Premiera lutkovne predstave Črno belo

Lutkovna skupina IndiJanez predstavlja lutkovno predstavo Črno belo, ki se bo premierno odvila v četrtek, 30. 5. 2019, ob 18. uri na Malem odru Narodnega doma Maribor in v soboto, 1. 6. 2019, ob 13. uri na Vodnikovi domačiji v Ljubljani.

O predstavi: Družina srečno živi v svojem belem svetu, zaščitena pred vsem tujim, črnim, česar se boji. Nekega lepega belega dne v njihov dom vstopi mačkon, ki je seveda črn. In njihova življenja se spremenijo. Spoznajte, kako.Zasedba: Petra Kavaš, Ramiz Derlić, Nina Derlić Tichy, Sara Karin, Nejc Kovač in Nina Šulin.

Lutkovna predstava Črno belo je nastala po avtorski slikanici Žige X. Gombača z istim naslovom. V literarni predlogi se avtor preizprašuje o tem, kako lahko nekaj neznanega, neizrekljivega, strašljivega in nepojmljivega, ne le sprejmemo v svoje življenje, ampak ga s tem predvsem bogatimo. Sprejemanje drugačnosti se ne izreka le na nivoju ljudi, ampak je preneseno na celotno življenje in razmišljanje.

V predstavi, ki temelji na tehnologiji ploskih lutk, izkoriščajo možnosti tako senčnega gledališča kot tudi igro enostranskih ploskih lutk v prostoru. S pomočjo poenostavljenega poigravanja s paravani različnih oblik in vzpostavljanja odnosov med njihovimi pozicijami se razvija dogajanje, lutkovna akcija, ki jo dopolnjuje mehanično zvočno ozadje, tvorjeno z različnimi mehanskimi zvoki. Likovna podoba predstave temelji na dvobarvnosti zgodbe: črne in bele, ki se v barvitosti podtonov zliva v ubrano barvno harmonijo.

Lutkovna skupina IndiJanez deluje pod okriljem Društva za mlade IndiJanez. S svojim delovanjem je pričela v letu 2016. Povezuje ljubiteljske in profesionalne lutkarje in ustvarjalce z željo po drugačnem delovanju na tem področju. Trenutno ekipo sestavlja šest članov, med katerimi so nekateri že izkušeni v lutkarstvu, spet drugi so še čisti novinci. Z lutkovnimi  predstavami poskušajo razbijati stereotipne vloge junakov v klasičnih zgodbah. Želijo razbliniti zasidrana mišljenja in ustvariti vzpodbuden vzgojno-izobraževalni moment s težnjo k nematerialnosti. Ob vsem tem pa se seveda še zabavati in širiti svoja obzorja ter spretnosti, saj celoten koncept sloni na ideji “naredi sam”.

Povezavi do facebook dogodkov:
    – Maribor: https://www.facebook.com/events/1638309766299629/
    – Ljubljana: https://www.facebook.com/events/483008002444199/

Več novic