. stoletja, pogosto na ustreznih zgodovinskih glasbilih.

Na 36. Festivalu Radovljica 2018 se bo med 4. in 21. avgustom zvrstilo deset koncertov. Na njih bo nastopilo 47 umetnikov iz Armenije, Avstrije, Belgije, Danske, Italije, Madžarske, Nemčije, Švedske, Velike Britanije in Slovenije. Med njimi so svetovno znani ansambli in solisti, tudi vokalni sekstet Singer Pur, tenorist Gerd Türk in orglavec James Johnstone. Repertoar sega od novih rekonstrukcij glasbe 10. stoletja do Maxa Regerja. Kar pet sporedov ali ansamblov je nastalo posebej za festival in trije bodo posvečeni slovenski glasbeni dediščini renesanse, baroka in klasicizma.

Spored festivala dvanajsto leto zapored oblikuje umetniški vodja festivala Domen Marinčič. Organizator je Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica, predsednica Marija Kolar.

Na otvoritvenem koncertu bo nastopil vodilni nemški ansambel renesančnih pihal in trobil Capella de la Torre. Pesmi in plesi vikingov, ki jih izvajata Miriam Andersén in Poul Høxbro, nadaljujejo festivalsko tradicijo rekonstrukcij zelo stare glasbe. Po prvih sodobnih izvedbah poznorenesančne glasbe iz kornih knjig ljubljanskega knezoškofa Tomaža Hrena na lanskem festivalu je letos na vrsti maša cesarskega kapelnika Jeana Guyota de Châtelet, ki se je ohranila samo v Ljubljani, in druge skladbe iz starejšega dela Hrenove zbirke v izvedbi desetčlanskega angleškega vokalnega ansambla The Brabant Ensemble. Recital Mikayela Balyana na zgodovinskem klavirju bo povezal Mozartovo in Hummlovo glasbo z deli njunih sodobnikov Pollinija in Dusíka, ki sta dolgo živela v Ljubljani. Na sklepnem koncertu s petimi glasbeniki in tremi plesalci bosta v ospredju zbirki, ki ju je Isaac Posch pred štiristo leti posvetil koroškim in kranjskim deželnim stanovom. Kot nadaljevanje cikla Bachovih objavljenih, a pri nas redko izvajanih zbirk, ki smo ga začeli pred štirimi leti, bomo v Velesovem slišali izbor skladb iz njegove prve publikacije za orgle Clavier-Übung III. Trio Candens Lilium bo predstavil srednjeveške pesmi Carmina Burana v novi luči, daleč od slavne uglasbitve Carla Orffa. Na zgodovinskih godalih s črevnatimi strunami bodo zazveneli kvinteti Schuberta in Boccherinija. Znani nemški tenorist Gerd Türk bo izvajal angleške pesmi, ki jih je navdihnila poezija starogrškega pesnika Anakreonta. Slavni vokalni sekstet Singer Pur bo nastopil z duhovno glasbo nemške romantike.

V sklopu festivala bodo potekali tudi delavnica za pevce in tečaji za kljunasto flavto, orgle in čembalo. Na vse koncerte vozi brezplačni avtobus iz Ljubljane in Kranja.

1. KONCERT
Sobota, 4. avgusta 2018, ob 20.00, Radovljiška graščina
Mestni piskači v renesančni Evropi

Capella de la Torre
Katharina Bäuml, šalmaj, glasbeno vodstvo
Hildegard Wippermann, bombarda, kljunasta flavta
Tural Ismayilov, pozavna
Regina Hahnke, dulcian
Martina Fiedler, orgelski pozitiv
Johannes Vogt, lutnja
Peter A. Bauer, tolkala

Spored: Josquin Desprez, Claudin de Sermisy, Tylman Susato, Marchetto Cara, Bartolomeo Tromboncino, Adrian Willaert, neznani skladatelji

Najbolj znane instrumentalne ansamble v renesančni Evropi so sestavljali pihalci in trobilci iz nemško govorečih dežel. Igrali so z mestnih stolpov in nastopali na javnih slavnostih, porokah in prazničnih bogoslužjih. Vseskozi so improvizirali, komponirali in spreminjali obstoječe skladbe.

