IZŠTEKANI LE SERPENTINE

Tokratni gostje Izštekanih bodo kranjski indie rockerji Le Serpentine. V popolno akustiko bodo prelevili krepak ducat skladb. Večina bo z jeseni objavljenega drugega albuma “Pobarvanka”, ki je navrgel kar štiri popevke tedna na Valu 202. Ena pa bo čisto nova, izvedena premierno. Prvič v novem terminu, v ponedeljek 10. februarja 2020 ob 20.00 na Valu 202. In kajpak tudi v spletnem video prenosu.

V oddaji tokrat ne bomo podirali številčnih rekordov, v studiu bo desetkrat manj glasbenikov kot prejšnjič. Obeta se minimalističen, intimen, umirjen nastop peterice, ki je začela kot kvartet pred osmimi leti. Na prvencu “Ujemi val” (2015) so začrtali svojo smer, ki se giblje med ostrim in alternativnim ter dopadljivim, lepim, komunikativnim. Slednje je gotovo tudi posledica tega, da pojejo v materinščini. A s seboj prinaša prekletstvo, da se bend lahko znajde nekje vmes. Da je preveč široko sprejemljiv, da bi ga sprejela alternativa, in preveč drugačen, da bi lahko zaplaval zmagoviti kravl v glavnem toku. No, k sreči se Serpentincem to ni zgodilo. Njihov val je ujel tudi Val 202 in jih približal svojim poslušalcem.

Nizu popevk tedna je junija lani sledil Jutranji koncert pri Andreju Karoliju, v katerem so razgalili svojo mehko sredico in jo osladili s harmoniko. Vihtel jo je Matej, klaviaturist, ki se je leto prej pridružil Tjaši, Žigu, Anžetu in Grgi. Skupaj so stkali tudi drugi album “Pobarvanka” (2019), s katerim so, se zdi, našli svoj pravi zvok. Hipnotičen, privlačno vztrajen, kot bi iz čudovitega elana, ki prežema Le Serpentine, vabil na drugo, temno stran. Brezkončno vijuganje po kitarskih krivuljah, po katerem nič ni več isto kot prej.

V Izštekanih bodo po akustičnih meandrih odveslali še dlje. Z vesli večjega obsega in debelejšega trupa. Harmoniki se bosta pridružila akustična kitara in akustični bas. Bobni bodo pridušeni. Lepota bo krhka. Moč bo v ranljivosti. Razsežnost v preprostosti. Ste za?

Več novic