LITIJSKI KARNEVAL 2019

Povorka tradicionalnega Litijskega karnevala bo po mestu krenila na pustno soboto, 2. marca 2019, ob 15.00.  V Litiji si obetamo več kot 5.000 obiskovalcev, ki si bodo ogledali domiselne skupinske maske. Pričakujemo lahko več kot 500 mask v  najmanj 25 skupinah.

Gostili bomo tudi Prvi čebelji karneval – skupinske maske na temo naše avtohtone čebele kranjske sivke.

Karnevalske dogodke organizirajo Občina Litija, Zavod za kulturo, mladino in šport Litija ter Turistično društvo Litija.

Manifest Litijskega karnevala 2019:

V Litiji imamo stabilno gospodarstvo, rudnik Sitarjevec in druge naravne vire, turizem, čisto okolje,… Litijani smo vizionarji. Ne potrebujemo Slovenije, ne Evrope. Potrebujemo dobro zaščito lokalnih virov, tudi naše kranjske sivke.  Potrebujemo pravo vlado, Thereso May in Donalda Trumpa za svetovalca. Napovedujemo zidove na mejah občine, Litus-bank in Lit-koine,

litijsko vardo. Pred Brexitom bomo izvedli Litexit.

Odcepitvi se bodo postavili po robu vidni slovenski in evropski politiki. Prepričevali bodo podjetne in vizionarske voditelje Litije in ostale Litijane naj ostanejo znotraj unije in Slovenije. Ponujali nam bodo mamljiva darila; dolgo željen bazen, plažo ob Savi, Ukmarjevo bolnico brez čakalnih dob, obvoznico in hitro železnico brez zamud, letališče bratov Borišek, … Litijani imamo svojo banko, rudnik srebra, SiliTijevo dolino, neskončne količine pitne vode v Savi,… Litijani ne popustimo: mačko smo poslali v vesolje precej pred Lajko, že zdavnaj smo uničili atomsko orožje, organizirali prvo svetovno mirovno konferenco, uredili problem birokracije, zgradili prvo potniško letalo na svetu,… Torej bomo zmagali tudi tokrat.

Vabimo vas, da oblikujete svojo karnevalsko skupino in se pridružite številnim veseljakom iz bližnje in daljne okolice, ki bodo na karneval prijavili inovativne skupinske maske. Razpis za prijavo svoje skupine najdete na https://litija.si/objava/117691.

Litijski karneval 2019 bomo najavili na dveh prireditvah – dveh razstavah. Na razstavi v občinski avli si boste lahko ogledali razstavo velikih reprodukcij fotografij preteklih karnevalov, tudi iz najbolj slavnih časov karnevala. V Mestnem muzeju Litija pa bo na ogled razstava »Mi Litijani smo veseljaki«. Kustodinja razstave Helena Hauptman bo na otvoritvi spregovorila tudi o himni Litijskega karnevala, saj je za naslov razstave izbrala del njenega teksta.

Tudi letos se bo pustno dogajanje pričelo na »ta debeli četrtek«s tekmovanjem za naj pustni krof. Vabimo gospodinje, gostince in ostale, da sodelujete v tekmovanju, in do 10.00 v Turistično informacijski center prinesete svoje najlepše krofe. Razpis za sodelovanje na tekmovanju najdete na https://litija.si/objava/117691.

Istega dne bo na Valvazorjevem trgu pustna vlada prevzela oblast. V trdem boju za prevlado bo imel tokrat zelo pomembno vlogo Litko – maskota karnevala. Sebe in Litijo bo postavil na prvo mesto!!! Vidne slovenske in evropske politike bo poskušal prepričati, da je samostojna Litija edina prava vizija. Tudi tokrat bo odločitev o pustni vladi sprejeta demokratično – z vašim glasom, dragi obiskovalci. Posebna gosta dogodka bosta popularni Isaac Palma in Sašo Đukič, znan kot pevec in predvsem kot humorist, pa tudi Mama Manka.

V soboto ob 10.00 bo na sporedu vedno odlično obiskan Otroški pustni živžav s  skupino Pikolovci, čarovniško predstavo čarodeja Joleta Coleta ter plesno animacijo z Aleksandro Košir.

