Radljevanje – AVSENIKOV VEČER

17. 12. 2023 – Športna hiša Radlje ob Dravi

Radljevanje uspešno zaplulo v slovenske festivalske vode

V Radljah ob Dravi je v letošnjem letu uspešno zaživel pisan sklop prireditev pod skupnim imenom Radljevanje, radeljsko kulturno popotovanje. Osrednja nit so glasbeni dogodki priznanih izvajalcev, s svojo kreativnostjo pa navdušujejo tudi stand up komiki, plesno-gledališke skupine in številni drugi ustvarjalci. A to še zdaleč ni vse. Organizatorji s posebnimi ugodnostmi in popusti v najlepše manjše slovensko mesto privabljajo tudi obiskovalce in popotnike, ki še niso odkrili tega skritega bisera Dravske doline. Imajo jim kaj ponuditi, saj so navsezadnje v zeleni shemi slovenskega turizma – Slovenia Green, pohvalijo se lahko z edinim biološkim bazenom v Sloveniji, slovijo po pozitivni energiji, sonaravnem bivanju in vrhunskih okusih koroške kulinarike.

Prvo festivalsko leto bodo okronale melodije legendarnih bratov Avsenik

AVSENIKOV VEČER – 70 let Avsenikove glasbe

V prvi ediciji Radljevanja, ki Dravski dolini daje novo raven dogajanja, sta radeljska prizorišča do zadnjega kotička napolnila Tadej Toš in Magnifico. Organizatorja festivala, občina in zavod ŠKTM Radlje ob Dravi, pravita, daenako dobro kaže tudi Avsenikovemu večeru, na katerem bodo 17. decembra v Športni hiši Radlje ob Dravi nastopili Ansambel Saše Avsenika, Gregor in Monika Avsenik ter posebni gost Alfi Nipič in koncertu Vlada Kreslina in Malih bogov, ki bo v začetku leta 2024.

V letu 2023 mineva 70 let, odkar so zazveneli prvi toni Avsenikovih viž. Brata Avsenik sta svoje muziciranje iz domače Jožovčeve gostilne v Begunjah ponesla v svet. Sprva po bližnjih vaseh, kasneje pa na največje odre širom Evrope, Severne Amerike, Kanade … Ansambel bratov Avsenik je gostoval v prestižni Berlinski filharmoniji, večkrat so razprodali münchensko Olympiahalle, ljubljansko Halo Tivoli, odpirali so polete v Planici, gostovali na olimpijadi v Sarajevu in za svoje delo prejeli mnogo nagrad in odlikovanj.
Po zaključku delovanja Ansambla bratov Avsenik so glasbeno krmilo prevzeli Gregor Avsenik s svojim ansamblom ter ansambel Gašperji, leta 2009 pa je harmonika ponovno prišla v Avsenikove roke. Sašo Avsenik, vnuk Slavka Avsenika, je v znameniti oddaji Musikantelstadl v Passau prvič zaigral s svojimi muzikanti. Po štirinajstih letih lahko mirno zapišemo, da Sašo upravičuje glasbeno nasledstvo svojega dedka. S svojim ansamblom polni koncertne dvorane po Sloveniji in tujini, kar trikrat je že razprodal Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, sprejemal slovenske športne junake, pesem Ena bolha za pomoč pa trenutno kraljuje na lestvicah slovenske narodno-zabavne scene.

Sašo in Gregor pa nista edina predstavnika Avsenikove družine, ki se glasbeno udejstvuje. S pomočjo Gregorja Avsenika je svoj glasbeni prvenec izdala tudi Monika Avsenik. Njuna skladba Morda pa nekoč, ki je posvečena pokojnemu Slavku Avseniku, se bo zagotovo dotaknila tudi obiskovalcev Avsenikovega večera na Radljevanju, prav tako tudi večne melodije posebnega gosta na svečanem glasbenem dogodku, Alfija Nipiča.

Splet: www.radljevanje.si

Fb dogodek: https://bit.ly/3SbHwhV

Vstopnice: https://shorturl.at/rvEWX

Več novic