Marijan Petan s Transsibirsko železnico od Moskve do Mongolije

Marijan Petan, član izjemnega New Swing Quarteta, je te dni na poti po znameniti Transsibirski železnici, ki povezuje evropski del Rusije s pokrajinami Ruskega Daljnega vzhoda. Dolga je kar 9.288 km od Moskve do Vladivostoka, prečka 8 časovnih pasov in je tako najdaljša železnica na svetu. Marijan se je iz Moskve z vlakom odpravil v mongolsko prestolnico Ulan Bator in potovanje zaključil v cesarskem mestu Peking. Za Marijana pa to ni prva pot v Rusijo, saj so z New Swing Quartet v Sovjetski zvezi gostovali kar trikrat.

New Swing Quartet so kot prvi izvajalec ameriško duhovno glasbo v angleškem jeziku izvajali na več gostovanjih po Sovjetski zvezi. Prvič so v Sovjetski zvezi gostovali leta 1976. Turneja je trajala kar 52 dni in potovala od tedanjega Leningrada do Moskve. V Moskvi, Severo Donecku in Odesi, jih je na posameznem koncertu pričakalo tudi preko 10.000 ljudi. “Tam smo bili doslej že trikrat in imeli v petdesetih dneh tudi po petdeset koncertov. Na prvi turneji smo bili del koncerta “Zvezde tuje estrade”, kjer so bili umetniki iz več držav, pevca iz Francije in Belgije, plesalci iz DDR, pianist in pevka iz Poljske in seveda mi, kvartet kot predstavniki Jugoslavije.” pripoveduje Marijan Petan “Čeprav smo peli tudi pesmi o bogu in ljubezni, smo bili zelo pozitivno sprejeti. Spominjam se, da smo v Leningradu peli pred več kot 16.000 ljudmi. Smo ena prvih glasbenih skupin, ki smo ameriške pesmi peli za železno zaveso, ki so nastajale v srcih in dušah črnih sužnjev na plantažah bombaža. Ko smo nastopili tudi v dvanajstih državah ZDA, smo uvideli, da je ta glasba univerzalna. In to je bila potrditev, da smo na pravi poti.” Turnejo so fantje začeli med prvimi na odru, saj gostitelji niso imeli natančne predstave, kako belci iz Jugoslavije pojejo črnske duhovne pesmi. Ker pa je bil njihov nastop najbolj atraktiven, so kmalu nastopali ob zaključkih koncertov, kjer so poželi stoječe ovacije občinstva. Drugič so se na turnejo po Sovjetski zvezi odpravili leta 1985, tretjič pa leta 1988. Letos praznujejo 50 let in so v vseh letih delovanja osvojili vse kar se je dalo osvojiti. Odpeli so na tisoče koncertov, gostovali so po evropskih in azijskih državah, v prestižnih koncertnih dvoranah in katedralah ter na sprejemih pri največjih državnikih, malodane po vsem svetu. Nastopali so po vsej nekdanji Jugoslaviji, Evropi, ZDA in Aziji.

50 let ustvarjanja New Swing Quartet proslavljajo tudi s koncertno turnejo po Sloveniji, kjer so poleti že nastopili na festivalih Poletje z biseri v Kopru, Kamfest v Kamniku in letnem gledališču Khislstein v Kranju. Pot jih je vodila tudi že čez mejo v Nemčijo, kjer so nastopili na koncertih v Garmisch-Partenkirchnu.

V letošnjem letu jih lahko še ujamete na številnih koncertih:

• 24.9. – Šentjur, gostje na Slavnostni akademiji ob prazniku mesta Šentjur

• 28.9. – Grad Slovenska Bistrica

• 30.9. – Maribor, Svečana trgatev Stare trte

• 03.10. – Celovec, dobrodelni koncert

• 08.11. – Miklavžev koncert – RTV Slovenija

• 23.12. – Ljubljana, Cankarjev dom s Simfoniki RTV SLO, božični koncert

• 25.12. – Kočevje, božični koncert

• 30.12. – Šentjur, Ipavčev kulturni center

New Swing Quartet pa obljubljajo v tem letu še veliko presenečenj!

Več novic