IZŠTEKANI MANOUCHE

Iz┼ítekani ─Źastni krog bodo tokrat odpeljali slovenski prvaki digitalno okrepljenega swinga┬áManouche┬á. In to na┬ápopolnoma akusti─Źen┬ápogon! Prvi─Ź v skoraj desetletni zgodovini bodo izklopili stroje ter vse do zadnjega tona odigrali v ┼żivo. Predruga─Źeni, okrepljeni in igrivi kot vedno. Prisedite v ponedeljek┬á16. marca 2020┬áob┬á20.00┬ána frekvencah┬áVala 202┬áali v┬áspletnem video prenosu┬á.

Ja, ─Źas be┼żi. Domala deset let bo, kar je kitarist, pevec in avtor┬áRobi Pikl┬ázbral zasedbo imenitnih likov za ustvarjanje┬áelektro swinga┬á. Temu hibridnemu ┼żanru so vdihnili lastnega duha in leta 2012 povili prvenec ÔÇťKje si lubi?ÔÇŁ. Pa ni ostalo pri tem. S popularnostjo so po─Źasi, a vztrajno ┼íirili tudi glasbeni izraz. Odtenkov in gostov poln drugi album ÔÇťStisn se k menÔÇŁ je sledil dve leti pozneje. Na tretjega ÔÇťKavalirÔÇŁ pa smo morali po─Źakati do lanskega decembra. Prav takrat so Manouche v imenitnem slogu napovedali svoje iz┼ítekavanje: kot┬áskriti gostje┬ána tradicionalnem koncertu┬áIz┼ítekanih 10┬áso izvedli priredbo Recyclemanove ÔÇťCekini padajo z nebaÔÇŁ.

V ponedeljek bodo kon─Źno prvi─Ź prestopili prag iz┼ítekanega studia. Svojo muziko bodo odlepili od elektronskih virov ritma in jo v┬áraz┼íirjeni zasedbi┬áizvedli povsem akusti─Źno. Neuni─Źljivi ─Źetverici┬áRobi Pikl┬á(glas, kitara),┬áPetra Trobec┬á(glas, harmonika),┬áKre┼íimir Tomec┬á(bas) in┬áLuka Ipavec┬á(trobenta) se bo pridru┼żilo ┼íe enkrat toliko mojstrov:┬áDavor Klari─Ź┬á(klaviature),┬áRok Nemani─Ź┬á(trobenta),┬áMatija Marion┬á(saksofon) in┬áSergej Ran─Ĺelovi─ç Runjoe┬á(bobni, tolkala).

ÔÇťV tem bendu je zme┼íanih nebroj zvrsti, za kar sem seveda kriv jaz kot avtor. ┼áe najmanj smo gipsy swing, ─Źeprav se nam re─Źe Manouche, imamo le primesi. Tudi elektro swing ne prevladuje, na┼í zvok je bistveno bogatej┼íi in skladbe so bolj prijazne radiu. ┼áe sam nas ne znam opredeliti. Zato tudi te┼żko ozna─Źim to, kar pripravljamo zdaj. Nabor skladb bo zelo razli─Źen, od predruga─Źenih najbolj znanih, kot sta Kje si lubi? in Bi ┼íla naprej?, do hip hop vlo┼żkov, po─Źasnih balad, minimalizma z bend┼żom… Bend je itak uigran, kaj prina┼íajo oja─Źitve, ┼íe spoznavamo. Zame je najve─Źji izziv akusti─Źna kitara, izbral sem klasi─Źno, z najlonskimi strunami. Pa ┼íe ena prednost je. Runjoe je tudi odli─Źen kuhar. Te njegove roke… bodo gotovo zakuhale nepri─Źakovane zvoke in dodatne sinkope,ÔÇŁ┬ápripoveduje Pikl.

POGLED NAPREJ:

20. aprila 2020┬ábo Iz┼ítekane obiskal jeseni┼íki posebne┼ż┬áSamuel Blues┬á. Mladeni─Ź petindvajsetih let ┼że krepko tretjino svojega ┼żivljenja besno pi┼íe, igra, poje, snema, objavlja in v ┼żivo izvaja blues. Ampak ka┼íen blues! Blues, prepoln vsega. ─îe dr┼żi, da je blues ena od korenin rokenrola, je v primeru Samuela Bluesa nasprotno. Rokenrol je ena od korenin njegovega bluesa. In ─Źe ga je doslej delal skoraj izklju─Źno sam (─Źe seveda izklju─Źimo sodelovanje z┬áMiho Eri─Źem┬á), bodo Iz┼ítekani z malo sre─Źe izklju─Źili to izklju─Źnost. Samuel Blues bo┬áprvi─Ź nastopil s pajda┼íi┬á. Izjemno.

18. maja 2020┬ápa bodo Iz┼ítekani postregli s ┼íe eno slovensko ina─Źico globalnega glasbenega trenda minulih desetletij. Ljubljan─Źani┬áBlu.Sine┬áigrajo pravoveren, a vendar zelo izviren┬átrip hop┬á. V sloven┼í─Źini. Jeseni so objavili drugi album z naslovom ÔÇť10ÔÇŁ. In obljubili, da se spomladi┬ábrezkompromisno iz┼ítekajo┬á. ┼áifra: pojo─Źa ┼żaga.

You may also like