Radljevanje – MAGNIFICO

Radljevanje – MAGNIFICO 22. 09. 2023 – Športna hiša Radlje ob Dravi

Na svetu obstajajo festivali in festivali z veliko začetnico. Nekateri nas očarajo zgolj z izbrano umetniško ponudbo, spet drugi tudi s sproščujočim ambientom, zlasti ko gre za neokrnjeno naravo, ki je že sama po sebi privlačna in vabi k obisku in občudovanju. Festival Radljevanje, ki ga pripravljata občina in zavod ŠKTM Radlje ob Dravi, bo vsekakor festival z veliko začetnico. Kraj namreč slovi po pozitivni energiji in sonaravnem bivanju, njegovi prebivalci pa posvečajo veliko časa, prostora, energije in volje vzpostavitvi pravega odnosa z naravo ter trajnostnemu razvoju občine v duhu dobrega gospodarjenja.

Magnifico

Šarlatan dečko, ki je svojo kariero začel pred tridesetimi leti in vmes postal pop ikona slovenske glasbe, nad katero se navdušujejo ne samo v državah bivšega Balkana, ampak po vsem svetu, kjer jim tovrstna kultura predstavlja ponos in ni le nekaj odveč, bo zatresel famozne naravi prijazne odre festivala v Radljah ob Dravi. Verjetno bi tudi zanj veljal pregovor prvih ne pozabiš nikoli, zato so po vsej verjetnosti globoko v njegovem srcu prvi albumi Od srca do srca (1993), Kdo je čefur (1996) in Sexy Boy (1999). Izviren, neproblematičen, kontroverzen in sexy so besede, ki bi ga lahko najboljše opisale, tudi že v času, ko je nastajal trio Sester zmagovalk na nacionalnem izboru za Pesem Evrovizije, za katere je napisal pesem Samo ljubezen. V letu 2004 izda četrti studijski album z naslovom Export/Import na katerem prevladujejo udarni elementi balkanskih ritmov, Hir ai kam, Hir ai go in Giv Mi Mani sta dve skladbi, ki sta obnemele predvsem slovensko in balkansko publiko. Po šestih letih, v letu 2010 izda peti album pod okriljem berlinske glasbene založbe Piranha Musik, Zum Zum pesem pa postane hit takoj po izidu albuma, ki jo je ustvaril skupaj s Ferusom Mustafovom, znanim glasbenim izvajalcem makedonskega romskega klarineta in saksofona. Magnifico beleži tudi druga sodelovanja z znanimi imeni, kot so srbski igralec Dragan Bjelogrlić, španska pevka Luz Casal, vodja orkestra Vojske Srbije Stanislav Binčič in drugi.

Preizkusil se je tudi na filmskem področju in sicer v slovenskih celovečernih filmih Stereotip (1997), Pornofilm (2000), Poker (2001) in Kajmak in marmelada (2003). Njegovo filmsko glasbo smo lahko okušali tudi v filmih Stereotip, Prepisani (2010), Montevideo, bog te video (2010) in Montevideo, vidimo se (2014) ter v nadaljevanki Sence nad Balkanom. Za najbolj znano himno Pukni Zoro v Srbiji mnogi ne verjamejo, da jo je napisal prav Ljubljančan, prepevajo pa jo ob različnih priložnostih oz. je priljubljena tako pri navijačih na stadionu Marakana (bila je uradna glasbena spremljava srbske nogometne reprezentance na nogometnem prvenstvu leta 2018), kot tudi na porokah, odhodih v vojsko in drugih priložnostih. V novejšem času je Magnifico postal zvezda tudi dokumentarnega filma Charlatan Magnifique režiserke Maje Pavlin v letu 2016, decembra 2017 pa je Magnifico razprodal Areno Stožice. Napovedal je že nov album, ki ga bo izdal v bližnji prihodnosti.

Splet: www.radljevanje.si

Fb: https://shorturl.at/itHP2

Vstopnice: https://www.mojekarte.si/si/magnifico/vstopnice-1168618.html

Več novic