IZŠTEKANIH 10: BIG FOOT MAMA

Tudi letošnje neobičajno leto bo Val 202 sklenil z decembrskim glasbenim presežkom IZŠTEKANIH 10. Obdobje, ki ga živimo, je pod vprašaj postavilo samo bistvo tega podviga, v katerem se Izštekani iz varne intime radijskega studia preselijo na veliki oder pred občinstvo. Zato je bilo treba tisto več najti drugje: v uresničitvi dolgoletnih želja, snubljenj in izzivov. V Izštekanih bodo končno, prvič v treh desetletjih s celovečernim akustičnim programom nastopili BIG FOOT MAMA! Izbor močno prearanžiranih skladb bo segel v vsa obdobja. Oddaja bo potekala v živo v studiu v torek 1. decembra 2020 ob 20.00, z neposrednim radijskim in spletnim videoprenosom.

Edini celovečerni nastop v Izštekanih doslej so Big Foot Mama izvedli leta 1999. Vendar ni bil akustičen, skladbe so takrat na zelo duhovit način preoblekli, a se akustičnemu izzivu izognili. Za kratek utrinek so se vrnili v Izštekanih 10 2014, ob spremljavi Big Banda RTV Slovenija so odigrali dve skladbi. Ko so letos koncerti usahnili in so morali za eno leto preložiti jubilejni koncert v ljubljanskih Stožicah, se je zdel pravi trenutek za uresničitev davnega načrta: Big Foot Mama v akustični preobleki. Celovečerno, z izborom največjih uspešnic 30-letne kariere v aranžmajih, kakršnih od njih nismo vajeni.

»O akustiki smo že razmišljali, a doslej ni bilo priložnosti in časa. Zdaj je časa na pretek, prihodnost nas je dohitela: ker so razmere negotove, so intimnejši nastopi trenutno edina perspektiva. In nas je akustika res izzvala, raziskujemo drugačne zvoke in ritme in se zelo zabavamo. Občutek je seveda drugačen že na vajah: prvič v karieri sedimo in ne stojimo!« pripovedujejo Bigfooti.

Jure Longyka, avtor in voditelj Izštekanih, dodaja: »Vsakega rockovskega velikana prej ali slej čaka to soočenje. Ki je soočenje s samim sabo in svojo ranljivostjo. Kakšni so Big Foot Mama, ko sestopijo z velikega zvočnega zidu? Izvrstni. Na prvih vajah, ki sem jih obiskal, mi je postalo jasno: modeli iz obstoječih komadov delajo – novo glasbo.«

K soustvarjanju pogovornega dela oddaje bo vabljeno tudi občinstvo na drugi strani etra ali spletnega prenosa. Nastop bo posnela Televizija Slovenija, koncertni posnetek bodo Bigfooti v letu 2021 izdali na nosilcu zvoka in ga predstavili javnosti na akustični turneji po Sloveniji. Za lažje čakanje in boljšo predstavo, kam jih bo tokrat odneslo, te dni v radijski eter pošiljajo več kot primerno pesem: akustično “Pot do sonca” z odličnega, zrelegazadnjega studijskega albuma “Plameni v raju”. »Pot do sonca je pesem o preizkušnjah, s katerimi se v življenju sooča par v razmerju, o viharjih, ki jih mora prebroditi, o lekcijah, ki se jih morata oba naučiti. In precej lažje jima gre, če se stisneta skupaj.« Ogrejte svoj brlog, stisnite se in se prištekajte.

Več novic