IZŠTEKANI iz Novega mesta

Minulo soboto se je v Športni dvorani Marof v Novem mestu zgodil prvovrstni spektakel z radijskim prenosom Vala 202 v živo, posnele pa so ga tudi kamere Televizije Slovenija. Moči so za ta sklepni dogodek združili Festival novomeško poletje, oddaja Izštekani z Juretom Longyko in Društvo mrtvih pesnikov z godalnim kvartetom Corcoras. Vizija praznovanja njihovih 30 let delovanja se je uglasila v nebozaben večer, v katerem so se obiskovalci smejali in prepevali z njimi, na koncu pa jim ob jubileju nazdravili z bučnim aplavzom in stoječimi ovacijami.

S koncertom in fenomenalnim občinstvom smo dobili energijo in zagon za naslednjih trideset let ustvarjanja. Izjemen občutek je, ko vsa dvorana diha in utripa kot eno. Leta 1991 smo v ŠD Marof izpeljali svoj prvi veliki koncert in se zdaj ponovno vrnili na prizorišče, kjer se je vse začelo. Za Izštekane smo se razgalili do golega in skladbam nadeli akustično obleko z godalnimi dodatki, da so v ospredje prišla besedila, saj smo ambasadorji slovenske besede. Najlepše pesmi nimajo roka trajanja. Alan Vitezič

“Za nami je izjemen zaključni večer festivala. Neverjetno predano, potrpežljivo, profesionalno sodelovanje vseh ekip je ustvarilo čudovito vzdušje, ki ga je pozornost občinstva še podeseterila. Glasba, beseda, luč, slika so se sestavile v nepozabno celoto. Ko si na koncu rečeš: težko bi se izšlo bolje. Izštekani so ponosni, da so bili zraven.” Jure Longyka

Jure je z glasbeno – govorno predstavo tandema Jurski par (Jure Tori & Jure Longyka) otvoril Festival novomeško poletje, z Izštekanim koncertom Društva mrtvih pesnikov pa ga v športni dvorani Marof tudi zaokrožil. 

“V čast si štejem, da letos na sklepnem večeru festivala gostimo oddajo IZŠTEKANI z Juretom Longyko. Izštekani so se prav v Novo mesto iz Ljubljane podali PRVIČ. Prvič se je izštekala tudi legendarna novomeška skupina DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV, ki je lani praznovala trideseto obletnico delovanja. Stvari so se poklopile, da se zdaj lahko izštekajo in da lahko danes praznujemo skupaj. Vsem udeleženim, podpornikom in sponzorjem festivala se iz srca zahvaljujem. Naj bo ta večer še ena pika na I, še en poklon našemu glasbeno bogatemu mestu,” je pred prenosom v živo z vidnim navdušenjem obiskovalce pozdravila Anja Pavlin in ob zaključku festivala še strnila misli:

“6 od 6ih večerov pod streho!  In to s kakšnim fenomenalnim zaključkom! S finalom letošnjega Festivala novomeško poletje, v katerem se je izštekalo DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV, se zaključuje letošnja edicija festivala. Skozi jesen in zimo nas bo grela vaša topla energija. Hvala in se vidimo naslednje leto.” 

Društvo mrtvih pesnikov zadnje desetletje deluje v zasedbi Alan Vitezič (glas, kitara), Peter Dekleva (kitara), Boštjan Artiček (klaviature), Tomaž Koncilija (bas, glas) in Marko Zajc (bobni). Po srebrnem jubileju, ki so ga obeležili z odmevnima koncertoma v novomeškem KCJT in z izidom dvojnega kompilacijskega albuma 25, so leta 2018 izdali odlično ploščo Astronavt. Ta čas že snemajo nove skladbe, ki so večinoma nastajale v koronskem času. Času, ki je večkrat prestavil praznovanje tridesetletnice, ki bi se moralo zgoditi že lani. 

Na slavnostnem novomeškem koncertu smo slišali drugačen, akustičen, za to priložnost prearanžiran pregled glasbenega izraza DMP s poudarkom na še vedno aktualnem zadnjem albumu. K sodelovanju so pritegnili godalni kvartet Corcoras , ki ima ob mednarodni zasedbi domicil prav tako v Novem mestu. Sestavljajo ga Jera Rot (violina), Marijan Dović (violina), Matthias Wähner (viola) in Ana Arh (violončelo). Vokalno sfero pa je obogatila pevka Nina Radkovič

Ob tej priložnosti so Mrtvi pesniki v sodelovanju s fotografom Borutom Peterlinom posneli tudi videospot za skladbo Filozof, ki je že osmi singel s še vedno aktualnega albuma Astronavt (2018).

Več novic