Izštekani Robert Petan

Posavski kantavtor Robert Petan, eden najbolj pronicljivih in duhovitih mladih ustvarjalcev pri nas ta hip, se bo izštekal v velikem slogu. Skladbe, običajno izvedene le s kitaro, bo odigrala razširjena zasedba kar 14 glasbenikov. Slišali bomo pesmi, ki jih v živo nikoli ni izvajal. Spoznali posebno vejo njegovega elektronskega repertoarja, ki bo tokrat odigran akustično. Uživali v številnih premierah. In se sončili v soju imenitnih gostov, med katerimi bodo tamburaški trio iz Brežic, pevki Karin Zemljič in Maja Weiss ter šarmantni Niko Zagode. V ponedeljek 16. maja 2022 neposredno v etru Vala 202 in v spletnem videoprenosu, tokrat ob 20.30. 

Multiinstrumentalist in mojster jezika v poznih dvajsetih Robert Petan prihaja iz Brežic. “Igram več instrumentov, kot sem imel pozitivnih ocen v srednji šoli,” je ena njegovih isker. Stresa jih ves čas, med pogovorom, v skladbah ali z odra, ki si ga večkrat deli tudi s standup komiki. Prepeval in delal muziko je že kot smrkavec. Zadnje desetletje pa se tega loteva nadvse resno. Ker je humor pač resna zadeva. Nekdanji rastlinjak je preuredil v vadnico, ustvarjalnico, studio, domala dvorano ter mu nadel ime Chillhouse. Tam je posnel tudi večino lani izdanega kantavtorskega prvenca “Ni za konja dirka, ni za srečne raj”.

Poleg kantavtorstva v njegovem rastlinjaku uspeva košato glasbeno drevo s številnimi vejami in listi, ki jih širša javnost manj pozna. Od igranja na porokah prek z elektroniko ustvarjenega popa v angleščini do pisanja za druge. “Res je, ne delam le kantavtorsko, ampak tudi avtorsko. To pomeni, da so skladbe moje, pojejo pa jih ljudje, ki to dejansko znajo,” pravi. “Tudi v elektroniki zelo uživam in se ne omejujem, nikoli nisem razmišljal, da bom to kdaj izvajal v živo. No, zdaj v Izštekanih je priložnost, nekaj pesmi bomo izvedli povsem akustično, moj z vokoderjem pomnoženi robotski glas pa bo zazvenel v večglasju s spremljevalnimi pevkami.” Izštekanih adutov ima v rokavu še veliko. Med novimi pesmimi bo tudi taka, ki ga predstavi v resnejši, težji luči. Pa ena tistih, ki jih je jeseni na pobudo Prvega programa Radia Slovenija napisal po motivih Josipa Jurčiča. Prvič bo v živo zazvenela angažirana “Voda radosti”. Nekaj programa, katerega hrbtenica bo seveda Robertov album, pa bodo namesto njega odpeli drugi. Kar je ena od najpogumnejših oblik in najvišjih stopenj izštekavanja.

“Nalagam si ogromno. Sebi in bendu. Na plošči sem denimo vse instrumente odigral sam. In zdaj hočem, da zvenijo tako kot jaz. Kar je nerealno in sebično in kretensko, ker so boljši. Pač, v glasbi zelo težko spustim vajeti. A ko jih, je vredno. Od nekdaj sem strasten fen Izštekanih, fantastični so. To je težko garanje, a super. Mislim, da bo noro dobro,” zaključuje Robert. Vse skupaj bo kot njegova besedila: ploha, v kateri je vsaka nova kaplja boljša od prejšnje.

POVEZAVE (za nadaljnje branje, poslušanje, deljenje): 

https://youtu.be/ljJMa37o4i4 – najavni spot

https://val202.rtvslo.si/2022/05/2-13/?framed=0 – na spletišču Vala

https://fb.me/e/4KZLzqAzl – FB dogodek

www.facebook.com/robi.petan

Več novic