V Izštekane končno prihaja v Ljubljani živeči Američan Chris Eckman

Rdeča nit bodo sodelovanja in spogledovanja s slovensko glasbo in poezijo ter slovenskimi glasbeniki. Večinoma povsem nova zavezništva, sklenjena posebej za Izštekane. Ob Chrisu bodo kantavtorja Narat in Jana Beltran, trio Širom, saksofonist Boštjan Simon, multiinstrumentalist Alastair McNeill ter stalna sodelavca Žiga Golob in Blaž Celarec. Program se bo dotaknil tako Daneta Zajca in Ježka kot novih, še neizdanih pesmi. V ponedeljek 15. marca 2021 ob 20.00 na Valu 202, v živo v radijskem ali spletnem videoprenosu. Tule je FB dogodek, pofočkajte se.

Chris Eckman je legendarni rockovski lik, ki se je proslavil že v devetdesetih s seattelskim bendom The Walkabouts. Dolg seznam njegovih odmevnih in zelo različnih glasbenih podvigov se s tem šele začne. K nam ga je pripeljala ljubezen. No, pravzaprav ga je pripeljala glasba, ljubezen je vzplamtela ob njegovih večkratnih koncertnih in producentskih obiskih. Tako že dve desetletji živi v Sloveniji. In deluje mednarodno. Je soustanovitelj ene najprodornejših založb s področja glasb sveta Glitterbeat s sedežem v Ljubljani. Piše, snema, objavlja, producira in koncertira po vsej obli. No, seveda kadar lahko. Ter se vklaplja v živahno slovensko rockovsko in drugogodbaško sceno. 

Prvi opazni stik z njo je bila skladba “That Black Guitar” Vlada Kreslina, ki so jo Walkabouts predelali leta 2000. Z garažnimi rockerji Hic et nunc je Chris ustanovil glasne The Frictions. Pisal je glasbo za slovenske filme in nadaljevanke. In se leta 2008 poklonil pesniku Danetu Zajcu s ploščo uglasbitev angleških prevodov “The Last Side of the Mountain”.

Za Izštekane bo povezave s slovenskimi glasbeniki, slovensko glasbo in slovensko poezijo prevetril in okrepil. Ter mnoge predstavil premierno. Z njim bo pevka in kitaristka Jana Beltran, polovica dua All Strings Detached. Vsestranski saksofonist Boštjan Simon . Kantavtor in Katalenec Boštjan Narat. Pri nas živeči glasbenik Alastair McNeill, ki je veliko doprinesel k prihajajočemu albumu. Stalna sodelavca Žiga Golob in Blaž Celarec. Ter trio Širom, s katerim si je že dolgo želel sodelovati, a ni bilo pravega povoda. Ja, tudi najbolj zvesti feni Chrisa in vseh gostov boste lahko doživeli obilo novega.

“Naloga ni lahka, je pa vznemirljiva. Ni le priložnost nekaj narediti, je izziv narediti nekaj, česar v običajnih okoliščinah ne bi. Zdi se mi, da je danes dogajanje na lokalni sceni najbolj živahno, odkar sem prišel sem. Seznam sodelavcev in prijateljev, s katerimi prihajam, je dolg. Oblikujemo povsem nov repertoar, nekaterih pesmi še nikoli nisem izvajal. In v resnici še ne vemo, kako bo vse skupaj zvenelo,” je pred dnevi pripovedoval Chris.

Vabljeni na sprehod od Walkabouts do tradicionalnega folka, od Franeta Milčinskega Ježka do poezije Daneta Zajca. In seveda vse do še neobjavljenih pesmi s prihajajočega albuma “Where the Spirit Rests”, ki bo izšel junija. Naj vaš duh ne zaspi. Duhovna hrana, kot so Izštekani, pomaga.

Več novic