Koncert doma: ČOMPE V IZŠTEKANIH, 2004

ÔÇťEno najbolj simpati─Źnih pesni┼íko-gluma┼íko-glasbenih krdel dale─Ź naokoli.ÔÇŁ S takim geslom smo┬ájeseni 2004┬ánapovedali nastop┬á─îomp┬áv┬áIz┼ítekanih. V┬áKoncertu doma┬ána┬áValu 202┬ábomo v sredo┬á20. maja 2020┬áob┬á16.45┬áprisluhnili jagodnemu izboru skladb in kosov pogovora s tem neverjetnim pogonom, za krmilom katerega je┬áigralec Janez ┼ákof, v le┼żajih besede brez─Źasnih mojstrov, kot sta┬áDane Zajc┬áin┬áEdvard Kocbek, v rezervoarju pa visokooktanska me┼íanica glasbene vrhunskosti in boemstva.

─îetrt stoletja bo, kar je v roke Janeza ┼ákofa pri┼íla┬ádiatoni─Źna harmonika. Prste je polo┼żil na tipke ÔÇô in za┼ítekala sta se. Vaja je potrebovala snov in ┼ákof jo je na┼íel v uglasbljevanju pesmi Daneta Zajca. Po nekaj boljkone naklju─Źnih sre─Źanjih sta Janez in Dane zaigrala, zapela in zarecitirala skupaj. Obenem se je okoli Janeza in njegove harmonike zbrala┬ámuzikantska dru┼í─Źina. Zadala si je, da si bo muziko pisala sama. Da jo bo zlagala na svoja besedila ali pa na najbolj┼ía tam zunaj. Da bo vadila takrat, ko ji bo pasalo, in toliko, kolikor ji bo pasalo. In da mora biti vse skupaj predvsem en velik ┼ípas, ─Źe je treba ┼że toliko garati zraven. Nastala je┬álegenda┬áz imenom ─îompe. Ki v sebi zdru┼żuje jezik ulice in vrhunce slovenskega pesni┼ítva. Ironijo in gore─Źo slo po ┼żivljenju. Glasbeno virtuoznost in diletantizem. Lumpenproletarstvo in vrhunske umetni┼íke u┼żitke. Revolucijo in devolucijo. Do ─Źlove┼íke ribice in nazaj.

V Iz┼ítekanih so ─îompe – Janez ┼ákof, Silvo Zupan─Źi─Ź, Ne┼ża Zinai─ç, Breda Krumpak, ┼Żiga Saksida in Marjan Stani─ç – nastopili ┼íe pred izidom doslej edinega albuma. V goste so povabili┬áNagiso Moritoki┬áter zme┼íali japonske in slovenske ljudske napeve. Dodali┬áredko izvajane┬áskladbe iz gledali┼íkih predstav ter eno takrat┬ápovsem novo, pravkar napisano. Njam!

You may also like