IZŠTEKANI V LETU 2019

Izštekano leto je zaznamoval dolg, pridelan na koncertu Izštekanih 25 ob petindvajseti obletnici oddaje decembra 2018. Kar štiri zasedbe so takrat v Izštekanih nastopile prvič, z obljubo, da v kratkem nastopijo tudi v samostojni celovečerni oddaji. Druga uspešna nova praksa je objava digitalnih albumov z izštekanimi posnetki. V minulem letu sta izšla dva, tretji je v pripravi.

Legendarna novomeška skupina Drevored je januarja odigrala akustični cvetober svojih skladb z gostujočim pevskim zborom, s klavirjem in z violino. Andrej Šifrer je februarja slavil štiri desetletja prvega albuma “Moj žulj” tako, da je skladbe z njega zaupal mlajšim rokerskim kolegom. V Izštekanih so se mu pridružili Hamo, Društvo mrtvih pesnikov, Domen Don Holc, Tina Marinšek in Dan DPrismojeni profesorji bluesa so marca nadaljevali s slovenjenjem nekaterih pesmi, druge so slekli do čiste akustike, nekaj je bilo povsem novih, tri novitete pa je skupaj z njimi predstavil posebni gost Martin Ramoveš. Tudi Bordo so aprila le nekaj mesecev po prvencu premierno odigrali dve novi pesmi, izštekavanje pa kronali z digitalnim albumom. Naj slovenski šugejzerji Haiku Garden so maja svoj zvok obrnili na glavo z najrazličnejšimi prijemi in gosti, od godalnega kvinteta, klavirja, harmonike in sitarja do trobente, 12-strunske kitare, vokoderja in ritem mašine.

Obdelava sila pestrega nabora posnetkov je končana, digitalni album izide kmalu. Zemljin sin Jure Lesar je junija okrepil svojo četo, jo oborožil s povsem akustičnim arzenalom in osvajal tudi nova glasbena ozemlja. Logaški glasbeni čudež Fed Horses je preživel leto velikih sprememb, ki se je začelo na Izštekanih 25 in nadaljevalo na Emi, sklenilo pa se je pravkar z objavo albuma s posnetkom čudovitega septembrskega celovečernega izštekanega nastopa. Oktobra so svojo retro elektroniko v živo in skoraj povsem akustično odigrali Torul. Novembra so se prvaki slovenskega folkroka Čedahuči nadgradili v Čedahuči 2.0, novo, pomnoženo in zvočno osveženo verzijo samih sebe, v kateri je blestel tudi posebni gost Rudi Bučar.

December pa je prinesel tradicionalni koncert Izštekanih 10 v ljubljanskem Kinu Šiška, na katerem so nastopili Emkej, Haiku Garden, MRFY, Matter, Recycleman (nekoč AliEn) ter posebni skriti gostje ManoucheKlemen Klemen, pevka Zvezdana Novaković ZveN, pianist Bowrain in duo s tolminskega Bakalina.

Več novic