Koncert doma: IZ┼áTEKANI JANEZ ZMAZEK ┼ŻAN, 1998

V ─Źetrtek┬á23. aprila 2020┬ágremo na┬áValu 202┬áob┬á16.45┬áv┬áKoncertu doma┬áznova globoko v iz┼ítekano preteklost.┬áMarca 1998┬áje Jure Longyka v eno prvih oddaj na Radiu Slovenija povabil┬áJaneza Zmazka ┼Żana, eno najmarkantnej┼íih osebnosti slovenskega rocka, pomembnega avtorja, nekaj ─Źasa Buldo┼żerja in dolgoletnega vodjo┬áDon Mentony Banda. Z minimalisti─Źnim in nadvse u┼żiva┼íkim nastopom je pospremil tedaj sve┼żo solisti─Źno plo┼í─Źo┬áÔÇťNa drugi straniÔÇŁ, ki je po mnenju mnogih vrhunec njegovega opusa. Krepke pol ure iz┼ítekane smetane naj zabeli ┼íe eno va┼íe koronapopoldne.

ÔÇťNa drugi strani va┼íih besed je druga─Źen svet. Na drugi strani va┼íih la┼żi je lep┼íe ┼żivet. Na drugi strani va┼íih obljub je na┼í smeh. Na drugi strani va┼íe popolnosti kraljuje na┼í nered. Na drugi strani va┼íega strahu nam nimajo kaj vzet. Na drugi strani va┼íe sre─Źe zrasel je na┼í svet.ÔÇŁ Janez Zmazek ┼Żan je od leto┼ínjega februarja na drugi strani. Od┼íel je dve leti po tem, ko je z mati─Źno zasedbo posnel┬ázadnjo plo┼í─Źo ÔÇťProv fletn se mavaÔÇŁ. In skoraj ─Źetrt stoletja po tem, ko je zlo┼żil in objavil enega najbolj ob─Źutenih, skuliranih in poeti─Źnih albumov slovenskega rocka. ÔÇťNa drugi straniÔÇŁ je edina izdaja, ki jo je podpisal kot solist. Z razlogom. Na nobeni drugi plo┼í─Źi ni tako oseben, neposreden, razgaljen.┬á

Idealen za iz┼ítekavanje. Pravzaprav ┼że iz┼ítekan. Pripraviti je bilo treba le ┼íe tepihe in mikrofone. Priklopiti komaj opazne kitarske efekte, ki so akusti─Źen nastop naredili malo, ampak res ─Źisto malo tudi elektri─Źen. Ker je ┼Żanovo srce pa─Ź utripalo v frekvenci elektri─Źne kitare. V studio povabiti kakih dvajset du┼í “eksperimentalne publike”, kot smo ji takrat rekli. In se prepustiti. Izjemnemu vzdu┼íju, izjemnim aran┼żmajem. Bo┼żajo─Źim klasikam┬áÔÇťDotakn se me z ob─ŹutkomÔÇŁ, ÔÇťNa drugi straniÔÇŁ in┬áÔÇťDu┼ía je praznaÔÇŁ. Manifestu┬áÔÇťRad bi bil barabaÔÇŁ. Presene─Źenju v obliki Saletovega┬áÔÇťVrtnarjaÔÇŁ.┬áTer finalnemu pan─Źlajnu┬áÔÇťLahko nardim ┼íe bol┼íÔÇŁ.┬áKadar ho─Źe┼í, ┼Żan, vemo, ja. Slava.

https://4d.rtvslo.si/arhiv/izstekani/174687304

You may also like