S.A.R.S. v Kurzschlussu v raz┼íirjeni zasedbi, 24. 11. 2019, Gospodarsko Razstavi┼í─Źe

Srbska zasedba S.A.R.S. z vsakim svojim nastopom upravi─Źuje sloves enega najbolj iskanih avtorskih bendov na podro─Źju nekdanje Jugoslavije. Tako je bilo tudi v hrva┼íkem Labinu, kjer so nastopili v sklopu dogodka Labin Art Republika. Iz prve roke smo izvedeli, da za nastop v Kurzschlussu 24. novembra pripravljajo veliko presene─Źenje. Poleg tega, da bodo slovenskim obo┼żevalcem prvi─Ź predstavili dolgo pri─Źakovani album Glava, pa nam je frontmen skupine ┼Żarko Kova─Źevi─ç zaupal, da v Ljubljano prihajajo v raz┼íirjeni zasedbi. Vstopnice so na voljo na vseh prodajnih mestih Eventim.

┼Że ve─Ź kot desetletje so del t.i. nove srbske scene, ki jo krojijo s prepoznavno me┼íanico raznovrstnih glasbenih ┼żanrov, od pop rocka, reggaea, bluesa, jazza in hip hopa, v katere izvirno vpletajo tudi etno ritme. Gre za spontano kreativnost, saj se ┼że od samih za─Źetkov ne ┼żelijo ┼żanrsko omejevati. ÔÇťUstvarjanje glasbe je za nas igra, ne nekaj na─Źrtnega, saj ne ustvarjamo glasbe zato, da bi bili uspe┼íni. ┼Że na za─Źetku smo namre─Ź dojeli, da najbolje delujemo ob ustvarjanju in zato smo tudi nadaljevali v tej smeri. ┼áe dandanes ustvarjamo glasbo tako, kot jo ─Źutimo ter ta proces do┼żivljamo kot igro, kar menim, da je tudi najbolj┼íi recept za uspeh,ÔÇŁ nam zaupa ┼Żarko, ki tako kot ostali ─Źlani skupine izhajajo iz razli─Źnih glasbenih svetov, zato ni ni─Ź ─Źudnega, da fuzija v glasbi ni edini cilj, h kateremu stremijo. Tudi raznolikost karakterjev vseh ─Źlanov jim predstavlja svojevrsten izziv. ÔÇťNa odru nas je sedem. To je ekipa, ki v kombiju redno potuje po obmo─Źju biv┼íe Jugoslavije in tudi ┼íir┼íe, dru┼żbo nam delata ┼íe tonski mojster Lale ter voznik ┼áone. Devet nas je, zato je logi─Źno, da si karakterno nismo podobni, prej precej razli─Źni. Prav tako tudi glasbene zvrsti, ki jih poslu┼íamo. Ampak vseeno se razumemo, tolerantni smo drug do drugega in to je pomembno. Zato tudi obstajamo ┼że tako dolgo.ÔÇŁ Na vpra┼íanje, kako obi─Źajno razre┼íujejo nesoglasja znotraj skupine, dobimo zanimiv odgovor ÔÇô s ti┼íino. ┼Żarko poudari, da so se v vseh skupnih letih nau─Źili prepoznati, kdaj je kdo slabe volje ali vznemirjen, zato se posku┼íajo pravo─Źasno umiriti.

Ravno zato se jim le redko zgodi, da bi morebiten konflikt prerasel v kaj ve─Ź. Razlikam navkljub pa jih zagotovo najbolj povezuje ena skupna to─Źka ÔÇô globoka povezanost z lastno kulturo, kjer prepoznavni etno ritmi vedno najdejo pot pri ustvarjanju novih skladb. ÔÇťNe moremo brez stika z melosom, ki nas obkro┼ża in definira tako Srbijo kot ┼íir┼ío regijo. ┼Żeleli ali ne, se nam je to podzavestno vtisnilo v male mo┼żgane in nekje v interpretaciji se to mora poznati, kakr┼ínakoli ┼że je ter ne glede na to, pod kateri ┼żanr spada. Ne ┼żelimo be┼żati od tega. Marsikdo se zgra┼ża nad ljudsko glasbo, etno zvoki folka in podobnega, ker to povezujejo z nekimi glasbenimi grozotami. Turbo folk devetdesetih ali pa novi trap folk, ki je trenutno aktualen, in to me ne ─Źudi. Vendar nek izvirni folk, ne glede na to, ali je slovenski, srbski ali katerikoli drugi, nosi nekak┼íne emocije, ki niso kar tako za┼żivele med ljudmi, kar je potrebno spo┼ítovati. Seveda se jih ne poslu┼żujemo vedno, vendar ko se jih, vedno pazimo, da to ne izpade ceneno ali obrabljeno. Da, ceneno je najbolj blaga beseda. Vedno, ko posku┼íamo vklju─Źiti etno ritme v na┼ío glasbo, se trudimo, da to izpade okusno, skrbno odmerjeno in nevsiljivo.ÔÇŁ

Prvi─Ź v Sloveniji z novim albumom
S.A.R.S. se v Kurzshluss vra─Źajo po treh letih, ┼íe vedno pod vtisi z zadnjega nastopa v Ljubljani, pa so se odlo─Źili, da tokrat nastopijo v ┼íir┼íi zasedbi in slovenskim obo┼żevalcev ponudijo nekaj ve─Ź v primerjavi s standardnim setom in nastopi, ki jih obi─Źajno izvajajo. Pred dnevi so izdali drugi single Du┼íe nema┼í z novega albuma Glava, ki ga bodo v Sloveniji predstavili prvi─Ź. Pred leti so z novico, da bo takratni album zadnji, med obo┼żevalci spro┼żili govorice o razpadu skupine, vendar pa se ni uresni─Źilo ni─Ź od tega. Brez albumov si ne predstavljajo svojega ustvarjalnega procesa. ÔÇťMislili smo, da bomo to lahko udejanjili, vendar smo dojeli, da smo preve─Ź inspirirani, da bi lahko na┼íe ustvarjanje na tak na─Źin dozirali ob─Źinstvu. Niti nimamo potrpljenja za to, saj ┼żelimo dati v svet vse naenkrat. Album je, enostavno povedano, teritorij, ki nam je blizu, saj nam taka forma v procesu ustvarjanja glasbe odgovarja in to je to. Temu se ne bomo zlahka odrekli,ÔÇŁ je odlo─Źen ┼Żarko, ki poudari, da je vsak album zgodba zase. Pevec ne more skrivati emocij ob tem, da je bila energija ob ustvarjanju vseh pesmi zadnjega albuma Glava res izjemna in vsaka skladba mu je resni─Źno pri srcu, saj vsaka nosi svojo energijo, pa tudi precej razli─Źne so. Do sedaj so objavili pet od osmih skladb, v Kurzshlussu pa 24. novembra obljubljajo pravo glasbeno fuzijo po srbsko.

Vstopnice: https://www.eventim.si/si/vstopnice/kurzschluss-sars-ljubljana-gospodarsko-razstavisce-1136725/performance.html

FB Dogodek: https://www.facebook.com/events/1085739341621326/

You may also like