Koncert doma: DEMOLITION GROUP leta 1998 – ─Źisto zares IZ┼áTEKANI

V tokratnem Valovem Koncertu doma bomo znova posegli globoko v arhiv oddaje Iz┼ítekani. V torek 14. aprila 2020 lahko ob 16.45 prisluhnete siloviti redkosti: zares akusti─Źnemu nastopu enega najbolj hrupnih slovenskih rock bendov Demolition Group. Avtor in voditelj oddaje Jure Longyka jih je v to prepri─Źal maja 1998, v ─Źasu postprodukcije filma ÔÇťTemni angeli usodeÔÇŁ, ki so ga soustvarili, in nekaj mesecev po izidu prelomnega albuma ÔÇťNeovangelijÔÇŁ. Izbrali smo jih zato, ker se 21. septembra 2020 po ve─Ź kot dveh desetletjih obeta nov nastop Demolition Group v Iz┼ítekanih!

Razvpiti ÔÇťDe┼żÔÇŁ , ÔÇťTemni angeli usodeÔÇŁ, ÔÇťBaladaÔÇŁ in ÔÇťMese─ŹinaÔÇŁ, ki je bila v ─Źasu oddaje Popevka tedna na Valu 202, so skladbe, ki so Demolition Group konec devetdesetih let z rockovskega obrobja za nekaj ─Źasa postavile v sredi┼í─Źe. Bilo je cveto─Źe desetletje. Leta 1993 so se vrnili z ostrim albumom ÔÇťBad Gag 2ÔÇŁ. Pokopali so svojo predhodno inkarnacijo Gastrbajrts, s katero so leta 1983 za─Źeli. Pritegnili so pozornost re┼żiserja Matja┼ża Pograjca in ve─Ź let delovali v gledali┼í─Źu. Na podelitvi Viktorjev 96 so uprizorili do danes pri nas neprese┼żeno fuzijo rocka in popa, ko so skladbo ÔÇťDe┼żÔÇŁ izvedli s Heleno Blagne. In skozi glavna vrata vstopili v film: za ÔÇťTemne angele usodeÔÇŁ v re┼żiji Sa┼ía Podgor┼íka so napisali scenarij in odigrali pet glavnih vlog.

Demolition Group so tudi nosilci iz┼ítekane spomenice. Prvi─Ź so v oddaji nastopili ┼ítiri mesece po njenem nastanku, junija 1993. In bili so prvi, ki so zaob┼íli podmeno akustike ter v iz┼ítekano radijsko idilo zaorali z elektri─Źnim tru┼í─Źem. Pet let pozneje pa je ustvarjalcem oddaje vendarle uspelo: Demolition Group so prepri─Źali, da se iz┼ítekajo. Skladbam so zmanj┼íali ostrino; kitari odklopili efekte; poprijeli tudi za akusti─Źno; dodali ┼íe en saksofon, ki ga je vihtel odli─Źni mladi Lovro Ravbar; temeljito spremenili aran┼żmaje ter zares presenetili. Verjetno tudi sami sebe. Ja, seveda poleg na┼ítetih ne bo manjkala slovita predelava Kraftwerk ÔÇťThe ModelÔÇŁ, a pazite, tak┼íne niste sli┼íali ne prej ne kasneje.

You may also like