LITIJSKI KARNEVAL 2019

Povorka tradicionalnega Litijskega karnevala bo po mestu krenila na pustno soboto, 2. marca 2019, ob 15.00.  V Litiji si obetamo ve─Ź kot 5.000 obiskovalcev, ki si bodo ogledali domiselne skupinske maske. Pri─Źakujemo lahko ve─Ź kot 500 mask v  najmanj 25 skupinah.

Gostili bomo tudi Prvi ─Źebelji karneval ÔÇô skupinske maske na temo na┼íe avtohtone ─Źebele kranjske sivke.

Karnevalske dogodke organizirajo Ob─Źina Litija, Zavod za kulturo, mladino in ┼íport Litija ter Turisti─Źno dru┼ítvo Litija.

Manifest Litijskega karnevala 2019:

V Litiji imamo stabilno gospodarstvo, rudnik Sitarjevec in druge naravne vire, turizem, ─Źisto okolje,ÔÇŽ Litijani smo vizionarji. Ne potrebujemo Slovenije, ne Evrope. Potrebujemo dobro za┼í─Źito lokalnih virov, tudi na┼íe kranjske sivke.  Potrebujemo pravo vlado, Thereso May in Donalda Trumpa za svetovalca. Napovedujemo zidove na mejah ob─Źine, Litus-bank in Lit-koine,

litijsko vardo. Pred Brexitom bomo izvedli Litexit.

Odcepitvi se bodo postavili po robu vidni slovenski in evropski politiki. Prepri─Źevali bodo podjetne in vizionarske voditelje Litije in ostale Litijane naj ostanejo znotraj unije in Slovenije. Ponujali nam bodo mamljiva darila; dolgo ┼żeljen bazen, pla┼żo ob Savi, Ukmarjevo bolnico brez ─Źakalnih dob, obvoznico in hitro ┼żeleznico brez zamud, letali┼í─Źe bratov Bori┼íek, ÔÇŽ Litijani imamo svojo banko, rudnik srebra, SiliTijevo dolino, neskon─Źne koli─Źine pitne vode v Savi,ÔÇŽ Litijani ne popustimo: ma─Źko smo poslali v vesolje precej pred Lajko, ┼że zdavnaj smo uni─Źili atomsko oro┼żje, organizirali prvo svetovno mirovno konferenco, uredili problem birokracije, zgradili prvo potni┼íko letalo na svetu,ÔÇŽ Torej bomo zmagali tudi tokrat.

Vabimo vas, da oblikujete svojo karnevalsko skupino in se pridru┼żite ┼ítevilnim veseljakom iz bli┼żnje in daljne okolice, ki bodo na karneval prijavili inovativne skupinske maske. Razpis za prijavo svoje skupine najdete na https://litija.si/objava/117691.

Litijski karneval 2019 bomo najavili na dveh prireditvah ÔÇô dveh razstavah. Na razstavi v ob─Źinski avli si boste lahko ogledali razstavo velikih reprodukcij fotografij preteklih karnevalov, tudi iz najbolj slavnih ─Źasov karnevala. V Mestnem muzeju Litija pa bo na ogled razstava ┬╗Mi Litijani smo veseljaki┬ź. Kustodinja razstave Helena Hauptman bo na otvoritvi spregovorila tudi o himni Litijskega karnevala, saj je za naslov razstave izbrala del njenega teksta.

Tudi letos se bo pustno dogajanje pri─Źelo na ┬╗ta debeli ─Źetrtek┬źs tekmovanjem za naj pustni krof. Vabimo gospodinje, gostince in ostale, da sodelujete v tekmovanju, in do 10.00 v Turisti─Źno informacijski center prinesete svoje najlep┼íe krofe. Razpis za sodelovanje na tekmovanju najdete na https://litija.si/objava/117691.

Istega dne bo na Valvazorjevem trgu pustna vlada prevzela oblast. V trdem boju za prevlado bo imel tokrat zelo pomembno vlogo Litko – maskota karnevala. Sebe in Litijo bo postavil na prvo mesto!!! Vidne slovenske in evropske politike bo posku┼íal prepri─Źati, da je samostojna Litija edina prava vizija. Tudi tokrat bo odlo─Źitev o pustni vladi sprejeta demokrati─Źno ÔÇô z va┼íim glasom, dragi obiskovalci. Posebna gosta dogodka bosta popularni Isaac Palma in Sa┼ío ─Éuki─Ź, znan kot pevec in predvsem kot humorist, pa tudi Mama Manka.

V soboto ob 10.00 bo na sporedu vedno odli─Źno obiskan Otro┼íki pustni ┼żiv┼żav s  skupino Pikolovci, ─Źarovni┼íko predstavo ─Źarodeja Joleta Coleta ter plesno animacijo z Aleksandro Ko┼íir.

