Vorone┼íka dekleta o─Źarala Cankarjev dom – Stoje─Źe ovacije!

V Cankarjevem domu je 5. oktobra ob─Źinstvo o─Źaral nastop Vorone┼íkih deklet, ki navdu┼íujejo z barvitimi tradicionalnimi kostumi, globoko ─Źustvenostjo nastopa in lepoto sozvo─Źja ┼żenskih vokalov. Vorone┼íka dekleta te dni gostujejo po Sloveniji, nastopila pa so tudi v sosednjem Zagrebu v razprodani dvorani Lisinski. Z barvito kostumografijo tradicionalnih ruskih no┼í in ─Źustvenostjo ruske pesmi dekleta navdu┼íujejo na nastopih po vsem svetu, na noge pa so s stoje─Źimi ovacijami in ┼ítevilnimi vzkliki dvignile tudi Linhartovo dvorano Cankarjevega doma. Koncert so spremljali ┼ítevilni navdu┼íenci nad rusko kulturo, prisoten pa je bil tudi ruski kulturni ata┼íe.

Nastop Vorone┼íkih deklet spremlja zasedba vrhunskih glasbenih virtuozov na ruski diatoni─Źni harmoniki in tradicionalni balalajki. Tradicionalne ruske plese spremljajo barviti kostumi, ki jih dekleta tekom nastopa zamenjajo kar ┼ítirikrat. Skupina Vorone┼íka dekleta je nastala leta 1966 v okviru Vorone┼íke dr┼żavne filharmonije. Ustanovil pa jo je takratni direktor filharmonije, znani ruski skladatelj M. A. Galinker. Skupino sestavlja 15 deklet iz ruskega mesta Vorone┼ż. ┼Że v otro┼ítvu se dekleta za─Źnejo u─Źiti petja in plesa, nato sledi poklicno izobra┼żevanje ter zatem nastopi in turneje.

Repertoar skupine je zasnovan na ruski ┼żenski liri─Źni pesmi, dekleta pa so izjemne vokalistke, kar je pomenilo uspeh in prepoznavnost, tako v Rusiji kot v dr┼żavah, v katerih je ansambel nastopil. ┼áirok glasovni razpon in vrhunski odrski nastop omogo─Źata izvedbe tako narodnih folklornih kot najzahtevnej┼íih skladb sodobnih skladateljev. Ansambel je postal lavreat ┼ítevilnih dr┼żavnih in mednarodnih festivalov, v svojem petdesetletnem delovanju pa so se dekleta proslavila ┼że z mnogimi mednarodnimi nagradami.

V prihodnjih dneh ne zamudite nastopov Voroneških deklet po Sloveniji:
6. oktober 2017, 20.00 ÔÇô Kulturni dom Izola (vstopnice: http://center-izola.si/ )
7. oktober 2017, 19.00 ÔÇô Kulturni dom Kr┼íko (vstopnice: http://www.kd-krsko.si/ )
8. oktober 2017, 19.00 ÔÇô Gledali┼í─Źe Toneta ─îufarja, Jesenice (vstopnice: http://www.gledalisce-tc.si/ )

Ne zamudite presunljiv nastop Vorone┼íkih deklet z barvitostjo ter ─Źustvenostjo tradicionalne ruske pesmi in plesa!

You may also like