NE BODI, KAR NISI – Ditka predstavlja naslovno pesem prihajajo─Źega albuma!

Sporo─Źilo pesmi NE BODI, KAR NISI je izredno pomembno v svetu, v katerem ┼żivimo. Z vseh strani nam narekujejo, kak┼íni naj bomo, komu naj sledimo, kaj naj naredimo, da bomo uspe┼íni, zdravi, sre─Źni,… Ampak vse preve─Źkrat to vodi ravno v nasprotno. Premalokrat se upremo, naredimo nekaj po svoje in dejansko poslu┼íamo srce, ki edino ve, kaj je najbolj┼íe za nas.┬á

S skladbo pevka sporo─Źa, da je dovolj podrejanja tak┼ínega in druga─Źnega, potrebno je prisluhniti sebi, svojim ob─Źutkom, ┼żeljam. To je edino vodilo do osebnostne rasti in s tem do sre─Źnega in zadovoljnega ┼żivljenja.

“Neko─Ź so bile razli─Źne subkulture, kot na primer hipiji, ki so s svojim druga─Źnim, preprostim na─Źinom ┼żivljenja preko mo─Źnih, anga┼żiranih besedil in kvalitetne glasbe, opozarjali na spremembe ter pozivali k miru, ljubezni, enakosti. Danes tega manjka. Nih─Źe si ve─Ź ne upa stopiti iz okvirjev in re─Źi ┬╗ne┬ź, zato, ker tako ─Źuti. Vse preve─Ź apati─Źnosti je prisotne in strahu, da bomo izlo─Źeni iz dru┼żbe ali pa kaznovani, ─Źe se bomo postavili zase.ÔÇť Ditka

Ditka si ┼żeli na prijeten na─Źin, preko glasbe, opozarjati na ta dru┼żbeni problem in spodbuditi ljudi, naj prisluhnejo sebi in si re─Źejo: ┬╗ Ne bodi, kar nisi┬ź.
┼Że kot otrok je bila upornik in vedno je razmi┼íljala s svojo glavo. Ni bilo vedno enostavno, je bilo pa vredno, pravi, saj jo je izoblikovalo v osebo, kakr┼ína je danes. Tak┼íno, ki sprejema, vse, kar je dobro, ─Źetudi druga─Źno, se zna postaviti zase in kovati svojo sre─Źo.

Pesem je nastajala skoraj leto dni. Ni bilo enostavno najti melodije, ki bo ustrezno in dobro podprla tako mo─Źne besede ter nato dodati ┼íe aran┼żma, ki bo vse skupaj povezal v celoto. Z veliko odgovornostjo se je vsega tega lotil njen o─Źe┬áGorazd ─îepin, ki je ustvaril nekaj zares dobrega.┬á

Pevka, kitaristka in skladateljica Ditka si je s svojim samosvojim avtorskim pristopom in druga─Źnostjo na slovenski glasbeni sceni ustvarila posebno mesto. Njeno ve─Źletno sodelovanje s pesnikom Ferijem Lain┼í─Źkom je preseglo ute─Źena pri─Źakovanja v zvezi z uglasbeno poezijo, nastale so mnoge radijske uspe┼ínice, nosilci zvoka so dosegli visoke naklade in ┼ítevilni koncerti po Sloveniji so bili razprodani. Po albumih Ne bodi kot drugi iz leta 2013 in Ne spreminjaj me iz leta 2016, glasbenica Ditka s svojo ustvarjalno ekipo za leto┼ínjo jesen pripravlja tretji projekt uglasbene poezije z naslovom Ne bodi, kar nisi.

Na prvih dveh albumih je bila v ospredju ljubezenska lirika, tokrat pa glasbenica tematsko izhaja iz Lain┼í─Źkove pesni┼íke zbirke z naslovom Ne, ki je v prvi vrsti namenjena mladostnikom. V projekt so torej vklju─Źene tudi nekatere bolj anga┼żirane pesmi, ki jih navdihujejo vpra┼íanja mladostni┼íkega zanikanja, temu ustrezen pa je tudi glasbeni izraz. Kljub temu Ditka seveda ostaja zvesta sebi in ┼że prepoznavnemu stilu glasbe, ki vklju─Źuje tudi zahtevnej┼íe aran┼żmaje. Kot avtor nekaterih skladb in avtor vseh aran┼żmajev tudi pri projektu Ne bodi, kar nisi seveda sodeluje skladatelj in pianist┬áGorazd ─îepin.

ÔÇ×Pesem NE BODI, KAR NISI je pravzaprav moto moje pesni┼íke zbirke za mlade z naslovom “NE”, ki nam sporo─Źa, da lahko v─Źasih tudi odkimamo.┬áNedvomno ┼żivimo v ─Źasu, ko je povsod okrog nas veliko omejitev, dru┼żba je nekako normirana, uokvirjena, zaprta, prepovedi pa se kar mno┼żijo. Skrbi me nekriti─Źno sprejemanje teh prepovedi. Mirno jih upo┼ítevamo, kot da se ne bi zavedali, da je ─Źedalje ve─Ź stvari prepovedanih in se vse ve─Ź re─Źi ne sme. V─Źasih je biti priden pomenilo, da si marljiv, danes biti priden pomeni, da si ubogljiv. Ob─Źutek imam, da nas sistem, v katerem ┼żivimo, pripravlja na to, da bomo brez upora delali za kapital, ki se razpreda okoli nas. V interesu kapitala je, da ne znamo ve─Ź re─Źi ne. Zdi se mi, da je to ─Źas, ko je treba tudi na ta na─Źin spodbujati zavest, da lahko re─Źemo ne, da se lahko upremo, ko dvomimo, da lahko razmi┼íljamo s svojo glavo, imamo lastne ┼żelje, ideale, skratka, da nam ni treba nekriti─Źno sprejeti ravno vsega, kar ta sistem terja od nas.ÔÇť┬áFeri Lain┼í─Źek

Album ÔÇ×Ne bodi, kar nisiÔÇť bo┬áDitka┬ájeseni 2019 predstavila na koncertni turneji skupaj s pesnikom┬áFerijem Lain┼í─Źkom┬áin svojo glasbeno zasedbo.

Podatki o skladbi:
Besedilo: Feri Lain┼í─Źek
Glasba in aran┼żma: Gorazd ─îepin
Mix in Master: Dejan Dimec in Gorazd ─îepin, studio PUZZLE
Snemano v: GOGO MUSIC PRODUCTION
Sodelujo─Źi glasbeniki:
Ilj Pu┼ínik – ukulele bas
David Slatinek ÔÇô bobni
Gregor ┼áteharnik – alt saksofon
┼Żan Plohl ÔÇô pozavna
Luka Krof ÔÇô trobenta
(Ostale instrumente je odigral Gorazd ─îepin)

WEB:https://www.ditkamusic.com/

FB: https://www.facebook.com/ditkamusic/


You may also like