Izstekani MANOUCHE na Valu 202

Prvi v novi sezoni bodo izštekani častni krog odpeljali slovenski prvaki digitalno okrepljenega swinga Manouche. In to na popolnoma akustičen pogon! Prvič v skoraj desetletni zgodovini bodo izklopili stroje ter vse do zadnjega tona odigrali v živo. Predrugačeni, okrepljeni in igrivi kot vedno. Pravzaprav še bolj kot vedno, kajti nastop je bil čisto do konca pripravljen že sredi marca, pa smo ga morali zaradi vsem dobro znanih razlogov le dan prej odpovedati. Prisedite v ponedeljek 31. avgusta 2020 ob 20.00 na frekvencah Vala 202 ali v spletnem video prenosu.

Ja, čas beži. Deset let bo, kar je kitarist, pevec in avtor Robi Pikl zbral zasedbo imenitnih likov za ustvarjanje elektro swinga. Temu hibridnemu žanru so vdahnili lastnega duha in leta 2012 povili prvenec “Kje si lubi?”. Pa ni ostalo pri tem. S popularnostjo so počasi, a vztrajno širili tudi glasbeni izraz. Odtenkov in gostov poln drugi album “Stisn se k men” je sledil dve leti pozneje. Na tretjega “Kavalir” pa smo morali počakati do lanskega decembra. Prav takrat so Manouche v imenitnem slogu napovedali svoje izštekavanje: kot skriti gostje na tradicionalnem koncertu Izštekanih 10 so izvedli priredbo Recyclemanove “Cekini padajo z neba”.

V ponedeljek bodo končno prvič prestopili prag izštekanega studia. Svojo muziko bodo odlepili od elektronskih virov ritma in jo v razširjeni zasedbi izvedli povsem akustično. Neuničljivi četverici Robi Pikl (glas, kitara), Petra Trobec (glas, harmonika), Krešimir Tomec (bas) in Luka Ipavec (trobenta) se bo pridružilo še enkrat toliko mojstrov: Davor Klarič (klaviature), Rok Nemanič (trobenta), Matija Marion (saksofon) in Sergej Ranđelović Runjoe (bobni, tolkala).

“V tem bendu je zmešanih nebroj zvrsti, za kar sem seveda kriv jaz kot avtor. Še najmanj smo gipsy swing, čeprav se nam reče Manouche, imamo le primesi. Tudi elektro swing ne prevladuje, naš zvok je bogatejši in skladbe bolj prijazne radiu. Še sam nas ne znam opredeliti. Zato tudi težko označim to, kar pripravljamo za Izštekane. Nabor skladb bo zelo različen, od predrugačenih najbolj znanih, kot sta Kje si lubi? in Bi šla naprej?, do hip hop vložkov, počasnih balad, minimalizma z bendžom… Bend je itak uigran, kaj prinašajo ojačitve, še spoznavamo. Zame je največji izziv akustična kitara, izbral sem klasično, z najlonskimi strunami. Pa še ena prednost je. Runjoe je tudi odličen kuhar. Te njegove roke… bodo gotovo zakuhale nepričakovane zvoke in dodatne sinkope,” pripoveduje Robi Pikl.

Več novic