Voroneška dekleta očarala Cankarjev dom – Stoječe ovacije!

V Cankarjevem domu je 5. oktobra občinstvo očaral nastop Voroneških deklet, ki navdušujejo z barvitimi tradicionalnimi kostumi, globoko čustvenostjo nastopa in lepoto sozvočja ženskih vokalov. Voroneška dekleta te dni gostujejo po Sloveniji, nastopila pa so tudi v sosednjem Zagrebu v razprodani dvorani Lisinski. Z barvito kostumografijo tradicionalnih ruskih noš in čustvenostjo ruske pesmi dekleta navdušujejo na nastopih po vsem svetu, na noge pa so s stoječimi ovacijami in številnimi vzkliki dvignile tudi Linhartovo dvorano Cankarjevega doma. Koncert so spremljali številni navdušenci nad rusko kulturo, prisoten pa je bil tudi ruski kulturni ataše.

Nastop Voroneških deklet spremlja zasedba vrhunskih glasbenih virtuozov na ruski diatonični harmoniki in tradicionalni balalajki. Tradicionalne ruske plese spremljajo barviti kostumi, ki jih dekleta tekom nastopa zamenjajo kar štirikrat. Skupina Voroneška dekleta je nastala leta 1966 v okviru Voroneške državne filharmonije. Ustanovil pa jo je takratni direktor filharmonije, znani ruski skladatelj M. A. Galinker. Skupino sestavlja 15 deklet iz ruskega mesta Voronež. Že v otroštvu se dekleta začnejo učiti petja in plesa, nato sledi poklicno izobraževanje ter zatem nastopi in turneje.

Repertoar skupine je zasnovan na ruski ženski lirični pesmi, dekleta pa so izjemne vokalistke, kar je pomenilo uspeh in prepoznavnost, tako v Rusiji kot v državah, v katerih je ansambel nastopil. Širok glasovni razpon in vrhunski odrski nastop omogočata izvedbe tako narodnih folklornih kot najzahtevnejših skladb sodobnih skladateljev. Ansambel je postal lavreat številnih državnih in mednarodnih festivalov, v svojem petdesetletnem delovanju pa so se dekleta proslavila že z mnogimi mednarodnimi nagradami.

V prihodnjih dneh ne zamudite nastopov Voroneških deklet po Sloveniji:
6. oktober 2017, 20.00 – Kulturni dom Izola (vstopnice: http://center-izola.si/ )
7. oktober 2017, 19.00 – Kulturni dom Krško (vstopnice: http://www.kd-krsko.si/ )
8. oktober 2017, 19.00 – Gledališče Toneta Čufarja, Jesenice (vstopnice: http://www.gledalisce-tc.si/ )

Ne zamudite presunljiv nastop Voroneških deklet z barvitostjo ter čustvenostjo tradicionalne ruske pesmi in plesa!

Več novic