Koncert doma: DEMOLITION GROUP leta 1998 – čisto zares IZŠTEKANI

V tokratnem Valovem Koncertu doma bomo znova posegli globoko v arhiv oddaje Izštekani. V torek 14. aprila 2020 lahko ob 16.45 prisluhnete siloviti redkosti: zares akustičnemu nastopu enega najbolj hrupnih slovenskih rock bendov Demolition Group. Avtor in voditelj oddaje Jure Longyka jih je v to prepričal maja 1998, v času postprodukcije filma “Temni angeli usode”, ki so ga soustvarili, in nekaj mesecev po izidu prelomnega albuma “Neovangelij”. Izbrali smo jih zato, ker se 21. septembra 2020 po več kot dveh desetletjih obeta nov nastop Demolition Group v Izštekanih!

Razvpiti “Dež” , “Temni angeli usode”, “Balada” in “Mesečina”, ki je bila v času oddaje Popevka tedna na Valu 202, so skladbe, ki so Demolition Group konec devetdesetih let z rockovskega obrobja za nekaj časa postavile v središče. Bilo je cvetoče desetletje. Leta 1993 so se vrnili z ostrim albumom “Bad Gag 2”. Pokopali so svojo predhodno inkarnacijo Gastrbajrts, s katero so leta 1983 začeli. Pritegnili so pozornost režiserja Matjaža Pograjca in več let delovali v gledališču. Na podelitvi Viktorjev 96 so uprizorili do danes pri nas nepreseženo fuzijo rocka in popa, ko so skladbo “Dež” izvedli s Heleno Blagne. In skozi glavna vrata vstopili v film: za “Temne angele usode” v režiji Saša Podgorška so napisali scenarij in odigrali pet glavnih vlog.

Demolition Group so tudi nosilci izštekane spomenice. Prvič so v oddaji nastopili štiri mesece po njenem nastanku, junija 1993. In bili so prvi, ki so zaobšli podmeno akustike ter v izštekano radijsko idilo zaorali z električnim truščem. Pet let pozneje pa je ustvarjalcem oddaje vendarle uspelo: Demolition Group so prepričali, da se izštekajo. Skladbam so zmanjšali ostrino; kitari odklopili efekte; poprijeli tudi za akustično; dodali še en saksofon, ki ga je vihtel odlični mladi Lovro Ravbar; temeljito spremenili aranžmaje ter zares presenetili. Verjetno tudi sami sebe. Ja, seveda poleg naštetih ne bo manjkala slovita predelava Kraftwerk “The Model”, a pazite, takšne niste slišali ne prej ne kasneje.

Več novic