Ve─Źer glasbe za dve harfi

Sobota, 24.3.2018 ob 19:30 uri, atrij Mestnega muzeja Ljubljana: VE─îER GLASBE ZA DVE HARFI
Petra VAN DER HEIDE – harfa (Nizozemska)
& Mojca ZLOBKO VAJGL – harfa (Slovenija)

Nizozemka Petra van der Heide je solo harfistka enega najbolj uglednih svetovnih orkestrov ÔÇô Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama. Po ve─Źletnem pedago┼íkem delu na konservatorijih v Amsterdamu in Utrechtu se je specializirala za audition-training. Zadnja ┼ítiri leta je stalna gostujo─Źa profesorica na poletni akademiji Harpmasters ob jezeru Muenchenbuchsee v ┼ávici. Prav tako redno sodeluje na mojstrskih te─Źajih po vsem svetu. Petra van der Heide je ┼ítudirala pri Eriki Waardenburg v Utrechtu, pri Marii Graf v Hamburgu ter Charlotte Cassedane v Berlinu.

Med leti 1993 in 2003 je igrala pri pomembnih nemških orkestrih, kot so Gewandhaus Orchester Leipzig, Bamberger Symphoniker, Bavarski radijski orkester in operni orkester iz Darmstadta. Od leta 2003 je solo harfistka Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama ter sodeluje z znanimi dirigenti, kot so Mariss Jansons, Riccardo Chailly, Bernard Haiting, Nikolaus Harnoncourt, Zubin Mehta in Daniele Gatti. V nedeljo, 25.3.2018 bo na Akademiji za glasbo v Ljubljani vodila Masterclass za harfo.

Harfistka Mojca Zlobko Vajgl, izredna profesorica harfe na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, je ustvarila bogato solisti─Źno kariero. Kot solistka nastopa v ve─Źini evropskih dr┼żav.
Diplomirala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani, podiplomski ┼ítudij harfe pa je zaklju─Źila na Visoki ┼íoli za glasbo in gledali┼í─Źe v Hamburgu. Kot solistka je nastopila ┼że z mnogimi uglednimi orkestri kot so: Slovenska filharmonija in Simfoniki RTV Slovenija, Beograjska filharmonija, Berlinski simfoniki, Sarajevska filharmonija, dr┼żavna filharmonija Azerbaijana v Bakuu, Kijevska filharmonija, Makedonska filharmonija, komorni orkester Dunajskih simfonikov (Wiener Concert-Verein), Orchestre di Padova el del Veneto, Stockholmski komorni orkester. Ve─Źino svojega koncertnega udejstvovanja posve─Źa komorni glasbi. V minulih letih je sodelovala z Leipzi┼íkim godalnim kvartetom, z Godalnima kvartetoma Orpheus in Ulysses, z godalnim kvartetom Tartini in ┼ítevilnimi solisti, kot so: prvi flavtist Dunajskih filharmonikov Dieter Flury, violist Tobias Lea, koncertni mojster Slovenske filharmonije Miran Kolbl, mezzosopranistka Bernarda Fink, flavtist Massimo Mercelli in flavtistka Ilze Urbane. Kot solistka je sodelovala z znanimi dirigenti, kot so Ulf Schirmer, Leopold Hager, Pavel De┼ípalj, Tetsui Honna, Roberto Benzi, Israel Yinon, Evan Christ, Roman Kofman, Peter Rundel, Uro┼í Lajovic, Marcello Viotti, Karen Kamen┼íek, Rauf Abdulayev, Georg Pehlivanian in drugi. Umetnica pogosto nastopa na mednarodnih glasbenih festivalih od Dubrovnika do Gabale, Schleswig Holsteina, Emiglie Romagne, Ljubljane, Rige, Dunaja, Ankare, Bahraina, Beograda, Ohrida in na ┼ítevilnih drugih uglednih mednarodnih festivalih. Mojca Zlobko Vajgl je doslej posnela 8 zgo┼í─Źenk.

Spored: Franck / H├Ąndel / Pierne / Faur├ę / Thomas

Predprodaja in prodaja vstopnic:
Mestni muzej Ljubljana (Muzejska trgovina), Gosposka 15, 1000 Lj / T: 01 2412 510 (15 eur)
tor. – ned. 10-18h / ─Źet. 10-21h / pon. zaprto

You may also like