IZŠTEKANI Noair, Hamlet Express in Zlatko

V drugem letošnjem poletnem arhivskem trisu bodo Izštekani zaorali še globlje v času. Leta 2017 so se v akustiko preoblekli očarljivi obalni indie rokerji NOAIR. Ob dvajsetletnici skupine HAMLET EXPRESS pesnika Andraža Poliča se bomo ozrli k njihovemu drugemu izštekavanju iz leta 2012 Že prav daljnega leta 2009 pa je z Optimisti akustične mišice napel tedaj še zelo sveži raper ZLATKO. Ne zamudite jagodnega izbora izbor najlepših, najbolj izštekanih trenutkov. V ponedeljek 9. avgusta 2021 ob 20.00 na Valu 202. 

Poleti 2017 so obalni indie rokerji NOAIR objavili drugi album “Superhuman”. Povabilo v Izštekane kmalu zatem je razžarilo njihovo željo po plovbi po neznanih akustičnih vodah. Zamenjali so vesla, v njihovih rokah sta se znašla tudi akustična bas kitara in ukulele. Niso pa se docela odpovedali efektom, s katerimi izdatno barvajo svoj ekspresivni “alternativni pop”, kot mu sami pravijo. Pri predelovanju svoje muzike se niso omejevali žanrsko, iz rockovske grude so zrasli swing, ciganski ritmi, ritem in blues, bossa nova. Če k vsemu dodamo še prav posebne bobnarjeve metlice… je oznaka Noair Almost Naked, pod katero so še večkrat nastopili, več kot ustrezna.

Letos praznuje dve desetletji glasbena zasedba HAMLET EXPRESS. Ustanovil jo je ljubljanski pesnik in strunar Andraž Polič. Namenoma pravimo strunar, saj poleg kitare rad poseže tudi po čem bolj eksotičnem, tokrat je bil to saz. Septembra 2012 se je njihov brzovlak v Izštekanih ustavil že drugič. Osnovni četvorki virtuozov besede in glasbe sta se pridružila igralka Nataša Burger in kitarist Miha Petric. Železnemu repertoarju na čelu s popevko “Moje mesto” so dodali lep niz premierno izvedenih novitet. Posebno mesto pa je dobila “razširjena glasbeno ekološka komuna” Via Poetica, ki uglasbljuje verze Esada Babačića.

” ZLATKO hodi po svetu z odprtimi očmi. In o njem govori. Na prvo uho je prostodušen; ko te ujame v svoje rime, pa ne moreš več ven. Ugotoviš lahko le – to je to! Zlatko šteka. In čuti.” Tako smo aprila 2009 napovedovali prvi in doslej edini nastop ljubljanskega raperja Zlatka v Izštekanih. Povabili smo ga potem, ko je v enem samem letu bliskovito izdal tri albume. In zato, ker nam je več kot očitno prirasel k srcu. Vabilo so si Zlatko in njegovi močno razširjeni Optimisti pod vodstvom Blaža Hribarja še kako vzeli k srcu. Malokrat so Izštekani tako nabiti z vsebino in energijo, s takšno produkcijsko vnemo in postprodukcijskim odmevom. Tam so bili Cazzafura, Tina Marinšek, Murat, Andrej Vozlič, duo Črnobelo … Klavir, sekcija pihal in trobil, klasične kitare… 18 skladb… 16 nastopajočih… Da o ekipi, ki je skrbela za zvok in sliko, ne govorimo. Vse skupaj je izšlo tudi v knjigi (dobesedno!), s priloženima CDjem in DVDjem.

Več novic