KATARINA MALA ft. SWEET PEAK – Grem sam naprej

Pred tedni se je po večletnem premoru na radie že vrnila s pesmijo ‘Grem sam naprej’, zdaj pa Katarina Mala predstavlja še video, ki je nastal pod režijsko taktirko Vena Jemeršiča, posnetke zanj pa je prispevalo tudi pol stotnije oboževalcev.

Potem ko je prekinila triletni glasbeni post in na radie že razposlala novo pesem ‘Grem sam naprej’, ki jo je ustvarila s produkcijsko skupino Sweet PeakKatarina Mala predstavlja še spremljevalni video. Režijsko taktirko je zaupala Venu Jemeršiču, ki je s (tudi) okoli 200 posnetimi glasbenimi videospoti zapisan v DNK slovenske popularne glasbe. “Vena sem angažirala, ker je odličen režiser, glasbenik pa nenazadnje tudi moj prijatelj, skupaj sva že ustvarila spot ‘Nehi težit’, z njegovo sestro Dafne pa video za pesem ‘Znucana’,” spomni Katarina. 

Da pa delo ne bi bilo preveč rutinsko, sta k sodelovanju povabila še oboževalce. Pozvala sta jih, da jima pošljejo kratke video utrinke, ki izžarevajo njih in njihove bližnje, posnetke na katerih, plešejo, se smejijo, pozirajo, znorijo … predvsem pa zabavajo. Ustvariti sta želela malo neobičajen glasbeni video, v katerem in s katerim sta želela, v časih, ko druženje ni najbolj zaželeno, na svoj način zbližati ljudi.

V videu je tudi žgečkljivi moment, kjer se ne ve, ali je Katarina Mala gola ali ne: “V prenesem pomenu smo kdaj pa kdaj vsi goli, ko snamemo maske in pokažemo svoj pravi jaz. Človek slej kot prej pokaže svoje dobre in slabe plati,” se namuzne nepoboljšljiva koketa.

“Moji posnetki so nastali v enem od blejskih hotelov, bolj poseben pa je drugi del. Vse skupaj je izpadlo kot zanimiv družbeni eksperiment. Nekateri, ki so imeli res veliko željo, da bi se posneli, se na koncu niso, ker so ugotovili, da to sploh ni enostavno, ali pa so jim morali pri snemanju pomagati drugi. Nekateri pa so se ustrašili dejstva, da gre za uradni glasbeni video. Kljub temu, da je bil Ven prepričan, da je naša družba postala zelo ekshibicionistična, se zdi, da se ljudje vseeno raje kažejo drugim na svojih spletnih profilih, ne pa tudi v klasičnih medijih, razmišlja pevka.

Čeprav so ju zasuli z gradivom, se je v končni kolaž prebilo le okoli 50 sodelujočih. Čez Venov filter pač težko prideš. Veliko posnetkov je bilo tehnično slabih, za nekatere vsebinsko dobre so prosili, da jih posnamejo še enkrat. Ven je v studiu ure in ure kot puzzle sestavljal koščke tako, da je dobil neko resnično pravo mešanico zgodbe, ljudi, trenutkov in predvsem prave energije. 

Ven Jemeršič: »Spot je en tak zanimiv hibrid zgodbe Katarine Male in domačih posnetkov. Projekt je bil zahteven predvsem zato, ker so naju zasuli z več urami gradiva, ki ga je bilo treba pregledati in izbrati najboljše dele. Žal smo morali nekatere zaradi tehničnih razlogov tudi zavrniti. Snemanje s Katarino je pa vedno hitro in zelo tekoče, ker je praktično vsak kader takoj uporaben. Zato me vedno sprašuje: ‘A to je to? A ne gremo še enkrat?’ Mi je pa pesem prišla tako v uho, da si jo, čeprav je montaže že nekaj časa konec, še vedno prepevam: ‘Grem sam naprej … jaz grem sam naprej …'”. To je prekletstvo, ko si režiser in montažer.«

KATARINA MALA ft. SWEET PEAK – ‘Grem sam naprej’
glasba: Mario Čižić
besedilo: Mario Čižić, Tilen Majerič, Katarina Mala
aranžma in produkcija: Dino Zorec
režija videa: Ven Jemeršič

ZGOŠČENO O KATARINI MALI

Letos mineva deset let od prvega singla ‘Ciao Ciao’, ki ga je Katarina Mala posnela z avtorjem in skladateljem Markom Gregoričem. Štiri leta zatem je izšel še njen istoimenski debitantski album, s katerega so se v kolektivni spomin vtisnile vsaj še skladbe ‘Znucana’, ‘Kava z mlekom’ (njeno prvo sodelovanje s produkcijsko skupino Sweet Peak)‘Kreditno sposobna’, ‘Nehi težit’ in ‘Kavbojke’. Leta 2012 je pesem ‘Zgoraj brez’ na Slovenski popevki osvojila nagradno strokovne žirije za najboljše besedilo, leta 2014 je strokovna žirija festivala MMS kot najboljše nagradila besedilo pesmi ‘Moja soseda’, Katarina Mala pa je s svojimi talenti prepričala tudi kot voditeljica oddaje Glej kdo kuha na na Planet TV.  

Več novic