Stara gostilna za nove, tudi veganske čase

Piran, 27. marec 2023 – Najmlajši slovenski chef z Michelinovim priznanjem, Kristian Zule, je na posebnem dogodku predstavnikom medijev prikazal svoje sveže ideje za Staro gostilno v Piranu. Kot eno ključnih novosti je mladi kulinarični kreativec izpostavil vključitev 8-hodnega veganskega menija v redno ponudbo, s tem pa je Stara gostilna postala edina fine dining restavracija v Sloveniji, kjer za vegansko izbiro ni potrebno prednaročilo.

Stara gostilna je ena najstarejših v Piranu, neprekinjeno obratuje že 65 let, a v njej pod Kristianovim vodstvom zagotovo veje svež veter. »Moj navdih je vsekakor morje in vse, kar prihaja iz njega ali raste ob njem. Pred začetkom dela v restavraciji gremo radi po različno obmorsko sočivje na bližnje trave in skale, pa v gozd, prizadevam si, da bi bilo čim več sestavin lokalnih, stremimo tudi k zero waste konceptu in smo pridobili zelo zahteven certifikat Green Key za trajnost v industriji gostoljubja,« je nekaj temeljev svojega dela opisal komaj 23-letni Kristian Zule.

Da klasičnemu degustacijskemu meniju doda še veganskega, se je odločil iz več razlogov. »Nisem ne vegan ne vegetarijanec, res pa je, da si sam rdečega mesa nikoli ne bi pripravil in da me sestavine rastlinskega izvora zelo zanimajo, toliko stvari lahko počneš z njimi. Želim si, da bi tudi tisti, ki sicer jedo meso, poskušali veganske jedi, zato je ena vključena tudi v klasični degustacijski meni, ki tudi sicer vsebuje samo eno mesno jed, ostale so morske,« je pojasnil Kristian Zule. Veganska jed, ki jo je vključil v klasični degustacijski meni, je trenutno kuhan koromač v skorjici posušenega domačega kruha z zelišči, pirejem zelene, fermentiranim koromačem ter omako koromača z jabolčnim sokom in oljem koprca, kombinacija pa je več kot navdušila zbrane predstavnike sedme sile.

Chef Kristian Zule v jedi vključuje veliko okisanih, fermentiranih in dehidriranih sestavin, sam pripravlja tudi kombuče, kefirje in sirupe ter načrtuje, da bi v prihodnje ob degustacijskem meniju ponudili tudi spajanje s tovrstnimi brezalkoholnimi napitki. A ker je perfekcionist, pravi, da na to še niso čisto pripravljeni, na prigovarjanje prisotnih pa ob koncu vseeno postreže izjemno pehtranovo kombučo, močno, a hkrati svežo in polno nostalgičnih okusov.

Za bogato vinsko karto in izbiro destilatov v Stari gostilni skrbi sommelier Igor Jakomin, ki pravi, da je spajanje vina z veganskimi jedmi zaradi manjka maščob, ki so sicer prisotne v hrani živalskega izvora, zahtevnejše kot pri mesnih jedeh. A vinska karta v Stari gostilni je izjemna in vključuje okoli 450 etiket, od tega 35 % tujih in okoli 65 % domačih vin, penin in šampanjcev, tako da izkušeni sommelier zagotovo ni imel pretiranih težav. Vinska spremljava tako veganskega kot klasičnega degustacijskega menija se je začela in končala v Franciji s šampanjcem Vilmart in znamenitim sladkim vinom Sauternes ob sladici, hode vmes pa so suvereno podprla bela vina iz bližnjih krajev – rebula iz Goriških Brd, pinela iz posestva Štokelj v Vipavski dolini, Unica vinarne Kabola iz Momjana ter malvazija Venica iz pokrajine Collio na italijanski strani meje. V Stari gostilni so posebej ponosni tudi na imenitno ponudbo vrhunskih destilatov (rumov, konjakov, viskijev, džinov…), ki jih imajo več kot 150.

Sicer pa Kristianove jedi odlikuje filigranska natančnost, ki jo čudovito dopolnjuje večinoma ročno izdelana keramika, ki je prav tako v veliki meri lokalna in prihaja iz piranskega ateljeja Duka. Keramiko izbira lastnica, izkušena gostinka Donata Milič, katere strast do vsega lepega je vidna v vsakem kotičku butičnega interierja Stare gostilne, ki goste vabi, da se pustijo razvajati od prvega požirka do zadnjega grižljaja. A po dolgih letih se je Donata skupaj s soprogom in solastnikom Stare gostilne Tomažem Miličem odločila za pomembno spremembo: »Menim, da je čas, da mladi prevzamejo pobudo, zato Kristianu prepuščamo vodenje restavracije in ga vključujemo tudi v solastništvo,« je pogumen korak v prihodnost strnila Donata, ki bo komaj 23-letnega mladeniča kot mentorica vodila skozi vse izzive gostinstva h končnemu cilju, ki si ga je zastavil mladi chef – da v Stari gostilni zasveti zvezdica.

Več novic