Poleg estradnikov dobrodelni Vitranc podprli tudi znani športniki

Tudi letošnji Pokal Vitranc je pokazal, kaj pomeni slovenski javnosti, saj je sobotno in nedeljsko tekmo v povprečju spremljala polovica vseh ljudi, ki so v tistem trenutku gledali televizijo. Velika gledanost veseli tudi organizatorje te naše tradicionalne prireditve, ki skozi leta, ne glede na naravne izzive, delajo eno najboljših tekem svetovnega pokala in očitno to prepoznava tudi slovenska publika.

Eden najlegendarnejših športnih dogodkov na svetu je letos obeležil okroglih 60 let. Po vitranški strmini so se pretekli vikend spustili najboljši smučarji sveta. Četudi si vrhunskih predstav nismo mogli ogledati v živo, nismo nič manj bučno navijali pred TV zasloni, za najboljše smučarje sveta pa je letos navijalo tudi rekordno število estradnikov, med njimi tudi naši nekdanji smučarji. Vse nas je družila dobrodelna nota, z nakupom virtualnih vstopnic smo namreč pomagali mladim športnikom, ki so se znašli v stiski. Vitranc pa tudi po tekmi še naprej ostaja dobrodelen.

Vitranc tudi po tekmi ostaja dobrodelen

Pokal Vitranc letos ni bil le športni dogodek. Zaživela je namreč družbeno odgovorna akcija #VITRANCcares, katere osnovni namen je s pomočjo novega programa Botrstvo v športu pomagati nadarjenim mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij ter jim omogočiti boljše, bolj konkurenčne treninge in tekmovanja z vrstniki.
Brez pomoči novega projekta se marsikatera mlada športnica ali športnik ne bi (z)mogla izstreliti iz povprečja, zato v Zvezi prijateljev mladine Moste-Polje skušajo športnim talentom iz socialno šibkejših okolij omogočiti enakovreden položaj v, žal, vse bolj razslojeni sodobni družbi.

O letošnji dobrodelni aktivnosti v okviru slovitega prizorišča svetovnega pokala v alpskem smučanju je Anita Ogulin, predsednica ZPM LJ Moste-Polje in ena najsrčnejših oseb v Sloveniji, ki je s sodelavci, prostovoljci in donatorji izboljšala življenja številnih ljudi, povedala:

»V okviru zares učinkovitih vseslovenskih humanitarnih programov, ki jih prizadevno uresničujemo na ZPM Ljubljana Moste Polje smo zares veseli in hvaležni za vsako povezovanje. Še posebej, če sodelovanje temelji na naših glavnih vrednotah – odgovornosti, prizadevnosti, sočutju, transparentnosti in učinkovitosti. Vstopamo le v partnerstva, ki na spoštljiv način opozarjajo na pomen solidarnosti in medsebojne pomoči. Zato smo iskreno veseli, da so se organizatorji Pokala Vitranc, tradicionalnega tekmovanja v alpskem smučanju, ki je v srcih tako rekoč slehernega Slovenca, ob častitljivi 60-letnici spomnili na mlade športnike iz socialno ogroženih okolij. Ti brez pomoči pač nikoli ne bi mogli poseči po najvišjih športnih uspehih. To, da v časih nove realnosti kljub vsem težavam, s katerim se slovenski šport sooča, vodilni pri Pokalu Vitranc vseeno pomislijo na druge, na dobrodelnost, me navdaja z upanjem, da Slovenci še znamo stopiti skupaj. Šport nas je povezoval, nas povezuje in nas bo tudi v prihodnje. Okrepljen z dobrodelnostjo pa še toliko bolj! Hvala, iz srca hvala vsem, ki boste priskočili na pomoč nadarjenim mladim športnikom. Izkušnje potrjujejo, da je prav vsak vložek v mlade, ki imajo potencial, pa jim okoliščine ne omogočajo razvoja, bogastvo in uspešna pot naše skupne, lepše prihodnosti!”