2. KONCERT
Ponedeljek, 6. avgusta 2018, ob 20.00, Radovljiška graščina
Kvasirjeva kri

Esk
Miriam Andersén, glas, lira, kravji rog, zvonci
Poul Høxbro, koščena piščal, kosti, roževinasta pišćal, kravji rog

Vikingi so ustvarili nekatere izmed najbolj junaških in kompleksnih pesnitev svojega časa. Znana skandinavska specialista za srednjeveško glasbo rekonstruirata njihov zvočni svet na podlagi ohranjene skaldske poezije, tradicionalnih melodij iz Islandije, Švedske, Norveške in Danske pa tudi glasbil, ki so jih bodisi našli arheologi ali jih poznamo iz opisov in z upodobitev.

3. KONCERT
Torek, 7. avgusta 2018, ob 20.00, Cerkev sv. Petra, Radovljica
Najstarejši repertoar iz Hrenovih kodeksov

The Brabant Ensemble
Helen Ashby, Katharine Ashby, Eloise Irving, sopran
Rebekah Jones, Claire Eadington, Emma Ashby, alt
Christopher O’Gorman, David Condry, tenor
Paul Martin, David Stuart, bas

Stephen Rice, dirigent

Spored: Jacobus Clemens non Papa, Jean Guyot de Châtelet, Jacquet de Mantua, Jacobus Vaet, Cipriano de Rore, Nicolas Gombert

Po prvih sodobnih izvedbah poznorenesančne glasbe iz kornih knjig ljubljanskega knezoškofa Tomaža Hrena na lanskem festivalu je letos na vrsti maša cesarskega kapelnika Jeana Guyota de Châtelet (1512–1588) in druge skladbe iz starejšega dela Hrenove zbirke. The Brabant Ensemble se že dvajset let posveča manj znani frankoflamski polifoniji iz sredine 16. stoletja.

4. KONCERT
Četrtek, 9. avgusta 2018, ob 20.00, Radovljiška graščina
Klavirska virtuoza v Ljubljani 18. stoletja

Mikayel Balyan, zgodovinski klavir

Spored: František Josef Benedikt Dusík, Francesco Pollini, Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Nepomuk Hummel

Mikayel Balyan izvaja sonate, fantazije in variacije Mozarta, njegovega učenca Hummla in njunih sodobnikov, ki sta tesno povezana s Slovenijo. Francesco Pollini se je rodil leta 1762 v Ljubljani in tam preživel prvi dve desetletji življenja. Zanj je komponiral sam Mozart in Vincenzo Bellini mu je posvetil opero Mesečnica. Štiri leta mlajši František Josef Benedikt Dusík se je na koncu stoletja zaposlil v ljubljanski stolnici in postal eden vodilnih članov Filharmonične družbe.

5. KONCERT
Sobota, 11. avgusta 2018, ob 20.00,
Cerkev Marijinega oznanjenja, Velesovo (Adergas)
Johann Sebastian Bach: Clavier-Übung III – Nemška orgelska maša

James Johnstone, orgle

Tretji del zbirke Clavier-Übung je po Umetnosti fuge, Glasbeni daritvi in čembalskih partitah že četrta Bachova zbirka, ki jo v zadnjih letih lahko slišimo na festivalu. Bach jo je objavil leta 1739 in se v njej posvetil predvsem koralnim preludijem. Bila je njegova prva publikacija za orgle, sijajna demonstracija kompozicijske spretnosti, prežeta s simboliko troedinosti.

James Johnstone bo vodil tečaj za orgle in čembalo v sklopu Dnevov baročne glasbe Velesovo, ki bodo med 11. in 14. avgustom. Za podrobnosti in prijave obiščite našo spletno stran.

6. KONCERT
Ponedeljek, 13. avgusta 2018, ob 20.00, Radovljiška graščina
Iz srednjeveške zbirke Carmina Burana

Ensemble Candens Lilium
Sabine Lutzenberger, glas
Albrecht Maurer, fidula, rebek
Norbert Rodenkirchen, srednjeveške prečne flavte, harfa, glasbeno vodstvo

Trio Candens Lilium predstavlja srednjeveško zbirko Carmina Burana v novi luči, daleč od slavne uglasbitve Carla Orffa. Norbert Rodenkirchen je rekonstruiral melodije na podlagi drugih virov z istimi besedili, verze je povezal z ustreznimi spevi in proučil notacijo v izvirnem rokopisu. Slišali bomo manj znane pesmi, ki izražajo mladostniški upor proti skoposti in korupciji, pa tudi erotično obarvano pomladno poezijo.

