New Swing Quartet so z novo energijo osvojili oder Unionske dvorane!

Neprekosljivi NEW SWING QUARTET so do zadnjega koti─Źka napolnili Unionsko dvorano in v ble┼í─Źe─Źem slogu obele┼żili 50 let! Z do┼żivetim nastopom in novo energijo so osvojili ob─Źinstvo z duhovnimi pesmimi ameri┼íkega juga in ga popeljali v ─Źas spiritualov in gospelov, ki so pomembno soustvarili ameri┼íko glasbeno zakladnico. Dare Hering, Oto Pestner, Toma┼ż Kozlev─Źar in Marijan Petan so po desetletju mirovanja svojo zlato 50. obletnico okronali z razprodanim koncertom.

V ─Źudovitem koncertnem ve─Źeru so odpeli kar ┼íestindvajset skladb, ki sta jih priredila ─Źlana zasedbe New Swing Quartet, Toma┼ż Kozlev─Źar in Oto Pestner. Poslu┼íalce so popeljali v ─Źas, ko so se razvile prve pesmi afroameri┼íkega glasbenega izro─Źila, ki so afri┼íkim su┼żnjem na ameri┼íkih planta┼żah dajale upanje in uteho, jih spodbujale k boju ter jim pomenile izhod iz ne─Źlove┼íkega polo┼żaja. Repertoar je vklju─Źeval nekaj najlep┼íih gospelov iz ameri┼íke zgodovine We Shall Overcome, Sometimes I Feel Like a Motherless Child, Down By The Riverside, Old Time Religion inTake My Hand, Precious Lord. Po odmoru pa so za vse poslu┼íalce pripravili tudi posebno presene─Źenje ter ob dvigu zavese razkrili goste presene─Źenja in nastopili z zasedbo The Mood Swingers. Zasedbo sestavljajo mladi, a izku┼íeni glasbeniki, ki so v zadnjih desetih letih sooblikovali glasbeni obraz slovenske scene. Koncert so zaklju─Źili ob navdu┼íenem aplavzu in ob─Źinstvo pozvali naj skupaj z njimi zapojejo Michael, Row the Boat Ashore.

Zasedba NEW SWING QUARTET, ki letos slavi tudi 25 let sodelovanja s Festivalom Ljubljana, je bila ustanovljena leta 1968 v ┼áentjurju pri Celju po zgledu legendarnega ameri┼íkega Golden Gate Quarteta, s katerimi so kasneje tudi ve─Źkrat ÔÇőkoncertirali. Njihova bogata diskografija obsega 46 izdaj na razli─Źnih nosilcih zvoka. Kot prvi izvajalec so ameri┼íko duhovno glasbo v angle┼íkem jeziku izvajali na ve─Ź gostovanjih po Sovjetski zvezi. Gostovanja v cerkvah in dvoranah ameri┼íkega juga pa so jih oplemenitila in zaznamovala, saj so prav v ─Źrnskih cerkvah utemeljili svoj “southern jazz gospel” stil izvajanja “solid gospel-a” v sodelovanjih z lokalnimi temnopoltimi glasbeniki. Ob rednih gostovanjih je kvartet nastopal tudi kot osrednji gost v mnogo svetovno znanih televizijskih in radijskih oddajah in na razli─Źnih festivalih po vsej Evropi in je prejemnik ┼ítevilnih nagrad in priznanj, tako doma kot v tujini, med njimi tudi Viktorja za ┼żivljenjsko delo. Odpeli so na tiso─Źe koncertov, gostovali so po evropskih in azijskih dr┼żavah v ÔÇőpresti┼żnih koncertnih dvoranah in katedralah ter na sprejemih pri najve─Źjih dr┼żavnikih, malodane po vsem svetu. V ┼ítiridesetletnem neprekinjenem delovanju so gospel glasbo na svojih ┼ítevilnih gostovanjih prenesli na odre po vsem svetu in se uspeli uvrstiti med vodilne gospel zasedbe, dosegli so svetovni sloves in status ene najbolj┼íih gospel skupin.ÔÇő

Zimski festival bo 14. februarja sklenil Valentinov koncert slovitega mehi┼íkega tenorista Ram├│na Vargasa, ki bo nastopil s sopranistko Elviro Hasanagi─ç in Simfoni─Źnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko argentinskega dirigenta Facunda Agudina.

Vstopnice za koncert ┼áE NA VOLJO na vseh prodajnih mestih Eventim (Petrol / OMV / Big Bang / Po┼íta Slovenije ) in na spletni strani – 14. februar 2018 ÔÇô Ramon Vargas, Unionska dvorana: http://www.ljubljanafestival.si/event/ramon-vargas-tenor-2/

You may also like