Zbor duhovni┼ítva Sanktpeterbur┼íke metropolije – 23. oktober 2017 ÔÇô Cankarjev dom

Zbor duhovni┼ítva Sanktpeterbur┼íke metropolije zdru┼żuje duhovnike, ki slu┼żijo vsak v svoji ┼żupniji, ob tem pa se zbirajo na pevskih vajah in svoje glasove zdru┼żujejo v harmoni─Źnem zvoku pravoslavnih napevov. Edinstvena posebnost zbora je prav v tem, da vklju─Źuje slu┼żbujo─Źe duhovnike, ki si ┼żelijo v obliki pesmi, pridige pribli┼żati svojemu ob─Źinstvu, posebno pozornost pa posve─Źajo koncertnim pridigam in pravoslavnim cerkvenim napevom. Njihov repertoar vklju─Źuje duhovne pesmi v staroslovanskem jeziku in tudi popularne ruske narodne pesmi. Ruska cerkvena glasba je imela v zgodovini Rusije zelo pomembno vlogo, zato jo pevci negujejo s prav posebno ljubeznijo, zbor pa v svoj program vklju─Źuje tudi izjemno bogato in raznovrstno rusko ljudsko pesem, ki jo predstavlja na nastopih doma in v tujini.

Zbor je bil ustanovljen leta 1971 po zaslugi metropolita Nikodima, nastopali so v Kirovskem teatru in Akademski Kapeli ter se leta 1988 udele┼żili tudi praznovanja ob 1000. obletnici Rusije. Nova zgodovina zbora se je za─Źela leta 2008, zahvaljujo─Ź prizadevanju skupine diplomantov sanktpeterbur┼íke teolo┼íke akademije za o┼żivitev zbora. Od leta 2010 pa je glavni dirigent zbora duhovnik Jurij Gerasimov. V zadnjih letih se zbor posve─Źa aktivnemu koncertiranju in odhaja na turneje, ki se odvijajo tako v cerkvah kot tudi v koncertnih dvoranah po Ruski federaciji in tujini, s svojimi nastopi pa povezujejo slovansko kulturo in umetnost. Pripravite se na ve─Źer harmoni─Źnega zborovskega petja Zbora duhovni┼ítva Sanktpeterbur┼íke metropolije, ki vam bodo predstavili bogato rusko kulturo cerkvenega petja.

V Cankarjevem domu bo 23. oktobra vladalo sve─Źano vzdu┼íje ob harmoni─Źnem zvoku pravoslavnih in ruskih ljudskih napevov!

Vstopnice za koncert ┼ŻE NA VOLJO v Cankarjevem domu in na spletni strani: https://www.cd-cc.si/sl/kultura/glasba/zbor-duhovnistva-sanktpeterburske-metropolije

FB EVENT: https://www.facebook.com/events/1287696448012532/

You may also like