Plesna ─Źajanka sklenila leto┼ínji 38. Festival Radovljica 2020

V nedeljo, 23. avgusta, se je z razprodanim koncertom z naslovom ┬╗Plesna ─Źajanka v de┼żeli Kranjski┬ź sklenil 38. Festival Radovljica 2020. Ob─Źinstvo je bilo navdu┼íeno nad izvrstno histori─Źno izvedbo Haydnove in Mozartove glasbe v interpretaciji flavtistke Anne Freitag, violon─Źelista Domna Marin─Źi─Źa in pianista Edoarda Torbianellija ter nad plesno kompanijo Chorea Basileae, ki je na barvit in pretanjen na─Źin predstavila plese, kakr┼íne so v 18. in 19. stoletju poznali tudi pri nas.

Leto┼ínji Festival Radovljica je potekal od 7. do 23. avgusta na treh lokacijah (Radovlji┼íka gra┼í─Źina, cerkev sv. Petra v Radovljici in cerkev Marijinega oznanjenja v Velesovem) in je obsegal 8 ve─Źernih in en matinejski koncert. Kakor je za Festival Radovljica ┼że obi─Źajno, je repertoar obsegal kar tiso─Źletje glasbene zgodovine, od najzgodnej┼íega zapisanega ve─Źglasja iz 9. stoletja do Chopina in Liszta. Na njih je kljub ote┼żenim okoli┼í─Źinam nastopilo 34 umetnikov iz Avstralije, Avstrije, Belgije, ─îe┼íke, Francije, Izraela, Mad┼żarske, Nem─Źije, Slova┼íke, ┼ápanije, ┼ávice in Slovenije. Med njimi so bili izvrstni in svetovno znani ansambli, kot so slova┼íki godalni ansambel Solamente naturali, mednarodno sestavljeni vokalni kvintet Cinquecento in ansambel za srednjeve┼íko glasbo PER-SONAT, pa tudi mladi glasbeniki, kot so ┼ípanska pianistka Rosal├şa G├│mez Lasheras, avstralski tenorist Jacob Lawrence in slovenska mezzosopranistka Jasmina ─îrn─Źi─Ź.

Vsi koncerti so bili razprodani. Radio Slovenija je posnel ┼íest koncertov, v sklopu festivala je ponovno potekal tudi te─Źaj za kljunasto flavto.

Prihodnje leto bo festival predvidoma potekal med 7. in 24. avgustom 2021.

www.festival-radovljica.si

You may also like