Trasa letošnje karnevalske povorke bo obiskovalcem omogočila, da si bodo dodobra ogledali vse skupine, ki bodo kot kaže zares inovativne in številčne. Na čelu povorke bo maskota karnevala – Litko. Sledil mu bo Pihalni orkester Litija, ki bo predstavil himno Litijskega karnevala, in za njim številne etnografske maske ter skupine. Program bodo dodatno popestrile gostujoče pustne skupine kot  so ptujski kurenti, orači in pokači, coprnice iz Cerknice in mnogi drugi. Večina mask bo predstavljala svoje razloge za in proti odcepitvi Litije. Najbolj tehtne argumente ZA bosta pripravila Theresa May in Donald Trump. Srčno PROTI bodo: Borut Pahor, Marjan Šarec, Miro Cerar, Karel Erjavec in Alenka Bratušek ter Jean Claude Junker, Angela Merkel in Emmanuel Macron.

Med karnevalskimi skupinami bomo letos toplo pozdravili goste-skupinske maske na temo kranjske sivke. Prvi Čebelji karneval z nami organizira Čebelarska zveza Slovenije, gostimo pa ga ravno v Litiji. Tudi v spomin na prvo veliko in uspešno ekološko pravdo v Sloveniji med 1921 in 1926. Litijski čebelarji so zmagali v boju s kapitalom, vizionarsko kot tudi naš karneval.

Povorka bo pot po mestnih ulicah zaključila v športni dvorani, kjer bo ob zvokih Orkestra harmonikarjev Bučar in DJ Bernyja stroga pustna komisija izbrala zmagovalca odcepitvene parade.

Na zaključni prireditvi v športni dvorani bo komisija razglasila najboljše skupine Litijskega karnevala 2019.

Vrhunec bo karneval dosegel zvečer ob 20. uri, ko bomo dan zaključili z odcepitvenim gala plesom s Tanjo Žagar.

Tudi letos bomo na pustni torek v športni dvorani izvedli otroški pustni karneval, na katerem pričakujemo več kot  700 maškar iz litijskih in šmarskih vrtcev in šol, ki bodo skupaj zapeli, zaplesali in priklicali pomlad.  Pričakali jih bodo skupina  Pikolovci ter maskoti Taček in Litko. Otroški pustni karneval je že druga prireditev v okviru letošnjega pustnega dogajanja v Litiji namenjena otrokom.

Vabljeni na pustne prireditve v Litiji: 

PONEDELJEK, 18. FEBRUAR

 avla Občine Litija RAZSTAVA PUSTNIH FOTOGRAFIJ

SREDA, 20. FEBRUAR

18.00, Mestni muzej Litija:  »MI LITIJANI SMO VESELJAKI«, otvoritev razstave

DEBELI ČETRTEK, 28. FEBRUAR

10.00, Turistično informacijski center LitijaTEKMOVANJE ZA “NAJ PUSTNI KROF” 


Gospodinje, kuharji gostinskih lokalov in ostali bodo do 10.00 prinesli na ocenjevanje svoje najlepše in najboljše krofe. Komisija jih bo ocenila po kriterijih Ptujskih dobrot (osrednje slovenske predstavitve kmečkih dobrot): izgled, vonj, okus, barvo, elastičnost in zapečenost. Razglasitev rezultatov bo v četrtek, 28. 2. 2019, ob 19. uri, na prireditvi “Prevzem pustne oblasti”.

Tekmovanje organiziramo v sodelovanju s Turističnim društvom Litija in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije – izpostavo Litija.

17.00, Valvazorjev trg:

OTVORITEV RAZSTAVE PUSTNIH KROFOV, ki so sodelovali na tekmovanju za naj pustni krof in

STOJNICE Z DOMAČIMI PUSTNIMI KROFI: prave domače, dišeče in slastne pustne krofe bodo pripravile članice Društva kmetic Litija in Šmartno

18.00, Valvazorjev trg: 

PREVZEM PUSTNE OBLASTI Z MAMO MANKO, ISAACOM PALMO IN PIHALNIM ORKESTROM LITIJA
Na debeli četrtek bo pustna vlada Litijskega karnevala 2019 predstavila svoj program – tako kot pritiče naslovu letošnjega karnevala – LITIJA FIRST  – NAJPREJ LITIJA. Predvidevamo lahko, da bo program odcepitve sprejet in da bo pustna vlada prejela ključ mestne blagajne za ves  pustni čas.

