TRiBUTE To TOŠE – 04. Marec 2023 – Cvetličarna

Vedno nasmejani, karizmatični in v glasbi edinstveni Todor Toše Proeski še vedno kraljuje v srcu mnogih oboževalcev, ki se ne oziraje na njegovo prezgodnje slovo od življenja, v letu 2007, ko mu je mnoge življenjske načrte prekrižala usoda in njegove vokale ponesla v nebo, še vedno radi spominjajo lepih trenutkov z njim in vsi tisti, ko so obiskali njegov koncert vedo, da je čar vsakega pevca ob pogledu v svojo notranjost, odkoder pravzaprav tudi prihaja angelski glas. Slednjega je v devetdesetih letih Toše, sin Dominike in Nikole Proeski, predstavljal na različnih odrih od najbolj zgodnjih let na otroškem festivalu Zlatno Savejče v Skopju, mladinskih festivalih v Prilepu v letih 1996 in 1997, pa do nastopa na Skopje Fest – makedonskem izboru za pesem Evrovizije, kjer se je predstavil s pesmijo Ostani do kraj in osvojil tretje mesto.

Njegov pevski talent je opazil prekaljeni makedonski skladatelj Grigorij Koprov s katerim sta pričela sodelovati okrog 1998 leta, dokaj hitro pa je sledil njegov prvi album v letu 1999 z naslovom Nekade vo nokta s številnimi uspešnicami, ki jih je med drugim zapel na prvem samostojnem koncertu v Skopju, še istega leta. Njegovo bogato, a nažalost daleč prekratko kariero, so zaznamovali prihajajoči albumi Sinot božji (2000), Ako me pogledneš vo oči (2002), Den za nas (2004), Po tebe (2005), Igri bez granici (2007). V letu 2009 izide album The hardest thing, ki je bil Tošejeva velika želja po petju v angleškem jeziku. Za videospot istoimenskega singla The hardest thing so uporabili stare posnetke Tošeja, ko je skupaj z menedžerko Ljiljano Petrović in Lastom Nikolovskim, producentom Avord-a preživljal lepe čase v Londonu in na Jamajki. Na zadnjo produkcijo albuma z naslovom Još uvjek sanjam da smo zajedno v letu 2010, so se podpisali in odpeli številne pesmi Tošejevi prijatelji iz sveta glasbe, ki ga seveda še dan danes več kot pogrešajo.

Obujati spomine je več kot vredno, zato so prav Tribute to Toše Proeski prava priložnost začutiti pristno glasbo, ki izvira iz določenega obdobja oz. je zaznamovalo določena leta, v Tošejevem primeru prehod iz enega v drugi milenij, več kot magično obdobje bi lahko rekli.

Tokrat nam bodo v Cvetličarni obudili spomine na Tošeja glasbena skupina Megamix band. Skupina, ki že vrsto let deluje in koncertira na podočju bivše YU je sestavljena iz članov, ki prihajajo iz Makedonije, Hrvaške in Srbije. So večkratni udeleženci različnih glasbenih festivalov: Npr: Sunčane skale v Herceg ali radijskih festivalov in festivala v  Novem Pazarju, kjer so osvojili prvo nagrado za skladbo “Kroz tvoje oči”. So večkratni udeleženci razvedrilnih TV oddaj – Bravo Show, Žikina Šarenica, ter novoletnih programov različnih nacionalnih televizij na področju Balkana.

Vstopnice:https://bit.ly/3YgY8Va
FB dogodek:https://bit.ly/3HwPH1b

Več novic