Krstni projekt Roka Nemaniča in Orkestra Slovenske vojske

PREDSTAVITEV ALBUMA PIHALNI CIRKUSROK NEMANIČ IN ORKESTER SLOVENSKE VOJSKE

V preteklem letu, ko so bile razmere za samozaposlene v kulturi nezavidljive, se je instrumentalist, pevec, skladatelj, aranžer glasbe in performer Rok Nemanič podal na neznano pot – pričel je s komponiranjem glasbe za pihalni orkester. Album Pihalni cirkus je 10. februarja 2022 predstavil v galeriji Dijaškega doma Ivana Cankarja, kjer so se mu pridružili tudi predstavniki Slovenske vojske.

Zgodba Pihalnega cirkusa se je pričela pred dvema letoma, ko je našo državo zajela epidemija, samozaposleni v kulturi pa so se znašli v nezavidljivem položaju. Rok Nemanič se je z odrov premaknil za delovno mizo, kjer so začele nastajati kompozicije, ki so konec preteklega leta izšle na albumu Pihalni cirkus.

Listi so bili popisani z notami, sledilo pa je iskanje priložnosti, kako notni zapis prestaviti v zvočnega. Ta priložnost se je ponudila z razpisom za delovno štipendijo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. Projekt Pihalni cirkus je bil med izbranimi, ministrstvo pa je projekt nato tudi sofinanciralo. Nemanič je k sodelovanju povabil Orkester Slovenske vojske, s katerim se je odlično ujel. Strokovni vodja in dirigent orkestra Aljoša Deferri pravi, da je bilo sodelovanje odlično. “Takoj po prejemu notnega materiala in pogovoru z Rokom nas je zadeva navdušila in smo sprejeli ta izziv. V sorazmerno kratkem času smo ga tudi realizirali, nastal pa je lep izdelek, ki je v ponos tudi Orkestru Slovenske vojske. Mislim, da bo všeč tudi drugim,” je povedal ob predstavitvi albuma. Dodal je, da se bodo v prihodnosti potrudili projekt izvesti tudi v živo, česar se veselijo.

Za nekatere izmed šestih skladb na albumu je avtor navdih poiskal v Celju, kjer je nekaj časa tudi živel, pri nekaterih pa so se Orkestru Slovenske vojske pridružili tudi člani zasedbe Balkan Boys. “Pri tem projektu in procesu sem bil od samega začetka. Ko je Rok napisal prvo zadevo, sem bil navdušen in sem ga spodbujal, pritiskal, da je delal še naprej. Ko se je sama stvar zgodila, je bilo pa sploh vrhunsko. Pričakujemo koncerte in se jih veselimo, upamo, da jih bo čim več in da to sliši čim več ljudi, ker se mi zdi zelo dober projekt,” je o Pihalnem cirkusu povedal Matija Marion, predsednik Glasbenega društva Balkan Boys.

“Močna želja je, da se naš Pihalni cirkus prestavi na oder, pred poslušalce in poslušalke. Med mano kot avtorjem, dirigentom, člani Balkan Boys in orkestrom se je ustvarila fenomenalna kemija, zato ne dvomim, da bo naš cirkus zaživel tudi na odrih,” je zaključil Rok Nemanič.

Foto: Rok Šuster

Informacije o albumu

Izvajalci in gostje: Rok Nemanič (kompozicije, aranžmaji), Orkester Slovenske vojske (dirigent: Aljoša Deferri), Balkan Boys (Rok Nemanič, trobenta, Andrej Štrekelj, trobenta, Matija Marion, saksofon, Žiga Vehovec, harmonika, Emir Ibrakić, kitara, Ilj Pušnik, bas kitara, Uroš Nemanič, bobni)

Mix in mastering: Danilo Ženko

Oblikovanje: Rok Šuster

Posneto: Studio Helidon, november 2021

Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Več novic