IZŠTEKANIH 10: BIG FOOT MAMA

Tudi leto┼ínje neobi─Źajno leto bo Val 202 sklenil z decembrskim glasbenim prese┼żkom IZ┼áTEKANIH 10. Obdobje, ki ga ┼żivimo, je pod vpra┼íaj postavilo samo bistvo tega podviga, v katerem se Iz┼ítekani iz varne intime radijskega studia preselijo na veliki oder pred ob─Źinstvo. Zato je bilo treba tisto ve─Ź najti drugje: v uresni─Źitvi dolgoletnih ┼żelja, snubljenj in izzivov. V Iz┼ítekanih bodo kon─Źno, prvi─Ź v treh desetletjih s celove─Źernim akusti─Źnim programom nastopili BIG FOOT MAMA! Izbor mo─Źno prearan┼żiranih skladb bo segel v vsa obdobja. Oddaja bo potekala v ┼żivo v studiu v torek 1. decembra 2020 ob 20.00, z neposrednim radijskim in spletnim videoprenosom.

Edini celove─Źerni nastop v Iz┼ítekanih doslej so Big Foot Mama izvedli leta 1999. Vendar ni bil akusti─Źen, skladbe so takrat na zelo duhovit na─Źin preoblekli, a se akusti─Źnemu izzivu izognili. Za kratek utrinek so se vrnili v Iz┼ítekanih 10 2014, ob spremljavi Big Banda RTV Slovenija so odigrali dve skladbi. Ko so letos koncerti usahnili in so morali za eno leto prelo┼żiti jubilejni koncert v ljubljanskih Sto┼żicah, se je zdel pravi trenutek za uresni─Źitev davnega na─Źrta: Big Foot Mama v akusti─Źni preobleki. Celove─Źerno, z izborom najve─Źjih uspe┼ínic 30-letne kariere v aran┼żmajih, kakr┼ínih od njih nismo vajeni.

┬╗O akustiki smo ┼że razmi┼íljali, a doslej ni bilo prilo┼żnosti in ─Źasa. Zdaj je ─Źasa na pretek, prihodnost nas je dohitela: ker so razmere negotove, so intimnej┼íi nastopi trenutno edina perspektiva. In nas je akustika res izzvala, raziskujemo druga─Źne zvoke in ritme in se zelo zabavamo. Ob─Źutek je seveda druga─Źen ┼że na vajah: prvi─Ź v karieri sedimo in ne stojimo!┬ź pripovedujejo Bigfooti.

Jure Longyka, avtor in voditelj Iz┼ítekanih, dodaja: ┬╗Vsakega rockovskega velikana prej ali slej ─Źaka to soo─Źenje. Ki je soo─Źenje s samim sabo in svojo ranljivostjo. Kak┼íni so Big Foot Mama, ko sestopijo z velikega zvo─Źnega zidu? Izvrstni. Na prvih vajah, ki sem jih obiskal, mi je postalo jasno: modeli iz obstoje─Źih komadov delajo – novo glasbo.┬ź

K soustvarjanju pogovornega dela oddaje bo vabljeno tudi ob─Źinstvo na drugi strani etra ali spletnega prenosa. Nastop bo posnela Televizija Slovenija, koncertni posnetek bodo Bigfooti v letu 2021 izdali na nosilcu zvoka in ga predstavili javnosti na akusti─Źni turneji po Sloveniji. Za la┼żje ─Źakanje in bolj┼ío predstavo, kam jih bo tokrat odneslo, te dni v radijski eter po┼íiljajo ve─Ź kot primerno pesem: akusti─Źno ÔÇťPot do soncaÔÇŁ z odli─Źnega, zrelegazadnjega studijskega albuma ÔÇťPlameni v rajuÔÇŁ. ┬╗Pot do sonca je pesem o preizku┼ínjah, s katerimi se v ┼żivljenju soo─Źa par v razmerju, o viharjih, ki jih mora prebroditi, o lekcijah, ki se jih morata oba nau─Źiti. In precej la┼żje jima gre, ─Źe se stisneta skupaj.┬ź Ogrejte svoj brlog, stisnite se in se pri┼ítekajte.

You may also like