V Stožicah bo nastopil tudi Tržaški Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič!

15. novembra 2017 v Stožice prihaja priznani ruski vojaški zbor, orkester in balet Alexandrov Red Army Choir. Spektakel za oči in ušesa, zbor z več kot 80 letno tradicijo vključuje vrhunske pevce, glasbenike, plesalce in umetnike, ki nastopajo ob najpomembnejših ruskih dogodkih in državnih funkcijah. Zbor je simbol ruske kulture, ki s 120 pevci, plesalci in glasbeniki izvaja tradicionalne ruske, narodne, vojaške in patriotske pesmi ter ruske plese.

Na odru ljubljanskih Stožic se jim bodo pridružili tudi člani priznanega Tržaškega Partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič. Že več kot štiri desetletja zbor s pesmijo ohranja slovensko besedo v zamejstvu in deluje v korist slovenske narodne skupnosti v Italiji. Prav posebne so intepretacije partizanskih borbenih pesmi, ki jim Tržaški Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič namenja še posebno pozornost. V svojo izvedbo vložijo dodatno energijo, ki jo črpajo iz srca in še posebno žive narodne zavesti zamejskih slovencev, ki partizanske pesmi pojejo z dušo. Glavno poslanstvo zbora je prenašanje izročila odporniškega gibanja, ohranitev partizanske pesmi ter posredovanje idealov miru, bratstva in enakopravnosti med narodi. Zbor nosi ime po narodnem heroju, leta 1941 obsojenem na smrt. V vseh letih delovanja so imeli že skoraj 1000 nastopov, tržaški pevci so partizansko in uporniško pesem ponesli po Italiji, Sloveniji in vsej nekdanji Jugoslaviji, zbor pa je gostoval tudi drugod po Evropi in v nekdanji Sovjetski zvezi, leta 2012 pa so s koncertom v Cankarjevem domu praznovali svojo 40-letnico.

Leta 2015 je pred razprodano dvorano Stožice že nastopil The Red Army Choir z MVD zasedbo in moderniziranim repertoarjem, prestižna zasedba Alexandrov, ki nastopa na uradnih in protokolarnih funkcijah, v Slovenijo prihaja prvič. Zbor je bil ustanovljen z nalogo dvigovati moralo ruskih čet, poimenovan pa je po svojem prvem dirigentu Aleksandru Vasiljeviču Aleksandrovu – avtorju sovjetske himne, ki s spremenjenim besedilom ostaja tudi ruska himna. Svetovno znani vojaški zbor začenja posebno memorandum turnejo v spomin svojim preminulim članom v tragični letalski nesreči 25. decembra 2016, v kateri je umrlo 64 članov orkestra, vključno z artističnim vodjo. Letalo je bilo namenjeno v Sirijo, kjer bi z ruskimi vojaki praznovali novo leto, takoj po vzletu pa je strmoglavilo v Črno morje. Nastopili so že v več kot 60 državah po Evropi, Aziji, Afriki in Ameriki, z razprodanimi koncertnimi turnejami pa so obiskali tudi Kitajsko, Indijo in Turčijo. Nastopili so pred papežem Janezom Pavlom II, na slovesnosti ob zaprisegi predsednikov Borisa Jelcina in Vladimirja Putina, na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger v Moskvi leta 1980 in na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014. Spektakel spremljajo tradicionalna ruska glasbila, kot sta balalajka in domra ter dih jemajoče plesne točke s plesom kozakov in tradicionalnimi ruskimi plesi.

15. novembra 2017 Zbor, orkester in balet Rdeče Armade Alexandrov in Tržaški Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič prihajata v Stožice!

Vstopnice za koncert ŽE NA VOLJO na vseh prodajnih mestih Eventim in na spletni strani: https://goo.gl/8v18RT

Več novic