Večer glasbe za dve harfi

Sobota, 24.3.2018 ob 19:30 uri, atrij Mestnega muzeja Ljubljana: VEČER GLASBE ZA DVE HARFI
Petra VAN DER HEIDE – harfa (Nizozemska)
& Mojca ZLOBKO VAJGL – harfa (Slovenija)

Nizozemka Petra van der Heide je solo harfistka enega najbolj uglednih svetovnih orkestrov – Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama. Po večletnem pedagoškem delu na konservatorijih v Amsterdamu in Utrechtu se je specializirala za audition-training. Zadnja štiri leta je stalna gostujoča profesorica na poletni akademiji Harpmasters ob jezeru Muenchenbuchsee v Švici. Prav tako redno sodeluje na mojstrskih tečajih po vsem svetu. Petra van der Heide je študirala pri Eriki Waardenburg v Utrechtu, pri Marii Graf v Hamburgu ter Charlotte Cassedane v Berlinu.

Med leti 1993 in 2003 je igrala pri pomembnih nemških orkestrih, kot so Gewandhaus Orchester Leipzig, Bamberger Symphoniker, Bavarski radijski orkester in operni orkester iz Darmstadta. Od leta 2003 je solo harfistka Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama ter sodeluje z znanimi dirigenti, kot so Mariss Jansons, Riccardo Chailly, Bernard Haiting, Nikolaus Harnoncourt, Zubin Mehta in Daniele Gatti. V nedeljo, 25.3.2018 bo na Akademiji za glasbo v Ljubljani vodila Masterclass za harfo.

Harfistka Mojca Zlobko Vajgl, izredna profesorica harfe na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, je ustvarila bogato solistično kariero. Kot solistka nastopa v večini evropskih držav.
Diplomirala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani, podiplomski študij harfe pa je zaključila na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Hamburgu. Kot solistka je nastopila že z mnogimi uglednimi orkestri kot so: Slovenska filharmonija in Simfoniki RTV Slovenija, Beograjska filharmonija, Berlinski simfoniki, Sarajevska filharmonija, državna filharmonija Azerbaijana v Bakuu, Kijevska filharmonija, Makedonska filharmonija, komorni orkester Dunajskih simfonikov (Wiener Concert-Verein), Orchestre di Padova el del Veneto, Stockholmski komorni orkester. Večino svojega koncertnega udejstvovanja posveča komorni glasbi. V minulih letih je sodelovala z Leipziškim godalnim kvartetom, z Godalnima kvartetoma Orpheus in Ulysses, z godalnim kvartetom Tartini in številnimi solisti, kot so: prvi flavtist Dunajskih filharmonikov Dieter Flury, violist Tobias Lea, koncertni mojster Slovenske filharmonije Miran Kolbl, mezzosopranistka Bernarda Fink, flavtist Massimo Mercelli in flavtistka Ilze Urbane. Kot solistka je sodelovala z znanimi dirigenti, kot so Ulf Schirmer, Leopold Hager, Pavel Dešpalj, Tetsui Honna, Roberto Benzi, Israel Yinon, Evan Christ, Roman Kofman, Peter Rundel, Uroš Lajovic, Marcello Viotti, Karen Kamenšek, Rauf Abdulayev, Georg Pehlivanian in drugi. Umetnica pogosto nastopa na mednarodnih glasbenih festivalih od Dubrovnika do Gabale, Schleswig Holsteina, Emiglie Romagne, Ljubljane, Rige, Dunaja, Ankare, Bahraina, Beograda, Ohrida in na številnih drugih uglednih mednarodnih festivalih. Mojca Zlobko Vajgl je doslej posnela 8 zgoščenk.

Spored: Franck / Händel / Pierne / Fauré / Thomas

Predprodaja in prodaja vstopnic:
Mestni muzej Ljubljana (Muzejska trgovina), Gosposka 15, 1000 Lj / T: 01 2412 510 (15 eur)
tor. – ned. 10-18h / čet. 10-21h / pon. zaprto

Več novic