Znani Slovenci počastili vrhunski sir, izdelan v Sloveniji

Znani Slovenci in Slovenke so podprli uspešno zgodbo slovenskega podjetja in preizkusili prve veganske sire, izdelane v Sloveniji. Stregel jim je, kdo drug kot, Vegan Master Chef Emanuele Di Biase, topli sončni žarki pa so dodali le še piko na i tako imenovanemu „veganskemu druženju.“

Hrana je bila od nekdaj čaščena in opevana skoraj kot ljubezen do življenja, druženja in ljudi, s katerimi si delimo trenutke ob mizi. Ker ima tudi živilska panoga svoje modne smernice, pa lahko rečemo, da veganski izdelki brez živalskih sestavin prihajajo vse bolj v modo tudi pri nas.

Število ljudi, ki se približujejo veganski prehrani, strmo narašča. Vse večje število veganov pa dokazuje, da je mogoče zelo kakovostno živeti tudi z odpovedjo izdelkom, ki vsebujejo sestavine živalskega izvora. Vedno več potrošnikov iz svoje prehrane izključuje mlečne izdelke, nekateri iz zdravstvenih, drugi iz etičnih razlogov. Med njimi so tudi znane Slovenke in Slovenci, ki so se srečali na tako imenovanem veganskem kosilu v gostilni AS. Saj, kot pravijo, hrana tekne veliko bolje, če jo uživaš v prijetni družbi. Da pa je bilo kosilo res vrhunsko, je poskrbelo slovensko podjetje s še eno uspešno zgodbo. V sodelovanju s svetovno znanim in večkrat nagrajenim Vegan Master Chefom Emanueleom Di Biasejem, sicer direktorjem mojstrskega konditorja VEGANOK akademije, so ustvarili produkt najvišje kakovosti, veganske sire „SAYVE natural delights.“

Sanje je začel uresničevati, ko je Emanuele, ki je sprva delal le kot direktor in prehrambeni tehnolog, postal kuharski šef zdravnikov ter ljudi z zdravstvenimi problemi in iskal rešitve za njihove probleme. Tako je želja, ki se je porodila pred petnajstimi leti, ko je postal vegan, začela lani postajati resničnost prav v Ljubljani in letos se je rodilo, kot sam pravi, nekaj veličastnega. Mnoge restavracije, denimo iz Italije, Rusije, Francije, Nemčije ga najamejo, da jim pomaga izboljšati ponudbo in posledično izstopati v konkurenčnem boju.

„Začelo se je s preučevanjem sestavin. Živalski sir je narejen iz mleka in sirila, mi pa teh sestavin nismo hoteli. Prav tako nisem želel ustvariti “nadomestka” in posnemati, kar že obstaja, ampak narediti nekaj povsem novega. Želel sem, da bi bil to izdelek z lastnim dostojanstvom, ki bo predstavljal tudi priložnost za etično izbiro potrošnikov.„

Emanuele s svojimi jedmi podira stereotip, da je veganska hrana draga in brez okusa. Ponosno pove, da se v restavracijah, kjer uvede vegansko kuhinjo, stroški zmanjšajo za tri četrtine. „Če primerjamo cene rib in mesa ali stročnic in zelenjave, je ogromna razlika. Pomembno pa je, da znaš kuhati,“ pravi.

Z novo pridobitvijo za vse vegane in tudi tiste, ki radi preizkusijo kaj novega, smo se spoznavali na strehi znane slovenske restavracije. Program je povezovala simpatična Oriana Girotto, ki ji leta ne morejo do živega tudi zato, ker se zdravo prehranjuje. Ena od najbolj priljubljenih turističnih vodnic italijanskih gostov po naši prestolnici je tako pomagala tudi pri prevajanju nepogrešljivih nasvetov in majhnih skrivnosti velikega Veganskega Master Chefa. Zabavo je popestrila odlična violinistka Alenka Semeja.

Med gosti so bil tudi številni drugi glasbeniki, med njimi Ditka, ki je vegetarijanka že srečnih 13 let, zadnja leta že napol veganka. Odkar se prehanjuje drugače, pravi, da se tudi bolje počuti. Obožuje veganske recepte, veselje do kuhanja pa je dobila, ko je spoznala, da to ni kaj dosti drugače kot ustvarjati glasbo. Oboje zahteva ustvarjalnost, navdih in veliko ljubezni – tudi do živali in prav ta jo je vzpodbudila k spremembi jedilnika.

Da je privlačen in dodelan ne le od zunaj, ampak predvsem v okusu, pa so se lahko prepričali tisti, ki so sir v vseh svojih oblikah tudi poizkusili. Ob testeninah, na pizzi, ob domačem kruhu, paniranega ali pa le kot dodatek vinu. Narejen po najvišjih standardih, z vsemi potrebnimi certifikati, s sestavinami ekološkega izvora. Ne vrebuje mlečnih izdelkov, laktoze, soje ali glutena.

Kot je povedala zastopnica podjetja Sayve, Tjaša Nikolovski, je bilo v izdelek vloženega veliko truda, dela in seveda intuzijazma. Sir proizvajajo v Trzinu, 90% izdelkov pa uspešno izvažajo v sosednje države. Pri nas ga je mogoče kupiti v Maximarketu, Mercator Centru Šiška in na spletu, a jih tudi že druge trgovske verige snubijo sodelovanja. Pregrešno dobri in predvsem zdravi siri so pripravljeni iz čičerike, obogateni pa s tartufi, čilijem, orehi ali črnim poprom. Harmonija začimb je tako zavedla tudi najbolj strastne ljubitelje mlečnih izdelkov, ki so se dogodka udeležili predvsem zaradi druženja, domov pa odšli še z zadovoljnimi brbončicami.

Vegansko prehranjevanje nedvomno zahteva veliko discipline in tudi časa, zato hitro postane način življenja. Ta pa pomeni tudi skrb za okolje, sočloveka in druga živa bitja. S tem so se strinjali tudi eminentni gostje. Tanja Ribič, Branko Đurić – Đuro, Regina, Katerina Gjorgjievska – Kamala, Patricia Peklar (nekdanja Miss Earth) in številni drugi so dogodek izkoristili tudi kot opomnik pred velikončnimi prazniki, ki simbolizirajo mir, toplino in sožitje. Bralcem sporočajo, naj pomislijo tudi na najšibkejše člene naše družbe in velikonočni pogrinjek obarvajo živalim prijazno.

„Tudi če je modna muha, ni nič slabega, ker če je moda, da se živali ne ubijajo, potem imam jaz rad takšno modo.“ Branko Đurić

Več novic