IZŠTEKANI BLU.SINE

Kon─Źno! ┼átiri mesece po zadnji oddaji v ┼żivo in potem ko smo morali na vrat na nos odpovedati mar─Źni nastop Manouche, so Iz┼ítekani nazaj. ─îastno prvo pokoronsko mesto pripada vodilnemu doma─Źemu┬átrip hop┬ábendu┬áBlu.Sine. Ki bo svojo z elektroniko, vzor─Źenjem in dokumentarnimi izseki pre┼żeto muziko izvedel┬ále z akusti─Źnimi sredstvi. V raz┼íirjeni osem─Źlanski zasedbi, z godali, pihali, trobili, klavirjem, harmoniko, pojo─Źo ┼żago in ┼ítevilnimi drobnimi zvo─Źili. Tako se dela! Seveda si boste lahko to iz┼ítekano ─Źudo tudi ogledali v neposrednem spletnem┬ávideo prenosu. V┬áponedeljek 15. junija 2020┬áob┬á20.00. Za name─Źek tokratni Iz┼ítekani odpirajo┬áprazni─Źni rojstnodnevni teden Vala 202, ki bo posejan z ┼żivimi glasbenimi nastopi.

Na Ljubljan─Źane Blu.Sine je Val 202 opozoril ┼że leta 2012, ko je na zbirko ÔÇťImamo dobro glasboÔÇŁ uvrstil skladbo ÔÇťMilongaÔÇŁ. Uredniki smo z zadovoljstvom ugotavljali, da smo kon─Źno dobili doma─Ź, pravoveren, a vendar zelo izviren trip hop. V sloven┼í─Źini. Bend, ki deluje ┼że krepko desetletje, je leta 2014 objavil prvenec┬áÔÇťCan You Hear in ColorÔÇŁ, lani jeseni pa odli─Źni drugi album┬áÔÇť10ÔÇŁ. Po njem ni bilo ve─Ź ovir za povabilo v Iz┼ítekane. Ki ga malokateri izvajalec vzame tako resno kot Blu.Sine.

ÔÇťIdeja Blu.Sine je delati ┼żanr malo po svoje, tako kot se nam zdi prav,ÔÇŁ┬ápripoveduje┬ápevka Ur┼íka.┬áÔÇťIz┼ítekanih smo se lotili radikalno. Odstranili smo vso elektroniko. Na kup smo zvlekli vse instrumente, ki smo jih kdaj igrali, pa ┼że dolgo ne. In poustvarili svoj zvok na ─Źisto nov na─Źin.ÔÇŁ┬áÔÇťKljub temu smo se sku┼íali dr┼żali izvirnih aran┼żmajev. Veliko smo eksperimentirali z dodatnimi zvoki, odmevi, akusti─Źnimi efekti, bren─Źanji, razli─Źnimi tehnikami igranja… Mnogo majhnih napravic in dodatnih glasbil bo. Nobenih vzorcev, pa─Ź pa veliko elementov, ki so odgovor na to, kar druga─Źe po─Źnemo. Tako ohranjamo kompleksnost, ki jo gojimo, obenem pa ne povozimo filozofske ─Źistosti Iz┼ítekanih,ÔÇŁ┬ádodaja┬ákitarist ┼Żiga. Uau, filozofska ─Źistost Iz┼ítekanih?! Le kaj za vraga bi to bilo?┬áÔÇťBiti neodvisen od elektrike. Igrati pri sve─Źi,ÔÇŁ┬ápribija┬áklaviaturist ┼Żiga.

─îe zadeva dobi dva tak┼ína ┼żiga, bo ┼że dr┼żalo. ┼áe to: Blu.Sine so v korona─Źasu so posneli izvrstno novo skladbo ÔÇťDrevoÔÇŁ. Rastite!

You may also like