Mizar se po 16. letih vračajo v Ljubljano

Mizar se po 16. letih vračajo v Ljubljano, Reko in Zagreb, kjer bodo predstavili šesti studijski album!

MIZAR – Četrtek, 02. Junij 2022 – ORTO BAR

Mizar je kultna makedonska gothic rock skupina, nastali so davnega leta 1981 v Skopju ter so nedvomno pionirji, ki so  mračne, dark zvoke pripeljali v naše prostore bivše skupne države. Ime je zasedba dobila po zvezdi Mizar iz ozvezdja Velikega medveda, zvezdi vodnici, ki je že pokazala pot mnogim popotnikom.

Mizar so edinstveni tudi zaradi dejstva, ker v glasbi uporabljajo izključno materni jezik – makedonščino, ter predvsem zaradi vnašanja makedonske etno in bizantinske glasbene tradicije v njihov prepoznaven, temačen zvok z globokimi, moškimi vokali, zasnovanimi na cerkvenem ortodoksnem petju. Zaradi edinstvenega avantgardnega zvoka in podobe, njihovi naklonjenosti pravoslavnim krščanskim tradicijam ter makedonski neodvisnosti, jih je bivši socialistični režim imel na črni listi. Klub vsemu je skupina tudi v bivši skupni državi dobila veliko medijske pozornosti ter več nastopov na nacionalnih televizijah širom bivše skupne države.

Status kultnega benda so si dokončno pridobili ob izidu istoimenskega album prvenca MIZAR, ki je izšel leta 1988. Na albumu je bil objavljen nepozaben hit ‘Devojka od bronza’, poleg avtorskih pesmi pa so objavili zelo opaženo pesem ‘Zlatno sonce’, ki je priredba makedonske narodne pesmi ‘Zajdi, zajdi’.

Album je bil istega leta proglašen najboljši jugoslovanski glasbeni izid tistega leta, skupina Mizar pa je postala koncertna senzacija ter lokalni odgovor na svetovni gothic rock trend.

Drugi album so poimenovali “Svjat Dreams 1761 – 1991”, ali krajše Svjat Dreams  (vsak izid albuma člani zasedbe Mizar poimenujejo ukazanje, prikazovanje op.p), naslovna pesem je zanimiva priredba skupine Eurythmics, »Sweet Dreams«, priredbi so  dodali vokalno ortodoksno interpretacijo, podprto z etno tradicijo, ki jo spremja slovanska glasbena podloga. Na albumu izstopajo tudi pesmi ‘1762’, priredba makedonske pesmi ‘Dom’ ter pesem ‘Dumanje’.

Tekom drugega tisočletja so Mizar objavili še tri albume (tri ukazanja): 2004- “Kobna ubavina”, 2007. – “Pogled kon cvetnata gradina” in leta 2010. – “Deteto i beloto more”  v izvedbi skupine Mizar ter bizantinskega moškega crkvenega zbora (Harmosin), ki je prevzel vlogo glavnega  vokala na albumu.  Peti album (peto ukazanje) obeležuje glasba, ki se precej razlikuje od vseh prethodnih albumov skupine. Sakralni moment v glasbi je še bolj poudarjen, ambientalnost je še bolj izstopajoča v naklonjenosti do makedonske etno glasbe. Šesto ukazanje so najavili že leta 2020 s singlom ‘Galeb’, to je bil tudi pričetek sodelovanja zasedbe s cenjenim makedonskim pesnikom in književnikom Tihomirjem Jančovskim. Jančovski je napisal vsa besedila za prihajajoči, šesti album zasedbe, izšlo pa je že nekaj singlov, poleg Galeba še: ‘A Day Is Coming / Доаѓа Ден’, ‘Luzna / Scar’, in ‘Messengers Of The Downfall’ (Glasnici na padot)’.

Zadnji objavljeni singel je ‘1903’, ki je nastala po besedilu makedonskega književnika Petra M. Andreevskog, ki je nastalo pred petdesetimi leti.

Vse od nastanka skupine pa do danes je edina konstanta zasedbe skladatelj, kitarist ter ideološki vodja skupine, Goran Čapovski, ki v mesecu juniju najavlja predstavitev šestega studijskega albuma v mestih Zagreb, Reka ter Ljubljana.

FB dogodek: https://bit.ly/3lCX5xv

Vstopnice: https://bit.ly/39KZx2i

Več novic