Novi projekt Gregorja Strniše “SLO-blues” v SiTi Teatru BTC / 25. oktober 2018

Najnovejši projekt skladatelja in pianista Gregorja Strniše, ki je bil zasnovan ob 500-letnici reformacije in je bil z velikim uspehom predstavljen že v Kopru in Murski Soboti!

Sam o projektu pravi: “Dandanes, ko naši pevci pojejo nam, Slovencem, pesmi v angleščini, smo v zasedbi SLO-blues sklenili temu narediti konec. Trdno namreč stojimo na stališču, da je potrebno ohraniti slovenščino za vsako ceno, pa naj stane kolikor hoče. Ob 500-letnici reformacije smo si drznili poseči zgolj v glasbeno strukturo naše tako lepe ljudske pesmi in jo reformirati. To reformativno dejanje smo izvedli tako, da smo obdržali slovensko besedilo, za glasbeni material pa smo prevzeli blues, to afro-ameriško glasbeno strukturo. Prav neverjetno je, s kakšno lahkoto – kaj lahkoto, upognjenostjo – so ta slovenska besedila zdrsnila v obliko te suženjske glasbene strukture. Neverjetno!
Na našem koncertu lahko tako prisluhnete izbranim pesmim, kot so Še kiklco prodala bom, Moje dekle je še mlada, Vsi so venci, Kaj ti je deklica, Kje so tiste stezice, Jaz pa pojdem na Gorenjsko, Oj ta soldaški boben in Trzinka. Prav posebej pa smo člani SLO-bluesa ponosni na pravo, globoko in arhetipsko slovensko pesem Teci, teci bistra voda, kjer protagonist zapoje izvirno besedilo: “Grešni človek, kaj si storiv, da je Marija žalostna? Očeta in mater sem umoru, brat in sestra pa sta ušla. Človek dol poklekni, pros Marijo, naj ti odpusti.”

SLO-blues (“Slovenske ljudske v blues preobleki”)

KDAJ: 25.10.2018 ob 20h

KJE: SiTi Teater BTC, Ljubljana

Vstopnice: https://sititeater.mojekarte.si/si/slo-blues/vstopnice-1109604.html

Več novic