Izštekane bo končno obiskal vodilni domači klavirski kantavtor Balladero

Potem ko je lani oktobra zapiranje življenja dogodek preložilo, bo Izštekane končno obiskal vodilni domači klavirski kantavtor Balladero. Ne sam, nasprotno, krepkih dvajset duš mu bo pomagalo delati muziko. Ki bo posebej za to priložnost prirejena na najrazličnejše načine, od bendovske akustike prek silovito intimnih trenutkov do manjše komorne zasedbe. V ponedeljek 10. maja 2021 ob 20.00 v živo na Valu 202. Seveda tudi v spletnem videoprenosu.

Prav posebej Balladera menda ni treba predstavljati. No, morda na hitro. Potem ko je odložil bobnarske palčke, ki jih je vihtel v pozni fazi delovanja prekmurskih alternativcev PsychoPath, je zakoračil na solistično, s črnobelimi tipkami tlakovano pot. Zvaril je dva pretežno angleško pojoča albuma: Club Deuce (2012) in Perfect You (2016). Na radiu so se najbolj prijele slovenske, često ga slišimo v duetu z Jadranko Juras in v zadnjem letu, dveh s tem uspešno nadaljuje. “Ponesi me”, “Še živim” in najnovejša “Najina” so krepko v ušesih.

Lani poleti je Balladero izvedel imeniten koncert s Slovenskim nacionalnim mladinskim orkestrom pod vodstvom Žive Ploj Peršuh. Transformacija njegove glasbe se nadaljuje. Nekaj izjemnih orkestrskih aranžmajev je Matija Krečič posebej za Izštekane priredil za manjšo zasedbo godal, pihal, trobil, tolkal in harfe, ki so jo za to priložnost poimenovali Camerata SMO.

“Simfonični … ne dodatek, temveč premislek je res oplemenitil, očarobil Balladerovo glasbo. Dal ji je, kar si zares zasluži. Aranžmaji niso lahki in mladina se je morala pošteno zagristi vanje. Zaupanje je več kot upravičila,” pripoveduje dirigentka Živa Ploj Peršuh. Aranžer Matija Krečič dodaja: “Nova komorna inačica bo drugačna, tudi ta ansambel smo premišljeno izbrali. Ustvarjamo nov zvok, v katerem bodo posamezni instrumenti prišli še bolj do izraza.”

“Kot bi se vozil v različnih vozilih, različnih tipov in velikosti. Če si solo kot v elegantni limuzini in se z bendom pelješ v kombiju, si z orkestrom kot na vesoljski ladji, ki te odpelje v stratosfero,” deli vtise Balladero. 

Poleg Camerate SMO bo Balladera spremljal njegov bend, Martin Lunder, Jernej Kržič in Boštjan Gradišek bodo posebej za to priložnost oboroženi z akustičnim arzenalom. Udeležbo pa so potrdili tudi mnogi imenitni gostje: pevci Samo Budna, Jadranka Juras in Meli Fabčič (PsychoPath, Werefox)kitarist Peter Dekleva (Hamo & Tribute 2 Love, Društvo mrtvih pesnikov) ter na Angleškem klasično izobraženi harmonikar Amadej Herzog.

“Izštekani so posebna zgodba, ki te obrne na 1000 obratov. Kot centrifuga, ki te zavrti skozi to, kar počneš sicer. Veliko sem razmišljal, kako pristopiti, saj je moja glasba že v osnovi izštekana. Če delaš kot kantavtor, lahko tvoje skladbe preživijo domala vse oblike. In v času reprogramiranja za Izštekane se je rodilo veliko novih glasbenih idej.” Dominik Bagola – Balladero

Več novic