IZŠTEKANI MANOUCHE

Izštekani častni krog bodo tokrat odpeljali slovenski prvaki digitalno okrepljenega swinga Manouche . In to na popolnoma akustičen pogon! Prvič v skoraj desetletni zgodovini bodo izklopili stroje ter vse do zadnjega tona odigrali v živo. Predrugačeni, okrepljeni in igrivi kot vedno. Prisedite v ponedeljek 16. marca 2020 ob 20.00 na frekvencah Vala 202 ali v spletnem video prenosu .

Ja, čas beži. Domala deset let bo, kar je kitarist, pevec in avtor Robi Pikl zbral zasedbo imenitnih likov za ustvarjanje elektro swinga . Temu hibridnemu žanru so vdihnili lastnega duha in leta 2012 povili prvenec “Kje si lubi?”. Pa ni ostalo pri tem. S popularnostjo so počasi, a vztrajno širili tudi glasbeni izraz. Odtenkov in gostov poln drugi album “Stisn se k men” je sledil dve leti pozneje. Na tretjega “Kavalir” pa smo morali počakati do lanskega decembra. Prav takrat so Manouche v imenitnem slogu napovedali svoje izštekavanje: kot skriti gostje na tradicionalnem koncertu Izštekanih 10 so izvedli priredbo Recyclemanove “Cekini padajo z neba”.

V ponedeljek bodo končno prvič prestopili prag izštekanega studia. Svojo muziko bodo odlepili od elektronskih virov ritma in jo v razširjeni zasedbi izvedli povsem akustično. Neuničljivi četverici Robi Pikl (glas, kitara), Petra Trobec (glas, harmonika), Krešimir Tomec (bas) in Luka Ipavec (trobenta) se bo pridružilo še enkrat toliko mojstrov: Davor Klarič (klaviature), Rok Nemanič (trobenta), Matija Marion (saksofon) in Sergej Ranđelović Runjoe (bobni, tolkala).

“V tem bendu je zmešanih nebroj zvrsti, za kar sem seveda kriv jaz kot avtor. Še najmanj smo gipsy swing, čeprav se nam reče Manouche, imamo le primesi. Tudi elektro swing ne prevladuje, naš zvok je bistveno bogatejši in skladbe so bolj prijazne radiu. Še sam nas ne znam opredeliti. Zato tudi težko označim to, kar pripravljamo zdaj. Nabor skladb bo zelo različen, od predrugačenih najbolj znanih, kot sta Kje si lubi? in Bi šla naprej?, do hip hop vložkov, počasnih balad, minimalizma z bendžom… Bend je itak uigran, kaj prinašajo ojačitve, še spoznavamo. Zame je največji izziv akustična kitara, izbral sem klasično, z najlonskimi strunami. Pa še ena prednost je. Runjoe je tudi odličen kuhar. Te njegove roke… bodo gotovo zakuhale nepričakovane zvoke in dodatne sinkope,” pripoveduje Pikl.

POGLED NAPREJ:

20. aprila 2020 bo Izštekane obiskal jeseniški posebnež Samuel Blues . Mladenič petindvajsetih let že krepko tretjino svojega življenja besno piše, igra, poje, snema, objavlja in v živo izvaja blues. Ampak kašen blues! Blues, prepoln vsega. Če drži, da je blues ena od korenin rokenrola, je v primeru Samuela Bluesa nasprotno. Rokenrol je ena od korenin njegovega bluesa. In če ga je doslej delal skoraj izključno sam (če seveda izključimo sodelovanje z Miho Eričem ), bodo Izštekani z malo sreče izključili to izključnost. Samuel Blues bo prvič nastopil s pajdaši . Izjemno.

18. maja 2020 pa bodo Izštekani postregli s še eno slovensko inačico globalnega glasbenega trenda minulih desetletij. Ljubljančani Blu.Sine igrajo pravoveren, a vendar zelo izviren trip hop . V slovenščini. Jeseni so objavili drugi album z naslovom “10”. In obljubili, da se spomladi brezkompromisno izštekajo . Šifra: pojoča žaga.

Več novic