> Na prireditvi bomo razglasili “Naj pustni krof 2018”.

> Za dobro zabavo bodo poskrbeli Isaac Palma, Sašo Đukić-Mama Manka in Pihalni orkester Litija.

> Gostinska ponudba Okrepčevalnica Kuhla.

V primeru slabega vremena bo prireditev v avli občine Litija.

PUSTNA SOBOTA, 02. MAREC

10.00,  športna dvorana Litija: OTROŠKI PUSTNI ŽIV ŽAV

Tradicionalni dogodek Litijskega karnevala za najmlajše. Vse bolj obiskan in vse bolj živahen. Otvorili ga bodo kurenti, orači in pokači, nastopili pa bodo še čarodej Jole Cole, ansambel Pikolovci, Litko – maskota Litijskega karnevala in plesna animatorka Aleksandra Košir.

> Vsi otroci vabljeni na fotografiranje z LITKOM.

> Gostinska ponudba ekipa Turistično društvo Litija.


15.00 KARNEVALSKA POVORKA po centru mesta do športne dvorane: 

TEMATIKA: LITIJA FIRST- NAJPREJ LITIJA-LITEXIT

Na čelu povorke bodo karnevalski prapor, Pihalni orkester Litija in Litko – maskota Litijskega karnevala skupaj s pustno vlado. Večina mask bo predstavljala svoje argumente za in proti odcepitvi Litije. Pri tem bo prednjačila pustna vlada ter vidni evropski in slovenski voditelji. Vsak po svoje bodo nagovarjali prisotne v Litiji. V drugem delu povorke bodo kranjske sivke z brenčanjem preglasile politike. Se bodo odločile ostati v Litiji? Bodo pikov deležni politiki ali obiskovalci karnevala?

Odcepitvena karavana bo predvidoma ob 16.30 prispela v športno dvorano, kjer bo ob zvokih Orkestra harmonikarjev Bučar in DJ Bernyja potekala zaključna prireditev z razglasitvijo najboljših skupin Litijskega karnevala 2019. LIT-EXIT bo takrat dosegel vrhunec.

> Gostinska ponudba Turistično društvo Litija


20.00, športna dvorana Litija: KARNEVALSKI PLES S TANJO ŽAGAR

Noro zabavni karnevalski dan v Litiji bo zaključil še bolj zabaven  in nepozaben večer. Za to bo poskrbela najpopularnejša slovenska pevka TANJA ŽAGAR s svojo spremljevalno skupino. Po njenem nastopu s svojim programom nadaljuje DJ Berny

> Organizacija dogodka in gostinska ponudba Turistično društvo Litija.


PUSTNI TOREK, 5. MAREC

9.00, knjižnica Litija: PRAVLJIČNI PUST

10.30, Valvazorjev trg: OTROŠKI PUSTNI KARNEVAL


Športno dvorano v Litiji bodo napolnili otroški pustni liki. Več kot 700 maškar iz litijskih in šmarskih šol ter vrtcev se bo sprehodilo po parketu športne dvorane. Tu jih bodo pričakali Pikolovci in maskoti Taček ter Litko. Skupaj bodo zapeli himno otroškega karnevala, zaplesali in priklicali pomlad.


PEPELNIČNA SREDA, 6. MAREC

9.00 – 18.00, Ribiški dom, Litija: PEKA POSTRVI

INFORMACIJE O KARNEVALU:

TIC Litija, Valvazorjev trg 10, 1270 Litija, 070 700 484

turizem@zkms-litija.si   

PRIJAVA KARNEVALSKIH SKUPIN do srede, 20.2.2019:

turisticnod.litija@gmail.com; za dodatne informacije pokličite Matejo Šteferl: 040 847 213

PRIJAVA ZA TEKMOVANJE NAJ PUSTNI KROF

TIC Litija, Valvazorjev trg 10, 1270 Litija, 070 700 484

turizem@zkms-litija.si   

Več novic