PRIHAJAJO ROCK’N’ROLL LEGENDE – PRLJAVO KAZALI┼áTE – Hala Tivoli, 25. oktobra 2019

Hrva┼íka skupina Prljavo kazali┼íte po uspe┼íni svetovni turneji v znamenju obele┼żitve 40-letnice delovanja na rock’n’roll prizori┼í─Źu, prihaja v ljubljansko Halo Tivoli, 25. oktobra 2019.

Zasedba, ki se je na za─Źetku imenovala Cifer┼ílus, je bila ustanovljena l. 1977 v Zagrebu, v delavski ─Źetrti Dubrava, po kateri so leta kasneje poimenovali tudi album. Na za─Źetek glasbenega ustvarjanja je vplivala skupina Rolling Stones, zaradi katere so preigravali punk, ki se je kasneje prelevil v rock’n’roll. Kmalu po nastanku so se fantje preimenovali v Prljavo kazali┼íte, po eni izmed epizod popularnega stripa Alana Forda.

Dve leti po nastanku so izdali prvi istoimenski studijski album, Prljavo kazali┼íte, ki je bil zaradi naprednih tekstov in prozahodne glasbe bojkotiran s strani dr┼żavnih medijev. Drugi album Crno bijeli svijet je bil prodan v nakladi 200.000 izvodov. Sledilo je mnogo koncertov, nekaj let in novih plo┼í─Ź, do leta 1985, ko je skupina izdala plo┼í─Źo Zlatne godine. To je prvi album, na katerem se je skupini kot glavni pevec pridru┼żil Mladen Bodalec in s katerim je skupina do┼żivela komercialni preboj na hrva┼íki glasbeni sceni.

Tri leta kasneje so izdali eno izmed najzna─Źilnej┼íih plo┼í─Ź skupine, Zaustavite zemlju, z istoimensko naslovno skladbo ter ostalimi: Marina, Moj bijeli labudeÔÇŽin drugimi iz te edicije, ki bodo tvorili tudi ┼żelezni repertoar na koncertu v Hali Tivoli. Takoj po izdaji je skupina od┼íla na svetovno turnejo po ZDA, Kanadi, Avstraliji in Evropi, ki jo je zaklju─Źila v Zagrebu na Trgu Bana Jela─Źi─ça (takrat Trg Republike), kjer se je koncerta udele┼żilo ve─Ź kot 250.000 ljudi. Koncert so zaradi prevelike udele┼żbe hoteli odpovedati, policija je 20 minut pred za─Źetkom hotela izklopiti elektriko, vendar zaradi prevelike gne─Źe tega ni mogla storiti. S tem koncertom so postavili absoluten rekord v celotni regiji.

Skupina je nadaljevala s svojim avtorskim ustvarjanjem skozi devetdeseta leta in ob prelomu tiso─Źletja ┼íe vedno ostala zvesta sama sebi, svoji glasbi in obo┼żevalcem. Svoja prepri─Źanja je vedno odra┼żala v besedilih, kjer je glavna tematika ljubezen, bole─Źina ter kritika vojne in dru┼żbe. Po zgledu svetovnih bendov so tudi Prljavci posneli uspe┼íen koncert lanskega maja, v okviru 40-letnice delovanja.

Na zagreb┼íki stadion so privabili 35-tiso─Ź glavo publiko in s tem razprodali koncert. Fenomenalno vzdu┼íje se ─Źuti tudi na posnetku, ki bo na voljo v kinematografih. Prav tak koncert pa se obeta tudi slovenskih obo┼żevalcem. Besedila hitov pesmi, Ki┼íe jesenje, Ne zovi mama doktora, Mi ple┼íemo, Previ┼íe suza u mom pivu, Mo┼że┼í imat’ moje tijelo in mnogih drugih bodo zvesti poslu┼íalci lahko prepevali v hramu rock’n’rolla, Hali Tivoli, v Ljubljani, 25. oktobra 2019 ob 20. uri. Naj ┼żivi rock’n’roll!

Vstopnice: https://www.eventim.si/si/vstopnice/prljavo-kazaliste-ljubljana-dvorana-tivoli-1123885/performance.html

FB dogodek: https://www.facebook.com/events/2150017011957217/

You may also like