New Swing Quartet 50 let na odru proslavili v svečanem vzdušju pod milim nebom

Koncert New Swing Quarteta v romantičnih Križankah je odlično uspel, brez kaplje dežja, kljub slabim obetom. Nocoj bo čudovit koncertni večer ponovil izjemni Oto Pestner z glasbenimi gosti in izvedbo njegovih najlepših zimzelenih uspešnic, na odru pa se mu bodo poklonili tudi New Swing Quartet, ManuElla in mnogi drugi.

V enem najlepših svečanih koncertnih prizorišč so New Swing Quartet ob svoji petdesetletnici priredili čudovit glasbeni večer posvečen večni in neuničljivi gospel glasbi. Legendarni slovenski izvajalci so občinstvo popeljali v čas spiritualov in gospelov, ko so se razvile prve pesmi afroameriškega glasbenega izročila, ki so afriškim sužnjem na ameriških plantažah dajale upanje in uteho. Repertoar je vključeval nekaj najlepših gospelov iz ameriške zgodovine, ki so jih izvedli ob spremljavi zasedbe The Mood Swingers in Big band Orkestra Slovenske vojske. Na odru se jim je v vrhuncu večera pridružila tudi prav posebna gostja – zvezda slovenske zabavne glasbe Alenka Godec, ki je očarala s prečudovito odpeto skladbo Amazing Grace, otvorila pa je tudi drugi del koncerta ob spremljavi Big band Orkestra Slovenske vojske. Odlična Alenka Godec je z New Swing Quartetom sodelovala na začetku svoje kariere, zdaj pa je z njimi na oder stopila tudi ob bleščeči 50-letnici. Izjemno 50-letno kariero praznuje tudi Oto Pestner, ki je občinstvo presenetil z solo izvedbama God Bless the Child in Everyday I have the Blues. Koncert so zaključili v velikem slogu in si prislužili gromek aplavz.

Na romantičen prizorišču ljubljanskih Križank ni šlo brez zapletov, saj so napovedano koncertno dogajanje pretresla gradbena dela. New Swing Quartet pa se svojemu priljubljenem prizorišču, kjer so nastopili že ob mnogih kariernih prelomnicah niso želeli odpovedati, zato so koncert izvedli v prelepem preddverju, ki ga je v renesančnem slogu kot svoj zadnji veliki projekt oblikoval najslavnejši slovenski arhitekt Jože Plečnik. Z doživetim nastopom in novo energijo so med arkadnimi oboki in kipi Plečnikovega preddverja ponovno osvojili občinstvo z duhovnimi pesmimi ameriškega juga.

Njihova bogata diskografija obsega 46 izdaj na različnih nosilcih zvoka. Odpeli so na tisoče koncertov, gostovali so po evropskih in azijskih državah v prestižnih koncertnih dvoranah in katedralah ter na sprejemih pri največjih državnikih, malodane po vsem svetu. Gostovanja v cerkvah in dvoranah ameriškega juga pa so jih oplemenitila in zaznamovala, saj so prav v črnskih cerkvah utemeljili svoj „southern jazz gospel“ stil izvajanja „solid gospel-a“ v sodelovanjih z lokalnimi temnopoltimi glasbeniki in z nastopi na najbolj gledanih televizijskih showih. Ob rednih gostovanjih je kvartet nastopal tudi kot osrednji gost v mnogo svetovno znanih televizijskih in radijskih oddajah in na različnih festivalih po vsej Evropi in je prejemnik številnih nagrad in priznanj, tako doma kot v tujini, med njimi tudi Viktorja za življenjsko delo. Gospel glasbo so na svojih številnih gostovanjih prenesli na odre po vsem svetu in se uspeli uvrstiti med vodilne gospel zasedbe, dosegli so svetovni sloves in status ene najboljših gospel skupin, ki so ga nedvomno upravičili na koncertu v ljubljanskih Križankah.

Več novic