Jasmin Stavros – Dan žena 10. marec, Cvetličarna

Jasmin Stavros se je rodil 1. novembra 1954 v Splitu. Izhaja iz glasbene družine. Pokojni oče je bil glasbenik, dedek in brat sta se ukvarjala z glasbo, mama pa je pela v HNK-Split. Končal je nižjo glasbeno šolo (klavir) in srednjo glasbeno šolo (kontrabas). Dve leti se je učil solopetja pri profesorju Ristiću v Splitu, ki je posnemal njegov glas in ga učil tehnik petja in dihanja, ki so mu omogočile tako dolgo pevsko kariero. Bobne igra od dvanajstega leta, pri 15 letih pa profesionalno igra v številnih splitskih zasedbah: Delfini, Mladi batali (današnji Magazin), skupina More.

Na idejo, da bi postal pevec, je prišel po naključju leta 1986, ko sta z Doris Dragović posnela duet Ne bom se zaljubil v tebe na albumu Željo moja. Izvajalec, ki bi moral z Doris zapeti duet, ni prišel, Jasmin pa je po poslušanju posnetka spoznal, da ni le nadarjen bobnar, temveč tudi dober pevec, kasneje pa se bo izkazal tudi za vrhunskega zabavljača. Svojo prvo ploščo je izdal leta 1987 v sodelovanju z Rajkom Dujmićem in Stevom Cvikićem. Album je bil prodan v več kot 50.000 izvodih, prvi veliki koncert pa je bil v devetdesetih v Lisinu. Album “Ljubio sam anđela”, na katerem je bila tudi uspešnica Umoran, je dosegel platinasto naklado, večinoma vsi ostali albumi pa zlato naklado. Kasneje sta sledila velika koncerta v Mariboru in Splitu na Gripah, ki sta Stavrosa izstrelila v sam vrh glasbene scene, kjer ga poznajo kot »kralja zabave«.

Kasneje je kariero nadaljeval v sodelovanju s Tončijem Huljićem in Fedoro Boić, ki sta poleg Dujmića in Cvikića njegova najpomembnejša sodelavca. Jasmin Stavros je poleg petja znan tudi kot navdušen ribič in smučar. Pol leta preživi na Korčuli, preostali del leta pa v Zagrebu in zaselku Kupeč dol pri Sv. Jaz ne. Tudi njegov sin Milo je odličen bobnar. Nekaj ​​let je bil v Gradcu na jazz akademiji in nekaj let v Ameriki. Ukvarja se tudi s producentskim, aranžerskim, avtorskim delom (komponiranjem). Naredil je remix pesmi Utrujeni, avtor glasbe za pesem Kad zbroim dva in dva, pri zadnji pesmi Doma je Amerika pa je naredil aranžma in produkcijo. Mlajši sin Krešimir se ukvarja s trgovino, žena Žarka pa z oblikovanjem. Ona je najbolj zaslužna za Jasminov celoten videz.

Leta 2012 je sklenil novo sodelovanje z Dušanom Bačićem, ki je vnesel novo svežino z velikima hitoma “Opala” in “Jealous people”, po kateri je bil poimenovan Stavrosov zadnji album, izdan leta 2013.

Novembra 2017 je izdal album “Duga je noć”, ki mu je posvetil veliko pozornosti in skrbno izbral pesmi, ki bodo na njem. Temu pritrjuje dejstvo, da so na albumu sodelovali avtorji, ki so ustvarili številne uspešnice za vrsto drugih izvajalcev. Tako so na albumu “Duga je noć” pesmi, ki so jih napisali: Rajko Dujmić, Nenad Ninčević, Mario Mihaljević, Dušan Bačić, Hrvoje Buva, Fayo in Fedor Boić.

FB dogodek: https://bit.ly/3XEpWmB

Vstopnice predprodaja: https://bit.ly/3R4gfv4 , Eventim in Petrol prodajna mesta.

Več novic