Koncertni cikel Plečnik in A-Cappella 2022

Koncertni cikel Plečnik in A-Cappella smo z velikim uspehom organizirali že leta 2020 in leta 2021. Povezava med vokalno glasbo in arhitekturo mojstra Plečnika se je izkazala za zelo posrečeno, saj je navdihnila izvajalce k snovanju inovativnih sporedov, oblikovanih posebej za te lokacije. Hkrati je cikel navdušil in privabil na koncerte raznoliko občinstvo. Projekt je posebej zanimiv tudi z vidika popularizacije Plečnikovih del, še posebej v letošnjem letu  2022, ko slavimo 150-letnico rojstva mojstra Plečnika in v času, ko so bila Plečnikova dela vpisana na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. Prav zaradi tega smo letos pripravili še posebej bogat program. Naša namera, da bi s pomočjo kakovostne Plečnikove arhitekture oplemenitili doživljanje glasbe pri poslušalcih, se je pri prvih dveh edicijah uresničila.

Tudi pri tretji ediciji cikla bomo na petih Plečnikovih lokacijah po Ljubljani izvedli 5 a-cappella koncertov. Lokacije bodo: vrt za Plečnikovo hišo na Trnovem, atrij in Velika čitalnica Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK), cerkev sv. Cirila in Metoda za Bežigradom in cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški. Predstavili bomo 4 izstopajoče domače in letos prvič tudi eno tujo zasedbo, ki prihaja iz Avstrije, ki je mojstra Plečnika močno zaznamovala v mladosti. Letos gostimo naslednje zasedbe: Zbor Slovenske filharmonije, Komorni zbor Orfej,  Vokalni ansambel Elinor, Komorni zbor AG Univerze v Ljubljani in vodilno avstrijsko a-cappella zasedbo LALÁ. Pri oblikovanju posameznih koncertnih sporedov bomo nadaljevali z unikatno in učinkovito prakso: v Plečnikove objekte bomo povabili umetniške vodje skupin, ki bodo sporede oblikovali glede na občutke in vtise, ki jih bodo dobili v posameznih objektih. S tem procesom načrtno vzpostavljamo kreativni dialog med ustvarjalci in obstoječo arhitekturo. Koncerti cikel bomo letos pričeli z odličnim tujim vokalnim sestavom LALÁ, ki bo 8. septembra nastopil “pri Plečniku doma”, na Plečnikovem vrtu za njegovo hišo na Trnovem, zaključili pa 6. oktobra s prav posebnim koncertom zbora Slovenske filharmonije pod taktirko dirigentke Jerice Bukovec v cerkvi Sv. Frančiška Asiškega v Šiški, ki smo ga poimenovali Zareze, spominjanje in novi mir (Naša nedokončana žalovanja po letu 2020). S koncertom želimo ozavestiti proces žalovanja po pandemiji Covid-19 in se spomniti vseh, ki so bili prisiljeni v času pandemije zaradi narave bolezni umreti samiv izolaciji in brez svojcev, pa tudi vseh, ki jim je pandemija kakorkoli spodnesla tla pod nogami. S tem koncertom se želimo dotakniti tudi visoke moralne drže mojstra Plečnika in njegovega pogleda na umetnost. Pri zasnovi koncerta sta sodelovala tudi filozof Lenart Škof in skladateljica  Bojana Šaljič Podešva.

Večino koncertov cikla bo posnel Radio Slovenija, pri projektu pa bo sodelovalo več ustanov, poleg zavoda im.puls artše Plečnikova hiša, MGML, NUK, Župnija Šiška, Župnija Bežigrad in RTV Slovenija. 
Koncertni cikel, ki bo potekal ob četrtkih, med 8.9. in 6.10.2022, organizira zavod im.puls art. Umetniški vodja cikla je Niko Houška. Koncertni cikel sofinancira Mestna občina Ljubljana, glavna partnerica  cikla pa je Zavarovalnica Triglav, d.d., ki je tesno povezana z opusom Jožeta Plečnika, saj je mojster Plečnik zasnoval tudi današnji sedež podjetja v Ljubljani na Miklošičevi ulici. Projekt podpirajo še Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK), Avstrijski kulturni forum in Plečnikova hiša. 

Več informacij: www.plecnikinacappella.si

Več novic