Koncert doma: IZŠTEKANI SIDDHARTA, 1999

V┬átorek 28. aprila┬á2020┬ábomo┬áob 16.45┬áv┬áKoncertu doma┬áVala 202 znova prisluhnili veliki redkosti: prvemu nastopu najve─Źjega sodobnega slovenskega rock benda┬áSiddharta v Iz┼ítekanih. Bil je┬ájulij 1999. Poletje pred velikim jesenskim izbruhom, ki je fante izstrelil strmo na vrh. S prvencem ÔÇťIdÔÇŁ v ┼żepu in ┼że zavidljivo odrsko kilometrino pod prsti so zaigrali┬átako elektri─Źno kot akusti─Źno┬á. Radijskemu ob─Źinstvu so┬áprvi─Ź predstavili dve ─Źisto novi skladbi, ki sta iz┼íli ┼íele na drugem albumu ÔÇťNordÔÇŁ dve leti pozneje. Ter uprizorili neposredni radijski prenos┬áme┼íanja koktejla, poimenovanega po njih.

Sidhharta so doslej na Iz┼ítekanih┬ádvakrat┬ápustili neizbrisen pe─Źat. Izjemen studijski nastop iz┬áleta 2007┬áje iz┼íel┬ána plo┼í─Źi┬áin z ve─Ź tiso─Ź prodanimi izvodi ostaja najuspe┼ínej┼íi iz┼ítekani nosilec zvoka.┬áLeta 2017┬ápa so bili glavni protagonisti enega najbolj odmevnih koncertov┬áIz┼ítekanih 10┬áv Kinu ┼ái┼íka. Malokdo pa ve, da so Iz┼ítekani Siddharto prvi─Ź gostili, ┼íe preden so za─Źeli osvajati vrhove.

Ker so bili sve┼żi in neznani, akusti─Źni nastop ni bil pogoj, javnost jih je ┼íele spoznavala take, kot so. A so v osrednjem delu oddaje kljub temu odigrali nekaj izjemnih akusti─Źnih izvedb ┼ítiklcev, ki so danes klasike:┬áÔÇťL.E.ÔÇŁ, ÔÇť─îrnobeloÔÇŁ,┬áÔÇť…ÔÇŁ. ┼áe topel, komaj izdani prvenec ni bil ovira, da ne bi predstavili tudi novih skladb, radijsko ob─Źinstvo je takrat prvi─Ź sli┼íalo ─Źudovito┬áÔÇťNa soncuÔÇŁ┬áin divje┬áÔÇťOpiceÔÇŁ.┬áNjihov prijatelj┬ábarman Bla┼ż Vrtovec, ki jim je posvetil izvirni koktejl v barvah slovenske zastave in ga poimenoval po njih, pa ga je zame┼íal v ┼żivo pred radijskimi mikrofoni. ─îe to ni iz┼ítekano?

Potem ko so lani z┬ána novo posnetim prvim albumom ÔÇťIdÔÇŁ┬áin tudi s pomo─Źjo Vala 202 odstrli dogajanje pred dvema desetletjema, je to nova prilo┼żnost za vpogled v rosno obdobje benda, ki je zaznamoval zvo─Źno sliko na┼íih ┼żivljenj. Ne, tega, kar bomo poslu┼íali tokrat, doslej niste mogli najti na spletu. Tudi zato so koronaponovitve Iz┼ítekanih fajn stvar. Privo┼í─Źite si jih.

You may also like