Zbor duhovništva Sanktpeterburške metropolije – 23. oktober 2017 – Cankarjev dom

Zbor duhovništva Sanktpeterburške metropolije združuje duhovnike, ki služijo vsak v svoji župniji, ob tem pa se zbirajo na pevskih vajah in svoje glasove združujejo v harmoničnem zvoku pravoslavnih napevov. Edinstvena posebnost zbora je prav v tem, da vključuje službujoče duhovnike, ki si želijo v obliki pesmi, pridige približati svojemu občinstvu, posebno pozornost pa posvečajo koncertnim pridigam in pravoslavnim cerkvenim napevom. Njihov repertoar vključuje duhovne pesmi v staroslovanskem jeziku in tudi popularne ruske narodne pesmi. Ruska cerkvena glasba je imela v zgodovini Rusije zelo pomembno vlogo, zato jo pevci negujejo s prav posebno ljubeznijo, zbor pa v svoj program vključuje tudi izjemno bogato in raznovrstno rusko ljudsko pesem, ki jo predstavlja na nastopih doma in v tujini.

Zbor je bil ustanovljen leta 1971 po zaslugi metropolita Nikodima, nastopali so v Kirovskem teatru in Akademski Kapeli ter se leta 1988 udeležili tudi praznovanja ob 1000. obletnici Rusije. Nova zgodovina zbora se je začela leta 2008, zahvaljujoč prizadevanju skupine diplomantov sanktpeterburške teološke akademije za oživitev zbora. Od leta 2010 pa je glavni dirigent zbora duhovnik Jurij Gerasimov. V zadnjih letih se zbor posveča aktivnemu koncertiranju in odhaja na turneje, ki se odvijajo tako v cerkvah kot tudi v koncertnih dvoranah po Ruski federaciji in tujini, s svojimi nastopi pa povezujejo slovansko kulturo in umetnost. Pripravite se na večer harmoničnega zborovskega petja Zbora duhovništva Sanktpeterburške metropolije, ki vam bodo predstavili bogato rusko kulturo cerkvenega petja.

V Cankarjevem domu bo 23. oktobra vladalo svečano vzdušje ob harmoničnem zvoku pravoslavnih in ruskih ljudskih napevov!

Vstopnice za koncert ŽE NA VOLJO v Cankarjevem domu in na spletni strani: https://www.cd-cc.si/sl/kultura/glasba/zbor-duhovnistva-sanktpeterburske-metropolije

FB EVENT: https://www.facebook.com/events/1287696448012532/

Več novic