Štoflcfest, festival bonbonov Preddvor

Grad Dvor Preddvor (Dvorski trg 6)Sobota, 22. junij 2024, od 11. do 17. ure

Grajski vrt gradu Dvor v središču Preddvora bo predpočitniški konec tedna ponovno gostil Festival bonbonov Štoflcfest. Festival je dobil ime po »štoflcih«, bonbonih, ki so jih v preteklosti izdelovali v gostišču v Bašlju, vasici nad Preddvorom. Z njimi so se v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja sladkali ljudje od blizu in daleč, uspešno so šli v promet tudi na smučarskih skokih v Planici.

Velika zabava za otroke

Štoflcfest ni le praznik malih slaščic ampak tudi praznik lokalnih društev, ki svojim programom poskrbijo na nadvse izvirno otroško zabavo. Za najmlajše so pripravili številne zabavne igre, ustvarjalne delavnice, tekmovanja, predstave in veliko drugih doživetij: orientacijske, štafetne in vodne igre, vrtiljak, čutno pot, vožnjo s kimpežem, vse vrste kolesarskih vragolij in gasilskih spretnosti, likovno, čebelarsko in še vrsto drugih ustvarjalnih delavnic. Štoflcu, maskoti Štoflcfesta, bo družbo delal Modri pes iz Mestne knjižnice Kranj, ki bo poskrbela še za pravljične urice, nagradno igro in lutkovno predstavo, možna bosta tudi izposoja knjig in vpis v knjižnico pod posebno ugodnimi pogoji.

Repki s Trkajem in Igorjem Saksido, Lev in miška, kamišibaj Legenda o Hudičevem borštu na Zaplati

Štoflcfest se bo letos začel z repersko interaktivno glasbeno predstavo Repki v izvedbi Roka Terkaja, Igorja Sakside in plesne šole Artifex. Gre za odrsko uprizoritev pesmi znanih slovenskih pesnikov, ki jih je v istoimenski knjižni uspešnici zbral literarni zgodovinar in redni profesor dr. Igor Saksida. Tekom dneva pa se bodo zvrstile še igrana predstava Rdeča kapica, kamišibaj z legendo o Hudičevem borštu na Zaplati, gozdičku na sredini znamenite gore Zaplata nad Preddvorom in lutkovna predstava Lev in miška.

Trgovina naših babic in dedkov

Bonbone štoflc bodo izdelovali člani Turističnega društva Kokra, člani Turističnega društva Bašelj bodo izdelovali želatinaste bonbone, grajska gospoda z gradu Dvor pa bo na grajskem vrtu prikazala, kako so bonbone prodajali v trgovinah naših babic in dedkov. Bonboni bodo na voljo še v viktorijanski kočiji, na triciklu in malih pisanih starodobnikih.

Štoflc, festivalska valuta

Na Štoflcfestu za celotno festivalsko ponudbo velja valuta štoflc. En štoflc je vreden en evro. Vstopnine ni, cena za udeležbo na vseh animacijah pa znaša 3 štoflce. Menjalnice bodo na info točkah pri vhodih na grajski vrt gradu Dvor.

Časovnica:

11.00 Repki (reperska interaktivna glasbena predstava za otroke)

Rok Terkaj * Igor Saksida * Plesna šola Arifex

11.00-17-00 Velika zabava za otroke

Otroške igre * Tekmovanja * Predstave * Ustvarjalne delavnice * Poslikava obrazov

16.30 Lev in miška (lutkovna predstava za otroke)

Lutkovno gledališče Tri * Lutkovna skupina Bobek

17.00 Druženje in zabava z udeleženci nedeljskega folklornega festivala

Vstop prost.

Več: https://www.visitpreddvor.si/si/info/publikacije/stoflcfest/

Več novic