IZŠTEKANI Čedahuči, Elvis Jackson in Širom

Tudi v letošnjem poletju se bodo Izštekani – preden že konec avgusta udarijo z novim vročim dogodkom – podali v hlad arhivskih katakomb ter z vami delili posebej zmontirani jagodni izbor najlepših, najboljših, najbolj izštekanih trenutkov iz treh oddaj. Folkrokerji ČEDAHUČI so se v novi verziji 2.0 z nekdanjimi člani in drugimi gosti pomnožili za trikrat (2019). Ajdovski pankerji ELVIS JACKSON so si za dvajseti rojstni dan izpolnili dolgoletno željo in nastopili z okrepljeno sekcijo trobil in pihal (2018). Svetovno znani ŠIROM pa so se izštekali v obratni smeri, popolnoma akustični muziki so dodali hrup in elektroniko (2016). Pohladite se v ponedeljek 19. julija 2021 ob 20.00 na Valu 202. 

Potem ko so se decembra 2018 udeležili slavnostne karavane Izštekanih 25, so si Čedahuči vzeli polletni odmor. Bilo je tvegano, so kasneje priznali, morda se ne bi nikoli več sestali. A nastop v Izštekanih novembra 2019 je bil dogovorjen, predah je naredil svoje, na razsežnosti svojega početja so pogledali z drugačne perspektive – in prerodili so se v novi verziji ČEDAHUČI 2.0. Skupaj z nekdanjimi člani, Rudijem Bučarjem in drugimi gosti jih je bilo trikrat več kot ponavadi. In bilo je… ja, lepo. Res lepo. Podvig, vreden ovekovečenja na digitalnem albumu, ki je izšel v začetku letošnjega leta.

“Izštekanim smo se izogibali dvajset let. In evo, zdaj smo tukaj,” so novembra 2018 priznavali legendarni Ajdovci ELVIS JACKSON. “ In če že to počnemo, si bomo naredili žur ter si izpolnili dolgoletno željo nastopiti s pihali in trobili. ” Rečeno, storjeno. Izštekano praznovanje dveh desetletij, v katerih so obredli vso celino, odigrali prek 1000 koncertov in posneli šest albumov, so izvedli pravoverno akustično. A nikakor ne umirjeno. Bilo je… mindblowing, kot se reče. Da ti odpihne glavo.

Septembra 2016 so bili ŠIROM na eni prvih postaj svoje mednarodno uspešne poti. Ana Kravanja, Samo Kutin in Iztok Koren so tri leta prej začeli delati kompleksno in obenem minimalistično povsem akustično glasbo, v kateri poleg ljudskih elementov, ki prinašajo odmeve domala vsega sveta, najdemo tudi sodobne urbane žanre. Objavili so jo na krasnem prvencu “I” in odtlej so neustavljivi. V Izštekanih so predstavili tedaj nove skladbe ter se z vokalistko Teo Vidmar , japonskim gostom Yoshiom Machido in nojzerjem Nevenom M. Agalmo razširili za dvakrat. Predvsem pa so sliko obrnili: akustiki so dodali hrup in elektronske zvoke. Ja, čisto zares, v Izšekanih so Širom igrali na štrom!

POGLED NAPREJ:

9. avgusta 2021 bomo postregli s še enim poletnim arhivskim izštekanim trisom. Leta 2017 so se v akustiko preoblekli očarljivi obalni indie rokerji NOAIROb dvajsetletnici skupine HAMLET EKSPRES pesnika ANDRAŽA POLIČA se bomo ozrli k njihovemu krasnemu drugemu izštekavanju iz leta 2012 Že prav dalnjega leta 2009 pa je z zasedbo Optimisti akustične mišice napel tedaj še zelo sveži raper ZLATKO.

28. avgust 2021 bo dan za nov izlet Izštekanih na prosto! Z Glavnega trga v Novem mestu bomo prenašali akustični nastop DRUŠTVA MRTVIH PESNIKOVOkrepljeni z godalnim kvartetom Corcoras bodo slavili trideseto obletnico. Koncert, ki ga bo povezoval voditelj Izštekanih Jure Longyka in ga bo posnela tudi TV Slovenija, bo finale novega Festivala novomeško poletje.

Več novic