Otvoritev pesni┼íko-ilustratorske razstave ┬╗Visok polet s teboj┬ź v MC Pekarna

V soboto, 25. 5. 2019 ob 20:00 bo v MC Pekarna potekala otvoritev pesniško-ilustratorske razstave Dijane Hojski in Toma Vebra z naslovom Visok polet s teboj.

Pesni┼íko ÔÇô ilustratorska razstava Visok polet s teboj se ukvarja z interdisciplinarnim povezovanjem ilustracije in poezije. Razstava je nastala iz ┼żelje po prepletanju konceptualnih likov High Fly* Dijane Hojski in pesmi Toma Vebra, ki se ukvarjajo z bivanjsko in LGBTQ tematiko. Razstava Visok polet s teboj prikazuje surrealisti─Źna bitja, katerih misli se izra┼żajo skozi povezavo s poezijo. Liki predstavljajo edinstvene posameznike, kateri spremljajo ilustratorko v njenem realnem ┼żivljenju. V likih vidi sopotnike, v─Źasih tudi prijatelje, zato jih ┼żeli skozi poezijo, v obliki njihovih misli pribli┼żati tudi obiskovalcem.

Misli tako izra┼żajo njihovo osebnost in karakteristike, ki jih nosijo v sebi. Tako lahko postane ilustracija ve─Ź kot samo slika, lahko se pretvori v nekaj globljega, morda celo v svojo zgodbo.┬á Na otvoritvi razstave bo Tom Veber predstavil tudi nekaj pesmi iz pesni┼íkega prvenca To─Źka preloma, katere sooblikujejo razstavo.

Tom Veber rojen 2. 6. 1995 v Mariboru je v ─Źasu izobra┼żevanja na Srednji ┼íoli za Gostinstvo in Turizem Maribor za─Źel z ustvarjanjem na umetni┼íkem podro─Źju. Bil je ─Źlan ansambla gledali┼íkih skupin Gnosis in English Student Theatre, pel pa je tudi v Akademskem pevskem zboru Maribor. Po zaklju─Źku srednje ┼íole sodeluje v gledali┼íkih predstavah v gledali┼í─Źu Glej, klubu Tiffany in v Plesnem teatru Ljubljana. Predvsem pa se v zadnjem ─Źasu posve─Źa literarni dejavnosti. Pesmi objavlja v revijah: Mentor, Dialogi, Poetikon, Literatura, sodeluje na Pesni┼íkih slamih┬á in gostuje po Sloveniji s poeti─Źno monodramo Realizem je rezerviran za klovne, osnovano na avtorski poeziji s katero je nastopil na festivalih Poleti v Nuk in na Trnfestu. Je zmagovalec Pesni┼íke olimpijade 2018, uvrstil pa se je tudi v finale Pesni┼íkega turnirja 2019. Njegove pesmi so prevedene v nem┼í─Źino, angle┼í─Źino, hrva┼í─Źino, mad┼żar┼í─Źino in v gr┼í─Źino. V soorganizaciji MKC Maribor in organizacije Maribor skozi ro┼żnata o─Źala je organiziral enega izmed prvih LGBTQ literarnih ve─Źerov v Mariboru z naslovom Mlada slovenska lezbi─Źna in gejevska literatura z gostjo Suzano Tratnik. Letos je iz┼íel njegov pesni┼íki prvenec To─Źka preloma pri Literarni hi┼íi Maribor, prav pa tako pa je letos postavil razstavi Brstenje in Sti─Źi┼í─Źa kjer se je ukvarjal s prostorsko postavitvijo poezije.

Dijana Hosjki se je rodila 20.9.1998 v Mariboru. Po zaklju─Źeni osnovni ┼íoli v Dupleku se je vpisala na II. gimnazijo v Mariboru. Po letu in pol se je prepisala na Poklicno trgovsko ┼íolo Maribor, ┼íir┼íe znano kot texas mariborskih srednjih ┼íol. Liki predstavljani v razstavi so se rodili prav tam, v zme┼ínjavi dolgo─Źasja in demotivacije. Po zaklju─Źku Trgovske ┼íole, pa se je vpisala na Vi┼íjo lesarsko ┼íolo v Mariboru, kjer trenutno obiskuje drugo leto dvoletnega programa Oblikovanje materialov. ─îeprav je njena prava strast risanje, se zelo rada udejstvuje pri┬á projektih, ki ji prinesejo nova znanja. ┼Że dve leti sodeluje s dru┼ítvom Hi┼ía, kjer je lani grafi─Źno oblikovala letak projekta ┼Żivo mesto in sodelovala pri projektu mestne osvetljave Lumina, hkrati pa preureja tudi notranje prostore ter predmete za to dru┼ítvo. Ri┼íe ┼że od malih nog, a je to njena prva razstava, s katero se ┼żeli predstaviti ┼íir┼íi javnosti. High Fly je njeno umetni┼íko ime za katerim┬á predstavlja svojo umetnost;┬á risanje, slikanje, grafi─Źno oblikovanje ter oblikovanje in izdelovanje izdelkov iz lesa.

You may also like