Trasa leto┼ínje karnevalske povorke bo obiskovalcem omogo─Źila, da si bodo dodobra ogledali vse skupine, ki bodo kot ka┼że zares inovativne in ┼ítevil─Źne. Na ─Źelu povorke bo maskota karnevala ÔÇô Litko. Sledil mu bo Pihalni orkester Litija, ki bo predstavil himno Litijskega karnevala, in za njim ┼ítevilne etnografske maske ter skupine. Program bodo dodatno popestrile gostujo─Źe pustne skupine kot  so ptujski kurenti, ora─Źi in poka─Źi, coprnice iz Cerknice in mnogi drugi. Ve─Źina mask bo predstavljala svoje razloge za in proti odcepitvi Litije. Najbolj tehtne argumente ZA bosta pripravila Theresa May in Donald Trump. Sr─Źno PROTI bodo: Borut Pahor, Marjan ┼áarec, Miro Cerar, Karel Erjavec in Alenka Bratu┼íek ter Jean Claude Junker, Angela Merkel in Emmanuel Macron.

Med karnevalskimi skupinami bomo letos toplo pozdravili goste-skupinske maske na temo kranjske sivke. Prvi ─îebelji karneval z nami organizira ─îebelarska zveza Slovenije, gostimo pa ga ravno v Litiji. Tudi v spomin na prvo veliko in uspe┼íno ekolo┼íko pravdo v Sloveniji med 1921 in 1926. Litijski ─Źebelarji so zmagali v boju s kapitalom, vizionarsko kot tudi na┼í karneval.

Povorka bo pot po mestnih ulicah zaklju─Źila v ┼íportni dvorani, kjer bo ob zvokih Orkestra harmonikarjev Bu─Źar in DJ Bernyja stroga pustna komisija izbrala zmagovalca odcepitvene parade.

Na zaklju─Źni prireditvi v ┼íportni dvorani bo komisija razglasila najbolj┼íe skupine Litijskega karnevala 2019.

Vrhunec bo karneval dosegel zve─Źer ob 20. uri, ko bomo dan zaklju─Źili z odcepitvenim gala plesom s Tanjo ┼Żagar.

Tudi letos bomo na pustni torek v ┼íportni dvorani izvedli otro┼íki pustni karneval, na katerem pri─Źakujemo ve─Ź kot  700 ma┼íkar iz litijskih in ┼ímarskih vrtcev in ┼íol, ki bodo skupaj zapeli, zaplesali in priklicali pomlad.  Pri─Źakali jih bodo skupina  Pikolovci ter maskoti Ta─Źek in Litko. Otro┼íki pustni karneval je ┼że druga prireditev v okviru leto┼ínjega pustnega dogajanja v Litiji namenjena otrokom.

Vabljeni na pustne prireditve v Litiji: 

PONEDELJEK, 18. FEBRUAR

 avla Ob─Źine Litija RAZSTAVA PUSTNIH FOTOGRAFIJ

SREDA, 20. FEBRUAR

18.00, Mestni muzej Litija:  ┬╗MI LITIJANI SMO VESELJAKI┬ź, otvoritev razstave

DEBELI ─îETRTEK, 28. FEBRUAR

10.00, Turisti─Źno informacijski center LitijaTEKMOVANJE ZA “NAJ PUSTNI KROF” 


Gospodinje, kuharji gostinskih lokalov in ostali bodo do 10.00 prinesli na ocenjevanje svoje najlep┼íe in najbolj┼íe krofe. Komisija jih bo ocenila po kriterijih Ptujskih dobrot (osrednje slovenske predstavitve kme─Źkih dobrot): izgled, vonj, okus, barvo, elasti─Źnost in zape─Źenost. Razglasitev rezultatov bo v ─Źetrtek, 28. 2. 2019, ob 19. uri, na prireditvi “Prevzem pustne oblasti”.

Tekmovanje organiziramo v sodelovanju s Turisti─Źnim dru┼ítvom Litija in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije ÔÇô izpostavo Litija.

17.00, Valvazorjev trg:

OTVORITEV RAZSTAVE PUSTNIH KROFOV, ki so sodelovali na tekmovanju za naj pustni krof in

STOJNICE Z DOMA─îIMI PUSTNIMI KROFI: prave doma─Źe, di┼íe─Źe in slastne pustne krofe bodo pripravile ─Źlanice Dru┼ítva kmetic Litija in ┼ámartno

18.00, Valvazorjev trg: 

PREVZEM PUSTNE OBLASTI Z MAMO MANKO, ISAACOM PALMO IN PIHALNIM ORKESTROM LITIJA
Na debeli ─Źetrtek bo pustna vlada Litijskega karnevala 2019 predstavila svoj program ÔÇô tako kot priti─Źe naslovu leto┼ínjega karnevala ÔÇô LITIJA FIRST  – NAJPREJ LITIJA. Predvidevamo lahko, da bo program odcepitve sprejet in da bo pustna vlada prejela klju─Ź mestne blagajne za ves  pustni ─Źas.

