Koncert doma: IZŠTEKANI SIDDHARTA, 1999

torek 28. aprila 2020 bomo ob 16.45 Koncertu doma Vala 202 znova prisluhnili veliki redkosti: prvemu nastopu največjega sodobnega slovenskega rock benda Siddharta v Izštekanih. Bil je julij 1999. Poletje pred velikim jesenskim izbruhom, ki je fante izstrelil strmo na vrh. S prvencem “Id” v žepu in že zavidljivo odrsko kilometrino pod prsti so zaigrali tako električno kot akustično . Radijskemu občinstvu so prvič predstavili dve čisto novi skladbi, ki sta izšli šele na drugem albumu “Nord” dve leti pozneje. Ter uprizorili neposredni radijski prenos mešanja koktejla, poimenovanega po njih.

Sidhharta so doslej na Izštekanih dvakrat pustili neizbrisen pečat. Izjemen studijski nastop iz leta 2007 je izšel na plošči in z več tisoč prodanimi izvodi ostaja najuspešnejši izštekani nosilec zvoka. Leta 2017 pa so bili glavni protagonisti enega najbolj odmevnih koncertov Izštekanih 10 v Kinu Šiška. Malokdo pa ve, da so Izštekani Siddharto prvič gostili, še preden so začeli osvajati vrhove.

Ker so bili sveži in neznani, akustični nastop ni bil pogoj, javnost jih je šele spoznavala take, kot so. A so v osrednjem delu oddaje kljub temu odigrali nekaj izjemnih akustičnih izvedb štiklcev, ki so danes klasike: “L.E.”, “Črnobelo”“…”. Še topel, komaj izdani prvenec ni bil ovira, da ne bi predstavili tudi novih skladb, radijsko občinstvo je takrat prvič slišalo čudovito “Na soncu” in divje “Opice”. Njihov prijatelj barman Blaž Vrtovec, ki jim je posvetil izvirni koktejl v barvah slovenske zastave in ga poimenoval po njih, pa ga je zamešal v živo pred radijskimi mikrofoni. Če to ni izštekano?

Potem ko so lani z na novo posnetim prvim albumom “Id” in tudi s pomočjo Vala 202 odstrli dogajanje pred dvema desetletjema, je to nova priložnost za vpogled v rosno obdobje benda, ki je zaznamoval zvočno sliko naših življenj. Ne, tega, kar bomo poslušali tokrat, doslej niste mogli najti na spletu. Tudi zato so koronaponovitve Izštekanih fajn stvar. Privoščite si jih.

Več novic