IZŠTEKANI V LETU 2019

Iz┼ítekano leto je zaznamoval dolg, pridelan na koncertu Iz┼ítekanih 25 ob petindvajseti obletnici oddaje decembra 2018. Kar ┼ítiri zasedbe so takrat v Iz┼ítekanih nastopile prvi─Ź, z obljubo, da v kratkem nastopijo tudi v samostojni celove─Źerni oddaji. Druga uspe┼ína nova praksa je objava digitalnih albumov z iz┼ítekanimi posnetki. V minulem letu sta iz┼íla dva, tretji je v pripravi.

Legendarna novome┼íka skupina┬áDrevored┬áje januarja odigrala akusti─Źni cvetober svojih skladb z gostujo─Źim pevskim zborom, s klavirjem in z violino.┬áAndrej ┼áifrer┬áje februarja slavil ┼ítiri desetletja prvega albuma ÔÇťMoj ┼żuljÔÇŁ tako, da je skladbe z njega zaupal mlaj┼íim rokerskim kolegom. V Iz┼ítekanih so se mu pridru┼żili┬áHamo, Dru┼ítvo mrtvih pesnikov, Domen Don Holc, Tina Marin┼íek┬áin┬áDan D.┬áPrismojeni profesorji bluesa┬áso marca nadaljevali s slovenjenjem nekaterih pesmi, druge so slekli do ─Źiste akustike, nekaj je bilo povsem novih, tri novitete pa je skupaj z njimi predstavil posebni gost┬áMartin Ramove┼í. Tudi┬áBordo┬áso aprila le nekaj mesecev po prvencu premierno odigrali dve novi pesmi, iz┼ítekavanje pa kronali z digitalnim┬áalbumom. Naj slovenski ┼íugejzerji┬áHaiku Garden┬áso maja svoj zvok obrnili na glavo z najrazli─Źnej┼íimi prijemi in gosti, od godalnega kvinteta, klavirja, harmonike in sitarja do trobente, 12-strunske kitare, vokoderja in ritem ma┼íine.

Obdelava sila pestrega nabora posnetkov je kon─Źana, digitalni album izide kmalu. Zemljin sin┬áJure Lesar┬áje junija okrepil svojo ─Źeto, jo oboro┼żil s povsem akusti─Źnim arzenalom in osvajal tudi nova glasbena ozemlja. Loga┼íki glasbeni ─Źude┼ż┬áFed Horses┬áje pre┼żivel leto velikih sprememb, ki se je za─Źelo na Iz┼ítekanih 25 in nadaljevalo na Emi, sklenilo pa se je pravkar z objavo┬áalbuma┬ás posnetkom ─Źudovitega septembrskega celove─Źernega iz┼ítekanega nastopa. Oktobra so svojo retro elektroniko v ┼żivo in skoraj povsem akusti─Źno odigrali┬áTorul. Novembra so se prvaki slovenskega folkroka┬á─îedahu─Źi┬ánadgradili v ─îedahu─Źi 2.0, novo, pomno┼żeno in zvo─Źno osve┼żeno verzijo samih sebe, v kateri je blestel tudi posebni gost┬áRudi Bu─Źar.

December pa je prinesel tradicionalni koncert┬áIz┼ítekanih 10┬áv ljubljanskem Kinu ┼ái┼íka, na katerem so nastopili┬áEmkej, Haiku Garden, MRFY, Matter, Recycleman┬á(neko─Ź┬áAliEn) ter posebni skriti gostje┬áManouche,┬áKlemen Klemen, pevka┬áZvezdana Novakovi─ç ZveN, pianist┬áBowrain┬áin duo s tolminskega┬áBakalina.

You may also like