> Na prireditvi bomo razglasili “Naj pustni krof 2018”.

> Za dobro zabavo bodo poskrbeli Isaac Palma, Sašo Đukić-Mama Manka in Pihalni orkester Litija.

> Gostinska ponudba Okrep─Źevalnica Kuhla.

V primeru slabega vremena bo prireditev v avli ob─Źine Litija.

PUSTNA SOBOTA, 02. MAREC

10.00,  ┼íportna dvorana Litija: OTRO┼áKI PUSTNI ┼ŻIV ┼ŻAV

Tradicionalni dogodek Litijskega karnevala za najmlaj┼íe. Vse bolj obiskan in vse bolj ┼żivahen. Otvorili ga bodo kurenti, ora─Źi in poka─Źi, nastopili pa bodo ┼íe ─Źarodej Jole Cole, ansambel Pikolovci, Litko ÔÇô maskota Litijskega karnevala in plesna animatorka Aleksandra Ko┼íir.

> Vsi otroci vabljeni na fotografiranje z LITKOM.

> Gostinska ponudba ekipa Turisti─Źno dru┼ítvo Litija.


15.00 KARNEVALSKA POVORKA po centru mesta do ┼íportne dvorane: 

TEMATIKA: LITIJA FIRST- NAJPREJ LITIJA-LITEXIT

Na ─Źelu povorke bodo karnevalski prapor, Pihalni orkester Litija in Litko ÔÇô maskota Litijskega karnevala skupaj s pustno vlado. Ve─Źina mask bo predstavljala svoje argumente za in proti odcepitvi Litije. Pri tem bo prednja─Źila pustna vlada ter vidni evropski in slovenski voditelji. Vsak po svoje bodo nagovarjali prisotne v Litiji. V drugem delu povorke bodo kranjske sivke z bren─Źanjem preglasile politike. Se bodo odlo─Źile ostati v Litiji? Bodo pikov dele┼żni politiki ali obiskovalci karnevala?

Odcepitvena karavana bo predvidoma ob 16.30 prispela v ┼íportno dvorano, kjer bo ob zvokih Orkestra harmonikarjev Bu─Źar in DJ Bernyja potekala zaklju─Źna prireditev z razglasitvijo najbolj┼íih skupin Litijskega karnevala 2019. LIT-EXIT bo takrat dosegel vrhunec.

> Gostinska ponudba Turisti─Źno dru┼ítvo Litija


20.00, ┼íportna dvorana Litija: KARNEVALSKI PLES S TANJO ┼ŻAGAR

Noro zabavni karnevalski dan v Litiji bo zaklju─Źil ┼íe bolj zabaven  in nepozaben ve─Źer. Za to bo poskrbela najpopularnej┼ía slovenska pevka TANJA ┼ŻAGAR s svojo spremljevalno skupino. Po njenem nastopu s svojim programom nadaljuje DJ Berny

> Organizacija dogodka in gostinska ponudba Turisti─Źno dru┼ítvo Litija.


PUSTNI TOREK, 5. MAREC

9.00, knji┼żnica Litija: PRAVLJI─îNI PUST

10.30, Valvazorjev trg: OTRO┼áKI PUSTNI KARNEVAL


┼áportno dvorano v Litiji bodo napolnili otro┼íki pustni liki. Ve─Ź kot 700 ma┼íkar iz litijskih in ┼ímarskih ┼íol ter vrtcev se bo sprehodilo po parketu ┼íportne dvorane. Tu jih bodo pri─Źakali Pikolovci in maskoti Ta─Źek ter Litko. Skupaj bodo zapeli himno otro┼íkega karnevala, zaplesali in priklicali pomlad.


PEPELNI─îNA SREDA, 6. MAREC

9.00 ÔÇô 18.00, Ribi┼íki dom, Litija: PEKA POSTRVI

INFORMACIJE O KARNEVALU:

TIC Litija, Valvazorjev trg 10, 1270 Litija, 070 700 484

turizem@zkms-litija.si   

PRIJAVA KARNEVALSKIH SKUPIN do srede, 20.2.2019:

turisticnod.litija@gmail.com; za dodatne informacije pokli─Źite Matejo ┼áteferl: 040 847 213

PRIJAVA ZA TEKMOVANJE NAJ PUSTNI KROF

TIC Litija, Valvazorjev trg 10, 1270 Litija, 070 700 484

turizem@zkms-litija.si   

You may also like