Koncertni cikel PLEČNIK & A-CAPPELLA

V koncertnem ciklu PLEČNIK & A-CAPPELLA, ki je bil z velikim uspehom prvič izveden septembra lani, se dopolnjujeta glasba in arhitektura, natančneje vokalna glasba in arhitektura mojstra Plečnika, ki je bila pred kratkim vpisana na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. Na petih slikovitih Plečnikovih lokacijah v Ljubljani boste lahko prisluhnili petim priznanim vokalnim zasedbam in zborom. Z dialogom med Plečnikovo arhitekturo in vokalnimi mojstrovinami želimo poslušalcem oplemenititi njihovo doživljanje glasbe in zanje pripraviti pravo umetniško doživetje za oko in uho. Cikel začenjamo s koncertom Ljubljanskih madrigalistov “pri mojstru doma”, na vrtu za Plečnikovo hišo na Trnovem, kjer so ob sprehodih nastajale njegove arhitekturne kreacije in kjer se je pogosto srečaval s sosedom in prijateljem Franom Saleškim Finžgarjem. S koncerti bomo nadaljevali v Narodni in univerzitetni knjižnici, njegovem monumentalnem delu, ki prav letos praznuje 80-letnico izgradnje. Prava poslastica bo koncert zasedbe Ingenium Ensemble v Veliki čitalnici NUK-a, ki velja za arhitekturni biser, evrovizijski zbor iz leta 2017 Carmen manet pa se bo predstavil v atriju NUK-a. Koncertni cikel bomo zaokrožili s koncertoma v edinstveni cerkvi sv. Cirila in Metoda za Bežigradom s prav posebnima sporedoma: s srednjeveško obarvanim sporedom na temo kodeksa Llibre Vermell (Rdeča knjiga) iz samostana na gori Montserrat v Kataloniji (APZ Tone Tomšič) in soočenjem nemške in francoske sakralne glasbe 19. in 20. stoletja (Komorni zbor Dekor).

Koncertni cikel, ki bo potekal ob četrtkih, med 9.9. in 7.10.2021, organizira zavod im.puls art. Umetniški vodja cikla je Niko Houška. Koncertni cikel sofinancira Mestna občina Ljubljana, glavna pokroviteljica cikla pa je Zavarovalnica Triglav, d.d., ki je tesno povezana z opusom Jožeta Plečnika, saj je mojster Plečnik zasnoval tudi današnji sedež podjetja v Ljubljani na Miklošičevi ulici.

PLEČNIK & A-CAPPELLA – 1. koncert

Četrtek, 9. septembra 2021, ob 20.30
Vrt pred Plečnikovo hišo (Karunova 4–6, 1000 Ljubljana)

LJUBLJANSKI MADRIGALISTI
“Makalonca – harmonija prijateljstva”
Umetniška vodja: Klara Maljuga

Začetki Mešanega komornega zbora Ljubljanski madrigalisti segajo v leto 1991. Prvih deset let je bil umetniški vodja zbora Matjaž Šček, zatem pa so zbor vodili Walter Lo Nigro, Andreja Martinjak, Mateja Kališnik in Primož Malavašič. Od leta 2018 zbor vodi Klara Maljuga. Zbor je uspešno sodeloval na številnih tekmovanjih in doslej posnel osem zgoščenk, leta 2014 pa tudi svoj prvi videospot. “Bodimo ljudje in se sosedje radi imejmo. To je najlepša ograja.” S takšnimi besedami je Plečnik ob selitvi na Mirje sprejel soseda, duhovnika in pisatelja Frana Saleškega Finžgarja. Prijateljstvo dveh intelektualcev je obrodilo mnogo umetniških biserov in pehalo vozove naše kulture naprej. S koncertom se priklanjamo temu, kar pride, preden se svinčnik dotakne papirja – navdihu in sodelovanju. 

Več novic