Izštekani Tretji Kanu

Izštekani bodo otvorili praznični rojstnodnevni teden Vala 202 . V gosteh bo nežna dolenjska zasedba Tretji kanu. Postregli bodo s premierami novih pesmi. Ekipa bo razširjena na devet muzikantov. Obveznim akustičnim pritiklinam bodo dodali zvok prastarih električnih klaviatur, kot sta wurlitzer in mellotron. Za žmohten odvod bodo poskrbeli gostujoči bratski bluzerji El Kachon. Za nameček pa bodo Kanujčki prav na dan Izštekanih izdali nov singel “V mestu je vroče”. V ponedeljek 14. junija 2021 ob 20.00 na radijskem valu in v spletnem videoprenosu. Zaveslajte z njimi!

Krepkih pet let je, kar sta glasbenika Anja Pavlin in Jan Medle sedla v usodni tretji kanu in se za zmeraj globoko povezala. Našla sta se v ustvarjanju milozvočne, žanrsko težko opredeljive muzike. Pop, indie, folk, rok, kantavtorstvo… vse se prepleta, njuna glasba je vse in hkrati nič zares od tega. Je nežna, samosvoja, ranljiva, kljub zvočni polnosti nevsiljiva. Na poti od prvenca “V vesolje” (2017) do drugega albuma “Plovemo” (2019) se je potrdilo, da je Tretji kanu pač Tretji kanu, ne glede na to, v katero žanrsko reko namoči nožni palec. In ne glede na to, ali pluje kot dvojec ali v bendovski zasedbi, v kakršni deluje zadnji dve leti.

Izštekani so Kanujčke zmotili sredi priprav na tretji album, s katerim napovedujejo še širšo žanrsko pahljačo. “Prijetne melodije prihajajo spontano, ne gre za to, da bi želela biti radiu prijazna,” pripoveduje Anja. “Poleg izpovednosti in kritike, ki ju vnašava v besedila, je vloga glasbe tudi to, da razveseljuje, ne pozabimo tega. Nekatere nove skladbe so bolj odprte, sproščene. Nočem preveč govoriti o slabih stvareh, ki se nam dogajajo, predvsem v zadnjem času, itak imajo še predober PR.”

“Mene so se v tem času dotaknile zgodbe drugih, ob katerih sem težko ostal ravnodušen, odpirale so mi druge perspektive. Bolj sem pozoren na zunanje dražljaje, svoj ego sem dal pri ustvarjanju malo na stran,” dodaja Jan.

In kako izštekati glasbo, ki že v osnovi zveni zelo akustično? “Ponekod jemljemo stran, drugje dodajamo, skušamo pa ohraniti bistvo pesmi. Čar izštekavanja je, da se poglobiš vanje, da jih razstaviš in ponovno sestaviš. Včasih pri sestavljanju na kak del pozabiš, pa vseeno deluje. In to je lepo, tudi napaka je lahko očarljiva,” pravi Jan. “Najpomembnejše pa je vzdušje, ki ga ustvarjamo z ljudmi, s katerimi se dobro razumemo.”

Peterec se bo tako podaljšal v deveterec. S čarobnimi elektronskimi igračkami se bo pridružil klaviaturist Dejan Slak. Za zamolkle moške tone bo poskrbel kontrabas. Tu bodo tolkala, dvanajststrunka, lap steel. V lepem prepletu skladb se bodo pridružili dolenjski bluzerji El Kachon, s katerimi si delijo več kot polovico članov. Češnja na torti pa bodo tri premiere. Marčni singel “Daješ mi rože” bo prvič zazvenel v živo. Prav na dan oddaje pa bodo izdali novo pesem “V mestu je vroče”, ki jih prikazuje v doslej neznani luči. “Tudi nas je obsedla disko vročica,” se smeje Anja.

Vroče bo torej. Tako kot njihovo poletje, ki jih po letu le vaj pelje na številne odre, od otvoritve mariborskega Lenta in četrtkovih večerov pri Špini v Izoli do Kobarida, ki ga bodo ogreli skupaj z El Kachoni.

“Na tem mestu bo zraslo nekaj novega, nekaj lepega. Na tem mestu, blizu tvojega.” Bodite ob pravem času na pravem mestu.

www.facebook.com/events/1854172901408745. – FB dogodek

https://youtu.be/WF2xKjDHKRg – najavni spot

https://val202.rtvslo.si/2021/06/izstekani-tretji-kanu – objava na spletišču Vala

Več novic