Več o projektu Botrstvo v športu, ki od leta 2020 poteka pod okriljem Zveze prijateljev mladine Moste-Polje in Olimpijskega komiteja Slovenije, si lahko preberete na povezavi: https://www.boter.si/botrstvo-v-sportu/

Ambasadorja letošnje dobrodelne akcije sta naša nekdanja izvrstna smučarja, nosilca medalj z velikih tekmovanj, ki sta vitranško strmino preizkusila tudi sama, Urška Hrovat in Jure Franko. Oba dobro vesta, kaj pomeni pomoč mladi smučarki ali smučarju, tako moralna kot materialna, zato sta z veseljem in zagonom prevzela ambasadorsko vlogo projekta #VITRANCcares.

Jure Franko, ki ga poznamo tudi po srebrni olimpijski medalji iz Sarajeva 1984, se spominja belih koncertov. “V našem času je celotna estrada stopila skupaj, gledalci in navijači smo večkrat napolnili Halo Tivoli, ljudje so kupovali vstopnice. To je bila izjemna podpora športu, ki so je na podoben način deležni mladi športniki skozi projekt Botrstvo v športu, podporo mladim športnikom smučarjem – v tem primeru z akcijo #VITRANCcares. To so stvari, ki ti že takrat pomenijo ogromno, ko se oziraš nazaj, pa lahko samo rečeš: Hvala za podporo ljudi, hvala za dobroto vsem, ki so nam dajali spodbudo – moralno ali finančno, vse je izjemno dobrodošlo.”

Urška Hrovat o Botrstvu v športu in pomoči mladim smučarkam in smučarjem meni: “Zdi se mi, da so takšni projekti pomembni predvsem zato, da lahko mlajšemu rodu pomagamo, da se lahko ukvarjajo s športom, ki jih zanima. Vemo, da je smučarija zelo drag šport, zato se mnogi mladi zaradi pomanjkanja finančnih sredstev za ta šport ne odločijo. Zelo lepa gesta predvsem s strani Pokala Vitranc, da v projektu sodelujejo z akcijo #VITRANCcares.”  Še vedno lahko pomagate mladim športnikom in postanete del projekta #VITRANCcares. V SMS sporočilo vtipkajte ključno besedo VITRANC5 na 1919. Celoten znesek bo namenjen projektu Botrstvo v športu. Namen akcije je zagotavljanje pomoči mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij, starim od 14 do 23 let, pri razvoju in uresničevanju športnih potencialov.

Več o projektu #VITRANCcares na spletni strani: https://www.pokal-vitranc.com/vitranccares

Ena najtežjih prog svetovnega pokala

Pokal Vitranc je tudi letos postregel z razburljivimi tekmami. Tradicionalno tekmovanje, ki poteka že od leta 1961, se je letos že 60-ič zgodilo na vrhuncu smučarske sezone, ko smo si ogledali izjemne predstave v alpskem smučanju za moške. Vitranška strmina je ena najtežjih prog svetovnega pokala. Podkorenska proga je znana po strmini, visečem terenu, nekaterih nepreglednih prelomnicah in spektakularni ciljni strmini, prav tako pa je ena najtežjih prog za tehnične discipline v svetovnem pokalu v alpskem smučanju. Tekmovalci se zato v Kranjsko Goro radi vračajo, saj na vrhunsko pripravljenih progah lovijo le najvišje uvrstitve.

Uporabne povezave:
WEB:https://www.pokal-vitranc.com/
FB:https://www.facebook.com/VitrancCup
INST:https://www.instagram.com/vitranccup/
TW:https://twitter.com/VitrancCup
WEB (ZPM Ljubljana Moste-Polje):https://www.zpmmoste.net/
WEB (Botrstvo v športu):https://www.boter.si/botrstvo-v-sportu/
Voščilo estradnikov:https://www.youtube.com/watch?v=chVK35dMews&t=2s

Več novic