7. KONCERT
Četrtek, 16. avgusta 2018, ob 20.00, Radovljiška graščina
Noč in sanje – Schubert in Boccherini

Božena Angelova, violina
Maxime Michaluk, violina
Jonathan Ponet, viola
Marco Testori, violončelo
Gregor Fele, violončelo

Spored: Luigi Boccherini, Franz Schubert

Schubert je dokončal svoj godalni kvintet z dvema violončeloma leta 1828, dva meseca pred smrtjo. Skladba velja za njegovo najboljše komorno delo in eno največjih mojstrovin komorne glasbe nasploh. Na zgodovinskih glasbilih s črevnatimi strunami bomo slišali tudi kvintet Luigija Boccherinija in njegovo priljubljeno Nočno glasbo z ulic Madrida.

8. KONCERT
Sobota, 18. avgusta 2018, ob 20.00, Radovljiška graščina
Anakreontova lutnja

Gerd Türk, tenor
Domen Marinčič, viola da gamba
Sam Chapman, renesančna lutnja, arhilutnja

Spored: John Dowland, John Danyel, Thomas Morley, Thomas Campion, Thomas Greaves, Robert Jones, Henry Lawes, John Wilson, John Church, Moses Snow, Richard Leveridge, John Blow, Henry Purcell

Gerd Türk izvaja angleške pesmi 16. in 17. stoletja, ki jih je navdihnila lahkotna, a pretanjena poezija starogrškega pesnika Anakreonta. Prevladujoče teme so ljubezen, glasba, pijača, starost in veselje do življenja.

Pevska delavnica z Gerdom Türkom v četrtek, 16. avgusta, med 10.00 in 18.00. Za podrobnosti in prijave obiščite našo spletno stran.

9. KONCERT
Nedelja, 19. avgusta 2018, ob 20.00, Cerkev sv. Petra, Radovljica
Pesmi in moteti nemške romantike

Singer Pur
Claudia Reinhard, sopran
Rüdiger Ballhorn, Markus Zapp, Manuel Warwitz, tenor
Reiner Schneider-Waterberg, bariton
Jan Kuhar, bas

Balázs Szabó, orgle

Spored: Carl Loewe, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Robert Schumann, Joseph Rheinberger, Franz Liszt, Johannes Brahms, Max Reger

Singer Pur velja za enega vodilnih nemških vokalnih ansamblov in je pri nas znan tudi po posnetkih Gallusovih latinskih madrigalov. V sporedu nemške duhovne glasbe od Mendelssohna do Regerja se bo skupini pridružil mladi slovenski basist Jan Kuhar. Balázs Szabó bo spored dopolnjeval z orgelsko glasbo na nedavno prenovljenih orglah Franca Goršiča iz leta 1889.

10. KONCERT
Torek, 21. avgusta 2018, ob 20.00, Radovljiška graščina
Isaac Posch: Veselo glasbeno slavje

Ansambel Cortesía
Lieven Baert, ples, koreografija
Lidija Podlesnik Tomášiková, ples
Milan Tomášik, ples
Blaž Šef, igralec

Ansambel musica cubicularis
Bojan Čičić, Anaïs Chen, violini
Teodoro Baù, Christoph Urbanetz, violi da gamba
Domen Marinčič, violon

Spored: Isaac Posch, Paul Peuerl, Johann Thesselius, Cesare Negri, Johann Hermann Schein

Isaac Posch je zadnja leta preživel na Kranjskem. V letih 1618 in 1621 je objavil zbirki skladb za godalni ansambel in ju posvetil koroškim in kranjskim deželnim stanovom. Namenil ju je igranju med slavnostnimi obedi in ob drugih družabnih priložnostih ter poudaril, da so nekateri stavki primerni za ples. Opozoril je tudi na nenavadne kompozicijske prijeme, kot so disonančna prečja in ekspresivni kromatični postopi.

Več novic